Normele privind stabilirea condiţiilor de efectuare a evaluării psihologice a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere auto (OMT nr. 513/2019)

25 mart. 2019
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1760

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Actul publicat în Monitor

Sumar

Conferința națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a VIII-a, ON-LINE

Ordinul Ministrului Transporturilor (OMT) nr. 513/2019

(M. Of. nr. 222 din 21 martie 2019)

Se aprobă Normele privind stabilirea condițiilor de efectuare a evaluării psihologice a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere auto, adăugarea de noi categorii și, în cazul obținerii unui nou permis de conducere auto anulat, pentru autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie, autorizarea și aplicarea sancțiunilor administrative de suspendare sau retragere a certificatului de autorizare, în cazul constatării nerespectării criteriilor și condițiilor privind acordarea acestuia, precum și tarifele pentru eliberarea autorizației în vederea realizării evaluării psihologice specifice obținerii permisului de conducere auto și vizarea anuală a acesteia

 

În M. Of. nr. 222 din 21 martie 2019 s-a publicat OMT nr. 513/2019 pentru aprobarea Normelor privind stabilirea condițiilor de efectuare a evaluării psihologice a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere auto, adăugarea de noi categorii și, în cazul obținerii unui nou permis de conducere auto anulat, pentru autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie, autorizarea și aplicarea sancțiunilor administrative de suspendare sau retragere a certificatului de autorizare, în cazul constatării nerespectării criteriilor și condițiilor privind acordarea acestuia, precum și tarifele pentru eliberarea autorizației în vederea realizării evaluării psihologice specifice obținerii permisului de conducere auto și vizarea anuală a acesteia.

 

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale respectivelor norme:

 

Structură

 

Cap. I („Stabilirea condițiilor de efectuare a evaluării psihologice a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere auto pentru autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie”);

Cap. II („Stabilirea condițiilor de autorizare de către Ministerul Transporturilor a activității de evaluare psihologică a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere auto pentru autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie”);

Anexa 1 („Aviz psihologic”);

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Anexa 2 („Cerere de autorizare”);

Anexa 3 („Solicitare de avizare”);

Anexa 4 („Proces-verbal”);

Anexa 5 („Certificat de autorizare”);

Anexa 6 („Registrul de evidență a examinărilor în vederea obținerii permisului de conducere auto pentru autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie”);

Anexa 7 („Proces-verbal de verificare în vederea autorizării”);

Anexa 8 („Proces-verbal”).

 

Prezentare generală

 

Conform art. 1 alin. (2), evaluarea psihologică specifică începerii pregătirii la școala de conducători auto pentru obținerea permisului de conducere auto pentru autovehicule, tractoare agricole sau forestiere și tramvaie, se realizează de către psihologii care dețin în mod valabil dreptul de liberă practică, organizați prin una dintre formele de exercitare a profesiei prevăzute de Legea nr. 213/2004, înregistrate la Colegiul Psihologilor din România, precum și psihologii cu drept de liberă practică angajați în rețeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor sau în cadrul laboratoarelor psihologice organizate ca societăți comerciale în baza Legii societăților nr. 31/1990, și agreate de Ministerul Transporturilor, pentru examinarea persoanelor care concură la siguranța rutieră.

Astfel, evaluarea psihologică se efectuează obligatoriu înaintea începerii pregătirii practice la școala de conducători auto în vederea obținerii permisului de conducere auto sau pentru obținerea de noi categorii, și în cazul obținerii unui nou permis de conducere auto în cazul celor care au fost anulate.

Potrivit art. 4, evaluarea se încheie cu:

– aviz psihologic apt – face parte din dosarul de școlarizare al candidatului și este obligatoriu înaintea începerii pregătirii practice de conducători auto în vederea obținerii permisului de conducere auto sau obținerea de noi categorii;

– aviz psihologic inapt.

În scopul începerii pregătirii practice la școala de conducători auto pentru obținerea permisului de conducere auto sau pentru obținerea de noi categorii, valabilitatea documentelor anterior menționate este de 6 luni de la data înregistrării în registrul de evidență a actelor profesionale ale psihologului cu drept de liberă practică.

În ceea ce privește candidatul al cărui permis de conducere auto a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătorești de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) și art. 115 alin. (1) din O.U.G. nr. 195/2002, acesta trebuie să facă dovada că este apt din punct de vedere medical pentru conducere auto a autovehiculelor din grupa din care face parte categoria solicitată, printr-un document eliberat de o unitate de asistență medicală autorizată, precum și faptul că este apt din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule pe drumurile publice, printr-un document eliberat de un laborator de specialitate autorizat.

Pentru obținerea autorizării, psihologii interesați vor înregistra la structura medicală din cadrul Ministerului Transporturilor o cerere de autorizare însoțită de documente doveditoare privind îndeplinirea condițiilor necesare, care constituie dosarul de autorizare.

De asemenea, dosarul de autorizare trebuie să conțină următoarele documente:

– solicitare-tip pentru avizare;

– raport de activitate pentru anul precedent;

– copia filei din registrul prevăzut art. 8 alin. (4) pct. (vii), care să cuprindă ultimele trei luni de intrări/înregistrări;

– declarație pe propria răspundere privind menținerea condițiilor inițiale la autorizare;

– dovada plății tarifului de avizare.

Conform art. 8 alin. (2), autorizația se emite de către Ministerul Transporturilor în termen de maximum 45 de zile calendaristice de la data înregistrării cererii de autorizare la Ministerul Transporturilo, iar certificatul de autorizare are o valabilitate de 5 ani și se vizează anual de către Ministerul Transporturilor.

Avizele psihologice emise de psihologul cu drept de liberă practică se pot contesta în termen de 30 zile, la Comisia centrală medicală și psihologică în siguranța transporturilor din cadrul Spitalului Clinic Căi Ferate nr. 1 Witting București, iar avizele psihologice emise de psihologul cu drept de liberă practică, neautorizat în condițiile prezentelor norme, atrage după sine răspunderea materială, civilă sau penală, după caz și se sesizează Colegiul Psihologilor din România.

Normele privind stabilirea condițiilor de efectuare a evaluării psihologice a persoanelor în vederea obținerii permisului de conducere auto (OMT nr. 513/2019) was last modified: martie 25th, 2019 by Redacția ProLege

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter