MMSS. Proiect: H.G. pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii

19 feb. 2024
3.611 views

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a supus dezbaterii publice Hotărârea Guvernului (H.G.) pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site (16-25 februarie 2024).

Art. 1 – Se aprobă Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1089 din 4 decembrie 2023, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2 – La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 214 din 28 martie 2011.

Anexă – NORME de aplicare a prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii

Structură

CAP. I Contractul de asigurare socială, declarația nominală de asigurare și declarația individuală de asigurare

CAP. II Stagiul de cotizare în sistemul public de pensii

CAP. III Pensiile din sistemul public de pensii

A. Pensia pentru limită de vârstă

B. Pensia anticipată

C. Pensia de invaliditate

D. Pensia de urmaș

E. Calculul pensiilor

F. Stabilirea și plata pensiilor

CAP. IV Procedura de încadrare în grad de invaliditate, revizuirea medicală și contestarea deciziei medicale asupra capacității de muncă

A. Procedura de încadrare în grad de invaliditate

B. Revizuirea medicală

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

C. Contestarea deciziei medicale asupra capacității de muncă

CAP. V Alte drepturi de asigurări sociale. Ajutorul de deces

CAP. VI Dispoziții tranzitorii

CAP. VII Dispoziții finale

 

Art. 1 – (1) În situațiile în care, pentru anumite perioade ulterioare datei de 31 martie 2001, stagiul de cotizare în sistemul public de pensii, respectiv veniturile brute lunare realizate pe baza cărora se determină punctajul lunar, nu pot fi dovedite prin declarația privind evidența nominală a asiguraților și a obligațiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat, prevăzută de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare, și/sau prin declarația nominală de asigurare, sau se constată erori în cuprinsul acestor declarații, persoana în cauză sau reprezentantul legal al acesteia poate prezenta la depunerea cererii de pensionare la casa teritorială de pensii competentă alte documente doveditoare.

(2) Documentele doveditoare prevăzute la alin. (1) pot fi:

a) carnetul de muncă, cu înregistrările efectuate potrivit normelor legale, în original și în copie;

b) certificate cu informații extrase din registrele generale de evidentă a salariaților depuse de angajatori potrivit art. 7 din Hotărârea Guvernului nr. 905/2017 privind întocmirea și completarea registrului general de evidentă a salariaților, cu modificările și completările ulterioare;

c) certificate/adeverințe eliberate în condițiile legii de Arhivele Naționale sau de către deținătorii legali ai arhivelor foștilor angajatori;

d) hotărâri judecătorești prin care se reconstituie elementele necesare stabilirii drepturilor de pensie;

e) alte documente prevăzute de lege privind stagiul de cotizare și veniturile brute lunare realizate.

(3) Documentele prevăzute la alin. (2), cu excepția celor prevăzute la alin. (2) lit. a)-c), se prezintă în original sau, în copie certificată, după caz.

(4) Prevederile alin. (1) și (2) se aplică numai în situațiile în care se dovedește că angajatorul sau entitatea asimilată angajatorului, precum și persoana juridică sau fizică plătitoare de venituri persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) lit. f), altele decât cele care depun declarație individuală de asigurare, se află în imposibilitatea de a întocmi și de a depune declarația nominală de asigurare sau declarația nominală de asigurare rectificativă, după caz. Dovada imposibilității angajatorului de a întocmi și de a depune declarația nominală de asigurare sau pe cea rectificativă a declarației nominale de asigurare se face prin document emis de Registrul Comerțului din care să rezulte faptul că acesta a fost radiat.

(5) Prin excepție de la prevederile alin. (1)-(4), în situația în care pentru anumite perioade de după 31 martie 2001 persoana în cauză sau reprezentantul legal al acesteia constată erori în cuprinsul declarațiilor prevăzute la alin. (1), în ceea ce privește datele de identificare ale asiguratului (nume, prenume, CNP), aceștia pot prezenta, în vederea rectificării acestor erori, ulterior datei constatării, la casa teritorială de pensii competentă alte documente doveditoare întocmite, în condițiile legii, de instituțiile abilitate.

(…)

Art. 5 – (1) Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale pentru persoanele care încheie contracte de asigurare socială prevăzute la art. 6 alin.(2) și (3) din lege o constituie venitul lunar asigurat, înscris în acestea, care este ales de persoana interesată, cu respectarea prevederilor legii.

