O.U.G. nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură – modificări (O.U.G. nr. 4/2018)

22 feb. 2018
Vizualizari: 4386
Art. 8 alin. (1) lit. f^1) din O.U.G. nr. 3/2015 (modificată prin O.U.G. nr. 4/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 8 alin. (1), după lit. f) se introduce o nouă literă, lit. f^1), cu următorul cuprins:

„f^1) să declare toate zonele de interes ecologic prevăzute la art. 20 alin. (1);”.

 

Art. 10 alin. (1) și (4) din O.U.G. nr. 3/2015 (modificată prin O.U.G. nr. 4/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 10 alin. (1) și (4) prevedeau:

„(1) Hectar eligibil înseamnă suprafața agricolă utilizată pentru o activitate agricolă din cadrul unei exploatații.

(…)

(4) În cazul pajiștilor permanente care conțin elemente disparate neeligibile, precum elemente de peisaj și arbori, începând cu anul de cerere 2018 hectarul eligibil se determină prin aplicarea unui sistem proporțional de reducere a suprafeței bazat pe procentajul de suprafață neeligibilă în cadrul blocului fizic, definit în art. 10 al Regulamentului delegat (UE) nr. 640/2014. Reducerea suprafețelor ca rezultat al aplicării acestui sistem nu constituie neconformitate în cadrul angajamentelor încheiate pentru măsurile delegate și nu determină aplicarea de sancțiuni”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 10, alin. (1) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(1) Hectar eligibil înseamnă:

a) orice suprafață agricolă a exploatației care este utilizată pentru o activitate agricolă; sau

b) orice suprafață care a dat dreptul la plăți în 2008 în cadrul schemei de plată unică pe suprafață și care pe durata angajamentului relevant al fermierului individual este împădurită în temeiul art. 22 din Regulamentul (UE) nr. 1.305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 sau în temeiul unei scheme naționale ale cărei condiții respectă dispozițiile art. 22 din Regulamentul (UE) nr. 1.305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013.

(…)

(4) În cazul pajiștilor permanente care conțin elemente disparate neeligibile, precum elemente de peisaj și arbori, începând cu anul de cerere 2020 hectarul eligibil se determină prin aplicarea unui sistem proporțional de reducere a suprafeței bazat pe procentajul de suprafață neeligibilă în cadrul blocului fizic, definit la art. 10 din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 al Comisiei din 11 martie 2014. Reducerea suprafețelor ca rezultat al aplicării acestui sistem nu constituie neconformitate în cadrul angajamentelor încheiate pentru măsurile delegate și nu determină aplicarea de sancțiuni”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Art. 13 din O.U.G. nr. 3/2015 (modificată prin O.U.G. nr. 4/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 13 prevedea:

„Plafonul alocat ANT în sectoarele vegetal și zootehnic, precum și cuantumul acestor plăți se stabilesc anual prin hotărâre a Guvernului”.

Noua reglementarePotrivit noii reglementări, art. 13 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Plafoanele alocate ANT în sectoarele vegetal și zootehnic se stabilesc anual prin hotărâre a Guvernului”.

 

Art. 18 alin. (1) lit. c) din O.U.G. nr. 3/2015 (modificată prin O.U.G. nr. 4/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 18 alin. (1) lit. c) prevedea:

„(1) În sensul art. 17 alin. (1), diversificarea culturilor constă în existența mai multor culturi pe terenul arabil, în funcție de suprafață, după cum urmează:

(…)

c) prin excepție de la prevederile lit. a) și b) în cazul în care suprafața de teren arabil este cultivată în proporție de peste 75% cu iarbă ori cu alte plante erbacee sau este pârloagă, cultura preponderentă de pe restul suprafeței arabile trebuie să ocupe maximum 75% din terenul arabil rămas”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 18 alin. (1), lit. c) se modifică și va avea următorul cuprins:

„c) fără a aduce atingere numărului de culturi prevăzute la lit. a) și b), în cazul în care suprafața de teren arabil este cultivată în proporție de peste 75% cu iarbă ori cu alte plante erbacee sau este pârloagă ori este acoperită cu culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de producție, cultura preponderentă de pe restul suprafeței arabile trebuie să ocupe maximum 75% din terenul arabil rămas, cu excepția cazului în care această suprafață rămasă este acoperită cu iarbă sau alte plante furajere erbacee ori este teren lăsat pârloagă”.

 

Art. 18 alin. (2) lit. d) din O.U.G. nr. 3/2015 (modificată prin O.U.G. nr. 4/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 18 alin. (2) lit. d) prevedea:

„(2) În sensul alin. (1) sunt asimilate următoarele:

(…)

d) culturile de toamnă și cele de primăvară sunt considerate culturi distincte, chiar dacă aparțin aceluiași gen”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 18 alin. (2), lit. d) se modifică și va avea următorul cuprins:

„d) culturile de iarnă și cele de primăvară sunt considerate culturi distincte, chiar dacă aparțin aceluiași gen. Triticum spelta este considerată a fi o cultură distinctă de culturile care aparțin aceluiași gen”.

