MMSS. Proiect: H.G. pentru modificarea H.G. nr. 244/2000 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999

11 oct. 2022
Vizualizari: 235

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a supus dezbaterii publice Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.244/2000 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect de act normativ, pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro , în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site.

Redăm, în continuare, prevederile principale regăsite în Proiect:

1. Articolul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Titularul dreptului la concediu paternal, prevăzut la art. 1 din lege, cu durata de 10 zile lucrătoare, este tatăl copilului nou-născut, care participă efectiv la îngrijirea acestuia, indiferent dacă copilul este născut din căsătorie, din afara căsătoriei sau este adoptat de titularul dreptului.”

2. Articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Solicitarea pentru acordarea concediului paternal se adresează în scris angajatorului, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului.”

(..)

3. Articolul 3 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Concediul paternal se acordă numai dacă titularul acestui drept are calitatea de lucrător potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) și (11) din lege, indiferent de modul de organizare și de finanțare a angajatorului.”

(..)

4. Alineatul (2) al articolului 4 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Indemnizația prevăzută la alin. (1) se plătește din fondul de salarii al angajatorului și se include în veniturile impozabile ale lucrătorului.”

5. Articolul 5 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut satisface serviciul militar în calitate de militar în termen, potrivit legii, el are dreptul la o permisie de 10 zile calendaristice, ce se acordă de unitatea militară în condițiile prevăzute la art. 1 și 2, care se aplică în mod corespunzător. (…)”

6. Articolul 6 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Tatăl copilului nou-născut, care participă efectiv la îngrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal plătit de 15 zile lucrătoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 10 zile lucrătoare cu încă 5 zile lucrătoare, dacă a obținut atestatul de absolvire a unui curs de puericultură.

(2) Dreptul la majorarea duratei concediului paternal în condițiile alin. (1) se acordă pentru fiecare copil nou-născut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultură, indiferent când este acesta obținut.”

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

7. Articolul 7 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Cursul de puericultură constă în prezentarea unor noțiuni elementare teoretice și practice necesare, în vederea îngrijirii copilului mic, în vederea participării efective a tatălui la îngrijirea propriului copil nou-născut. (…)

(3) În urma verificării noțiunilor dobândite, medicul de familie, sau după caz, personalul specializat din cadrul spitalelor, maternităților, clinicilor medicale sau altor unități de profil, va elibera atestatul de absolvire a cursului de puericultură.

(4) În cazul în care tatăl are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesară absolvirea cursului de puericultură, ci numai obținerea atestatului în condițiile prevăzute la alin. (3).”

(…)

9. Articolul 9 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) În cazul decesului mamei copilului, în timpul nașterii sau în perioada concediului de lăuzie,
tatăl copilului beneficiază, după caz, de următoarele drepturi:

a) indemnizație egală cu ajutorul pentru sarcină și lăuzie, cuvenită mamei decedate (…) acordată în cazul în care tatăl nu îndeplinește stagiul de cotizare pentru acordarea unui drept de concediu medical;

b) indemnizație calculată după salariul de bază și vechimea în muncă ale tatălui (…) acordată în cazul în care acesta îndeplinește stagiul de cotizare pentru acordarea unui drept de concediu medical;

(2) Indemnizația va fi plătită din fondul de salarii al angajatorului la care tatăl își desfășoară activitatea.”

Pentru mai multe detalii privind Proiectul, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și [MMSS. Proiect: O.U.G. pentru modificarea O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României]

MMSS. Proiect: H.G. pentru modificarea H.G. nr. 244/2000 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999 was last modified: octombrie 11th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.