(2) Venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (2) și (3) din lege poate fi modificat, din inițiativa asiguratului, prin încheierea unui act adițional la contractul de asigurare socială (anexa nr. 13 la lege).

(3) Actul adițional la contractul de asigurare socială produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii competentă și are același regim juridic ca și contractul de asigurare socială.

(4) Venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială prevăzut la art. 6 alin. (2) din lege, se modifică din inițiativa casei teritoriale de pensii competente, prin notificarea scrisă a asiguratului, ori de câte ori venitul lunar asigurat este mai mic decât cel prevăzut la art. 33 alin. (1) din lege.

(…)

Art. 14 – (1) Stagiului minim de cotizare contributiv prevăzut la art. 47 alin. (2) din lege, reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de lege în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă.

(2) Stagiul minim de cotizare contributiv și stagiul complet de cotizare contributiv, prevăzut de lege, cuprinde și perioada prevăzută la art. 14 alin. (1) lit. e) din lege.

(3) Începând cu data finalizării eșalonării prevăzute în anexa nr. 5 la lege, stagiul minim de cotizare contributiv, stagiul complet de cotizare contributiv și vârsta standard de pensionare, prevăzute de lege, se majorează în funcție de evoluția speranței de viață din România.

(4) Majorarea prevăzută la alin. (3) referitoare la modificarea/creșterea stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv și a vârstei standard de pensionare se va realiza, la un interval de maximum 3 ani, cu data finalizării eșalonării.

(5) În situația în care se constată o evoluție pozitivă a speranței de viață, Consiliul Fiscal care monitorizează parametrii menționați la alin. (3), în baza unui raport, sesizează Guvernul în vederea modificării cadrului legal. În situația în care se constată o evoluție negativă a speranței de viață, parametrii menționați la alin. (3) își păstrează valorile prevăzute de lege.

(6) În situația în care evoluția pozitivă a speranței de viață menționată la alin. (5) este mai mică de o lună parametrii menționați la alin. (3) își păstrează valorile prevăzute de lege.

(7) Începând cu data intrării în vigoare a legii, Consiliul fiscal întocmește un raport la fiecare 3 ani, după publicarea proiecțiilor Ageing Working Group (AWG, prin care verifică și confirmă dacă există o evoluție a speranței de viață care să determine creșterea stagiului minim de cotizare contributiv, stagiului complet de cotizare contributiv și a vârstei standard de pensionare. În situația în care sunt identificate creșteri, Guvernul este obligat să ajusteze acești indicatori, în baza unui act normativ.

(…)

Art. 49 – (1) Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.

(2) La determinarea cuantumului pensiei conform alin. (1) fracțiunile de leu se întregesc la un leu în favoarea pensionarului.

(3) La stabilirea valorii punctului de referință conform dispozițiilor art. 84 alin. (3) din lege se utilizează rotunjirea matematică.

Art. 50 Punctajul anual al asiguratului se determină prin împarțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic, indiferent de numărul de luni de stagiu de cotizare realizat în anul respectiv.

Art. 51 – (1) Pentru perioadele de stagiu de cotizare realizate ulterior intrării în vigoare a legii, punctajul lunar al asiguratului se determină potrivit art. 85 alin. (7) din lege, prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv.

(2) În situația asiguratului care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condițiile legii se corectează cu raportul dintre cota de contribuție de asigurări sociale datorată la sistemul public de pensii de către asigurat, din care s-a dedus cota de contribuție aferentă fondului de pensii administrat privat și cota de contribuție prevăzută pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor sau pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale.

Art. 52 – Punctajul lunar aferent perioadelor de stagiu de cotizare realizate în baza unui contract de asigurare încheiat conform art. 6 alin. (3) din lege, se calculează prin raportarea venitului lunar asigurat la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul în care s-a încheiat contractul de asigurare socială.

Art. 53 – Numărul total de puncte realizat de asigurat, utilizat la calculul pensiei în sistemul public, se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.

Art. 54 – (1) Numărul de puncte de stabilitate se acordă pentru stagiul de cotizare contributiv de peste 25 ani contributivi realizați în sistemul public.

