O.U.G. nr. 35/2019 pentru adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative

12 iun. 2019
Vizualizari: 912

Actul modificat

Actul modificator

Sumar

O.U.G. nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobată prin Legea nr. 258/2018

(M. Of. nr. 644 din 7 august 2017; cu modif. ult.)

O.U.G. nr. 35/2019 pentru adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului și pentru modificarea și completarea unor acte normative

 (M. Of. nr. 427 din 30 mai 2019)

– introduce: art. 6^1

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

(M. Of. nr. 688 din 10 septembrie 2015; cu modif. ult.)

– abrogă: art. 122 alin. (5).

O.U.G. nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene

(M. Of. nr. 11.116 din 29 decembrie 2018; cu modif. ult.)

– introduce: art. 34 alin. (4)-(6).

 

În M. Of. nr. 427 din 30 mai 2019 s-a publicat O.U.G. nr. 35/2019 pentru adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Respectiva lege aduce unele modificări, dar și completări următoarelor acte normative:

– O.U.G. nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobată prin Legea nr. 258/2018 (M. Of. nr. 644 din 7 august 2017; cu modif. ult.);

– Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (M. Of. nr. 688 din 10 septembrie 2015; cu modif. ult.);

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

O.U.G. nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene (M. Of. nr. 11.116 din 29 decembrie 2018; cu modif. ult.).

 

Vă prezentăm, în continuare, modificările, dar și completările aduse respectivelor acte normative.

 

O.U.G. nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule

 

Art. 6^1 din O.U.G. nr. 52/2017 (introdus prin O.U.G. nr. 35/2019) 

 

Noua reglementare

În noua reglementare, după art. 6 se introduce un nou articol, art. 6^1, cu următorul conținut:

Art. 6^1

Prin derogare de la prevederile art. 167 din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, restituirea sumelor prevăzute de prezenta ordonanță de urgență se face fără a opera compensarea”.

 

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

 

Art. 122 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (abrogat prin O.U.G. nr. 35/2019) 

 

Vechea reglementare

Potrivit vechii reglementări, la art. 122, alin. (5) prevedea:

„(5) Declarația prevăzută la alin. (1)-(3) se completează și se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță, conform art. 79 din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare”.

 

Noua reglementare

În noua reglementare, la art. 122, alin. (5) se abrogă.

 

O.U.G. nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene

 

Art. 34 alin. (4)-(6) din O.U.G. nr. 114/2018 (introdus prin O.U.G. nr. 35/2019) 

 

Noua reglementare

În noua reglementare, la art. 34, după alin. (3) se introduc trei noi alineate, alin. (4)-(6), cu următorul conținut:

(4) Pentru personalul încadrat în unitățile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unitățile administrativ-teritoriale, aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, influențele financiare determinate de creșterile salariale prevăzute la alin. (1) se asigură prin transferuri din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, de la titlul VI «Transferuri între unități ale administrației publice».

(5) În aplicarea prevederilor alin. (4), influențele financiare determinate de creșterile salariale se acordă pe bază de documente justificative în condițiile stabilite prin contractele încheiate între casele de asigurări de sănătate și unitățile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unitățile administrativ-teritoriale, reglementate prin ordin al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

(6) Pentru aplicarea prevederilor alin. (4) sumele aferente plății influențelor financiare determinate de creșterile salariale prevăzute la alin. (1) se asigură pe anul 2019 prin virări de credite de angajament și credite bugetare de la titlul II «Bunuri și servicii»”.

 

Alte prevederi

 

Potrivit art. I, în cursul anului 2019, unitățile administrativ-teritoriale pot solicita contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în valoare de maxim 700.000 mii lei.

Aceste sume trebuie să fie destinate plății subvențiilor restante aferente furnizării energiei termice către populație, în următoarele condiții:

rata de dobândă: ROBOR la 3 luni comunicată de BNR în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului plus o marjă în funcție de scadența împrumuturilor, rata dobânzii rezultată rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului.

perioada de rambursare: care este stabilită potrivit scadenței împrumutului acordat, cu posibilitatea rambursării anticipate, parțial sau integral;

limita de îndatorare: 30%;

termenul-limită de depunere la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice/administrațiile județene ale finanțelor publice a documentelor pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale: 31 iulie 2019.

Astfel, rambursarea împrumuturilor se efectuează în tranșe trimestriale, egale, începând cu trimestrul următor acordării acestora, iar dobânda aferentă reprezintă un venit al bugetului Trezoreriei Statului, care se calculează lunar prin aplicarea ratei dobânzii la soldul împrumutului, începând cu luna acordării împrumutului, și se plătește trimestrial, în suma cumulată până la zi.

Pe de altă parte, dacă unitățile administrativ-teritoriale înregistrează restanțe la plata ratelor și dobânzilor datorate aferente împrumuturilor contractate, directorii direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice ori șefii administrațiilor județene ale finanțelor publice sistează alimentarea, atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât și cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, cu excepția plăților pentru achitarea drepturilor salariale și a contribuțiilor aferente atunci când nu pot fi asigurate din venituri proprii, în baza listei transmise lunar de direcția de specialitate din cadrul MFP.

O.U.G. nr. 35/2019 pentru adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare privind acordarea unor împrumuturi din Trezoreria Statului și pentru modificarea și completarea unor acte normative was last modified: iunie 12th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.