Acordarea unor facilităţi fiscale (O.U.G. nr. 44/2015)

23 oct. 2015
Vizualizari: 6365

Despre

  • M. Of. nr. 785 din 21 octombrie 2015
  • O.U.G. nr. 44/2015
  • Acordarea unor facilităţi fiscale

Art. 8 O.U.G. nr. 44/2015

Conform art. 8, cererea de anulare a accesoriilor se soluționează prin decizie de anulare a accesoriilor sau, după caz, decizie de respingere a cererii de anulare a accesoriilor.

Art. 9 O.U.G. nr. 44/2015

Potrivit art. 9, prevederile respectivei ordonanțe de urgență nu se aplică pentru obligațiile de plată rezultate din raporturi juridice contractuale și acestea nu sunt luate în calcul pentru acordarea anulării obligațiilor de plată accesorii, potrivit prezentei ordonanțe de urgență, cu excepția redevențelor miniere, a redevențelor petroliere și a redevențelor rezultate din contracte de concesiune, arendă și alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinație agricolă, încheiate de Agenția Domeniilor Statului, prevăzute la art. 1 alin. (4) din Codul de procedură fiscală.

Art. 10 O.U.G. nr. 44/2015

Conform art. 10, prevederile art. 1-4 sunt aplicabile și pentru o cotă de 77,1% din majorările de întârziere datorate de contribuabili până la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 39/2010 pentru modificarea și completarea O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, aprobată cu modificări prin Legea nr. 46/2011.

Art. 11 O.U.G. nr. 44/2015

Art. 11 are următorul conținut:

„(1) Un contribuabil poate beneficia de anularea accesoriilor potrivit prezentei ordonanțe de urgență în oricare dintre situațiile prevăzute la art. 1-4, dacă sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea anulării.

(2) Contribuabilii care la data de 30 septembrie 2015 beneficiază de eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale potrivit O.U.G. nr. 29/2011 privind reglementarea acordării eșalonărilor la plată, aprobată prin Legea nr. 15/2012, cu modificările și completările ulterioare, pot beneficia de anularea penalităților de întârziere, precum și a cotei de 54,2% din dobânzi, potrivit art. 2-4, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de aceste articole, dar doresc și menținerea eșalonării la plată.

(3) Contribuabilii care la data de 30 septembrie 2015 beneficiază de eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale potrivit O.U.G. nr. 29/2011, aprobată prin Legea nr. 15/2012, cu modificările și completările ulterioare, pot beneficia de anularea unei cote de 54,2% din dobânda eșalonată la plată și nestinsă la 30 septembrie 2015, inclusiv, dacă eșalonarea la plată se finalizează până la 31 martie 2016. În acest caz, cota de 54,2% din dobânda achitată odată cu plata ratei de eșalonare se restituie potrivit Codului de procedură fiscală”.

Art. 12 O.U.G. nr. 44/2015

Art. 12 prevede următoarele:

„(1) În cazul obligațiilor de plată datorate bugetelor locale, prevederile prezentei ordonanțe de urgență se aplică dacă consiliul local stabilește, prin hotărâre, aplicarea acestor prevederi.

(2) În acest caz, anularea vizează o cotă de până la 73,3% din majorările de întârziere, datorate ca urmare a neachitării la termen a obligațiilor de plată restante datorate bugetelor locale.

(3) Prin hotărârea prevăzută la alin. (1), consiliul local aprobă și procedura de acordare a anulării cotei din majorările de întârziere stabilită potrivit alin. (2)”.

Art. 13 O.U.G. nr. 44/2015

Art. 13 stabilește faptul că obligațiile de plată individualizate în titluri executorii emise potrivit legii și transmise organului de executare fiscală în vederea recuperării, cu excepția amenzilor de orice fel, nu sunt luate în calcul în vederea acordării anulării obligațiilor de plată accesorii de către organul fiscal central.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Art. 14 O.U.G. nr. 44/2015

Art. 14 dispune la primul alineat faptul că prevederile respectivei ordonanțe de urgență sunt aplicabile și în cazul obligațiilor de plată principale stabilite prin acte administrative emise de instituții sau autorități publice și care, potrivit legii, se transmit spre recuperare organului fiscal central. În acest caz, cererea de anulare a accesoriilor se depune și se soluționează de către instituția sau autoritatea publică ce a emis actul administrativ.

Conform alineatului următor, la soluționarea cererii instituția sau autoritatea publică are în vedere, la analiza îndeplinirii condițiilor, doar obligațiile de plată pentru care are competența de stabilire.

Art. 15 O.U.G. nr. 44/2015

Potrivit art. 15, contribuabilii care, la data de 31 martie 2016, inclusiv, au cereri de rambursare în curs de soluționare pentru care, ulterior acestei date, organul fiscal respinge total sau parțial rambursarea beneficiază de anularea obligațiilor de plată accesorii potrivit prezentei ordonanțe de urgență, dacă achită obligațiile de plată de care depinde anularea, nestinse prin compensare cu sumele individualizate în cererea de rambursare, în 30 de zile de la data comunicării deciziei prin care se respinge rambursarea.

Art. 16 O.U.G. nr. 44/2015

Art. 16 prevede faptul că în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a respectivei ordonanțe de urgență se aprobă procedura de aplicare a respectivei ordonanțe de urgență, astfel:

a) prin ordin al ministrului finanțelor publice, la propunerea președintelui ANAF, în cazul creanțelor administrate de către organul fiscal central;

b) prin ordin al conducătorului instituției sau autorității publice, în cazul obligațiilor de plată individualizate în titluri executorii transmise spre recuperare organului fiscal central.

 

Acordarea unor facilități fiscale (O.U.G. nr. 44/2015) was last modified: octombrie 23rd, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.