(2) Numărul de puncte de stabilitate se acordă și pentru fracțiuni de an, astfel:

a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani până la 30 ani inclusiv, 0,04167 puncte pentru fiecare lună, respectiv 0,00139 puncte pentru fiecare zi;

b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani până la 35 ani inclusiv, 0,06250 puncte pentru fiecare lună, respectiv 0,00208 puncte pentru fiecare zi; c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani, 0,08333 puncte pentru fiecare lună, respectiv 0,00278 puncte pentru fiecare zi;

(3) Numărul de puncte de stabilitate nu se acordă pentru perioadele de stagiu de cotizare contributiv în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.

(4) La calcularea punctajelor anuale, a punctajelor lunare, a numărului de puncte de stabilitate și a numărului total de puncte realizat se utilizează 5 zecimale, prin rotunjire matematică la a 5-a zecimală.

(…)

Art. 120 – (1) Pensiile anticipate și anticipate parțiale, stabilite potrivit legislației anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii anticipate conform art. 144 alin. (3)-(4) și art. 146 din lege, devin pensii pentru limită de vârstă la împlinirea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege sau, după caz, a vârstelor standard reduse potrivit legislației în vigoare, cu respectatrea condiției privind stagiul minim de cotizare contributiv sau, după caz, stagiul complet de cotizare contributiv potrivit legii.

(2) Transformarea pensiilor prevăzute la alin. (1), în pensie pentru limită de vârstă, se face prin eliminarea diminuării, după caz, și valorificarea perioadelor asimilate, a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare și a perioadelor de stagiu de cotizare nevalorificate la stabilirea pensiilor anticipate și anticipate parțiale.

Art. 121 – (1) Pensia poate fi recalculată, la cerere, prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, precum și valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.

(2) Pensia pentru limită de vârstă poate fi recalculată, la cerere, prin adăugarea stagiilor de cotizare realizate după data înscrierii la pensie, o singură data într-un an calendaristic.

(3) Pensiile anticipate prevăzute la art. 144 alin. (3)-(4) din lege se recalculează, la cerere, și prin valorificarea perioadelor asimilate nevalorificate la stabilirea acestora, conform prevederilor art. 94 alin. (5) din lege.

(4) La recalcularea pensiilor anticipate prevăzute la art. 144 alin. (4) din lege, stabilite potrivit legislației anterioare intrării în vigoare a legii, în condițiile alin. (1), se calculează numarul de puncte aferent stagiului/veniturilor adăugate potrivit legii și se menține procentul de diminuare, calculat la data stabilirii pensiei anticipate parțiale.

(5) La recalcularea pensiilor de invaliditate în condițiile alin. (1), stabilite potrivit legislației anterioare intrării în vigoare a legii, se calculează numărul de puncte aferent stagiului/veniturilor adăugate potrivit legii, iar numărul de puncte aferent stagiului potențial se determină cu respectarea condițiilor și modalității de calcul de la ultima decizie de stabilire/modificare a drepturilor de pensie.

(6) Pensia poate fi recalculată, la cerere, în cazul depunerii unor declarații rectificative de natură a modifica veniturile și/sau stagiile de cotizare valorificate inițial la stabilirea acesteia.

(7) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie, conform prevederilor art. 94 alin. (5) din lege, prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.

(8) Drepturile recalculate potrivit alin. (1)-(7) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea. Modelul cererii de recalculare a pensiei este prevăzut în anexa nr. 16.

(…)

Art. 129 – (1) Stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu efectiv realizată în sisteme neintegrate sistemului public de pensii, se au în vedere la deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă, la împlinirea vârstei standard de pensionare prevazută la anexa nr.5, la lege și la deschiderea dreptului de pensie de invaliditate.

(2) Calculul pensiei din sistemul public de pensii se realizează doar pentru stagiul de cotizare din sistemul public de pensii.

Art. 130 – Anexele nr. 1- 16 fac parte integrantă din prezentele norme.

Pentru informații suplimentare privind Proiectul, Anexele și Nota de fundamentare, vă invităm să consultați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și MMSS. Proiect: O.U.G. privind acordarea unor măsuri de sprijin în vederea aplicării Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie

 

MMSS. Proiect: H.G. pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii was last modified: februarie 19th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.