Neîndeplinirea obligaţiei de a exercita dreptul procesual în cadrul termenului prevăzut de lege. Cerere respinsă ca tardivă (NCPC)

29 oct. 2020
Vizualizari: 745
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 555/2020

NCPC: art. 181, art. 182, art. 185 alin. (1), art. 444 alin. (1)

Potrivit dispozițiilor art. 444 alin. (1) C. proc. civ., în forma în vigoare la data începerii procesului, „Dacă prin hotărârea dată instanța a omis să se pronunțe asupra unui capăt de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, se poate cere completarea hotărârii în același termen în care se poate declara, după caz, apel sau recurs împotriva acelei hotărâri, iar în cazul hotărârilor date în căile extraordinare de atac sau în fond după casarea cu reținere, în termen de 15 zile de la pronunțare”.

Termenul de 15 zile are caracterul unui termen legal, imperativ și absolut, a cărui încălcare atrage sancțiunea decăderii.

În conformitate cu prevederile art. 185 alin. (1) C. proc. civ., „Când un drept procesual trebuie exercitat într-un anumit termen, nerespectarea acestuia atrage decăderea din exercitarea dreptului, în afară de cazul în care legea dispune altfel. Actul de procedură făcut peste termen este lovit de nulitate”.

În speță, petenții C. și D. au transmis cererea de completare a dispozitivului, prin e-mail, la data de 16 ianuarie 2020, astfel cum rezultă din actele dosarului, iar decizia al cărei dispozitiv se solicită a fi completat a fost pronunțată la 17 octombrie 2019.

Față de data pronunțării hotărârii, respectiv 17 octombrie 2019, s-a constatat că termenul de 15 zile înăuntrul căruia trebuia să fie formulată cererea de completare a dispozitivului, calculat potrivit art. 181 și art. 182 C. proc. civ., a fost depășit, astfel încât a intervenit sancțiunea decăderii în conformitate cu art. 185 alin. (1) din același cod.

Totodată, Înalta Curte a notat că petenții din prezenta cauză nu au solicitat repunerea în termen și nici nu au invocat vreo împrejurare care să dovedească faptul că întârzierea se datorează unor motive temeinic justificate.

Pe cale de consecință, reținând că petenții C. și D. nu și-au îndeplinit obligația de a exercita dreptul procesual în cadrul termenului prevăzut de lege, Înalta Curte va respinge, ca tardivă, cererea privind completarea dispozitivului deciziei nr. 1807 din 17 octombrie 2019, pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția a II-a civilă, în dosarul nr. x/2016.

Sursa informației: www.scj.ro.

Neîndeplinirea obligației de a exercita dreptul procesual în cadrul termenului prevăzut de lege. Cerere respinsă ca tardivă (NCPC) was last modified: octombrie 29th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.