 

Art. 18 alin. (3) lit. b) și c) din O.U.G. nr. 3/2015 (modificată prin O.U.G. nr. 4/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 18 alin. (3) lit. b) și c) prevedeau:

„(3) Sunt exceptate de la diversificarea culturilor exploatațiile, în cazul în care:”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 18 alin. (3), lit. b) și c) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„b) peste 75% din terenul arabil este utilizat pentru producția de iarbă sau alte furaje erbacee, este cultivat cu culturi de leguminoase, este teren lăsat pârloagă sau face obiectul unei combinații între aceste utilizări;

c) peste 75% din suprafața agricolă eligibilă este pajiște permanentă, este utilizată pentru producția de iarbă sau alte furaje erbacee ori pentru culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de cultură sau face obiectul unei combinații între aceste utilizări;”.

 

Art. 20 alin. (1), (2) și (4) din O.U.G. nr. 3/2015 (modificată prin O.U.G. nr. 4/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 20 alin. (1), (2) și (4) prevedeau:

„(1) În sensul art. 17 alin. (1), fermierii în ale căror exploatații terenul arabil este mai mare de 15 ha se asigură că, începând cu anul de cerere 2015, minimum 5% din terenul arabil declarat includ una sau mai multe dintre zonele de interes ecologic de mai jos:
Modificări (1)

a) terase;

b) elemente de peisaj – garduri vii/fâșii împădurite; arbori izolați, arbori în grup/pâlcuri arbustive din zona de câmpie sau arbori în aliniament; margini de câmp; iazuri; rigole;

c) zone tampon situate pe marginea apelor curgătoare sau stătătoare;

d) zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de producție;

e) terenuri agricole împădurite;

f) zone cu strat vegetal;

g) zone cu culturi fixatoare de azot.

(2) Zonele de interes ecologic prevăzute la alin. (1) sunt situate pe terenul arabil al exploatației, cu excepția celor prevăzute la alin. (1) lit. d) și e) care sunt situate pe terenul agricol al exploatației. Zonele de interes ecologic prevăzute la alin. (1) lit. b) și c) pot fi adiacente terenului arabil al exploatației declarat de fermier.

(…)

(4) Prevederile alin. (1) și (2) nu se aplică exploatațiilor în următoarele situații:

a) peste 75% din terenul arabil este utilizat pentru producția de iarbă sau alte furaje erbacee, este teren lăsat pârloagă, este cultivat cu culturi de leguminoase sau face obiectul unei combinații între aceste utilizări, cu condiția ca suprafața arabilă care nu face obiectul acestor utilizări să fie de maximum 30 ha;

b) peste 75% din suprafața agricolă eligibilă este pajiște permanentă, este utilizată pentru producția de iarbă sau alte furaje erbacee sau este cultivată cu culturi aflate sub apă fie o mare parte a anului, fie o mare parte a ciclului de cultură, sau face obiectul unei combinații între aceste utilizări, cu condiția ca suprafața arabilă care nu face obiectul acestor utilizări să fie de maximum 30 ha”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 20, alin. (1), (2) și (4) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(1) În sensul art. 17 alin. (1), fermierii în ale căror exploatații terenul arabil este mai mare de 15 ha se asigură că, începând cu anul de cerere 2018, o suprafață care corespunde unui procent minim de 5% din terenul arabil al exploatației pe care fermierul l-a declarat este zonă de interes ecologic. Sunt considerate zone de interes ecologic:

a) terase;

b) elemente de peisaj – garduri vii/fâșii împădurite/arbori în aliniament, arbori izolați, pâlcuri arbustive din zona de câmpie, iazuri, rigole;

c) zone tampon situate pe marginea apelor curgătoare sau stătătoare și margini de câmp;

d) zone cu specii forestiere cu ciclu scurt de producție;

e) terenuri împădurite prin măsura 221 «Prima împădurire a terenurilor agricole» din cadrul PNDR 2007-2013, prin submăsura 8.1 «Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite» din cadrul PNDR 2014-2020 sau în temeiul unei scheme naționale ale cărei condiții respectă dispozițiile art. 43 alin. (1), (2) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 1.698/2005 al Consiliului din 20 septembrie 2005 sau ale art. 22 din Regulamentul (UE) nr. 1.305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013;

f) zone cu culturi secundare sau strat vegetal;

g) zone cu culturi fixatoare de azot;

h) zone cu Miscanthus.

(…)

(2) Zonele de interes ecologic prevăzute la alin. (1) sunt situate pe terenul arabil al exploatației, cu excepția celor prevăzute la alin. (1) lit. d), e) și h). Zonele de interes ecologic prevăzute la alin. (1) lit. b) și c) pot fi adiacente terenului arabil al exploatației declarat de fermier.

(…)

(4) Prevederile alin. (1) nu se aplică exploatațiilor în următoarele situații:

a) peste 75% din terenul arabil este utilizat pentru producția de iarbă sau alte furaje erbacee, este teren lăsat pârloagă, este cultivat cu culturi de leguminoase sau face obiectul unei combinații între aceste utilizări;

b) peste 75% din suprafața agricolă eligibilă este pajiște permanentă, este utilizată pentru producția de iarbă sau alte furaje erbacee sau este cultivată cu culturi aflate sub apă fie o mare parte a anului, fie o mare parte a ciclului de cultură sau face obiectul unei combinații între aceste utilizări”.

O.U.G. nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură – modificări (O.U.G. nr. 4/2018) was last modified: februarie 22nd, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.