MMPS. Recomandări în scopul prevenirii răspândirii infectării cu COVID-19

11 mart. 2020
Vizualizari: 657

Ministerul Muncii și Protecției Sociale (www.mmuncii.ro) a publicat un comunicat privind o serie de recomandări care pot fi aplicate în scopul asigurării securității și sănătății lucrătorilor, dar și pentru sprijinirea angajatorilor în derularea activităților curente, în contextul apariției riscului de îmbolnăvire cu COVID-19.

MMPS recomandă 3 măsuri de flexibilizare a raporturilor de muncă în contextul suspendării cursurilor școlare în unitățile de învățământ, fapt care poate genera necesitatea ca unul dintre părinți să rămână la domiciliu pentru supravegherea copilului minor, dar și în cazul în care se consideră că prezența lucrătorilor la locul de muncă ar putea constitui un risc:

  • Stabilirea unor programe individualizate de muncă, cu acordul sau la solicitarea salariatului în cauză;
  • Modificarea temporară a locului de muncă la domiciliul salariatului;
  • Desfășurarea activității prin telemuncă, în urma încheierii unui act adițional la contractul individual de muncă, atunci când îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține salariatul presupune folosirea tehnologiei informației și comunicațiilor.

De asemenea, în ceea ce privește personalul contractual din instituțiile publice, vor fi aplicabile prevederile Codului Muncii, în conformitate cu art. 1 alin. (2) din OUG 57/2019 privind Codul administrative.

Totodată, în cazul instituirii, în condițiile legii, a stării de carantină sau în caz de forță majoră, contractul individual de muncă se va suspenda de drept.

Măsuri preventive de securitate și sănătate în muncă pentru angajatori:

  • Efectuarea unei analize la nivelul fiecărui angajator în vederea prioritizării serviciilor esențiale sau relevante de cele neesențiale, cu respectarea drepturilor la securitate și sănătate în muncă a lucrătorilor.
  • Asigurarea de către angajator a securității și sănătății lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă: asigurarea securității și protecția sănătății lucrătorilor, informarea și instruirea lucrătorilor, acordarea echipamentului de protecție etc.
  • Determinarea naturii și nivelului de risc pentru orice activitate susceptibilă să prezinte un risc de expunere la COVID-19 și luarea următoarelor măsuri: limitarea expunerii, elaborarea unui plan de măsuri, întocmit în baza recomandărilor medicului de medicina muncii cu care are contract, anunțarea imediată a Direcției de Sănătate Publică competentă teritorial.
  • Utilizarea e-mailului și a teleconferințelor pentru a reduce contactele fizice și deplasările în interes de serviciu.
  • Întocmirea unui plan de asigurare a continuității activității în situația în care un număr semnificativ de lucrători nu ar putea sa își desfășoare activitatea la locul de muncă organizat de către angajator.
  • Aplicarea procedurilor stabilite la nivel național de către Ministerul Sănătății în cazul în care lucrătorul prezintă simptome asociate infecțiilor respiratorii la locul de muncă.
  • În cazul unui lucrător confirmat cu COVID – 19, angajatorul are obligația să informeze Direcția de Sănătate Publică pe raza căreia își desfășoară activitatea, în vederea demarării procedurilor pentru efectuarea anchetei epidemiologice ș.a.m.d.

Pentru a vizualiza întregul conșinut al comunicatului, vă rugăm să accesași sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și MMPS. Proiect: Ordin pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul I al anului 2020

 

 

MMPS. Recomandări în scopul prevenirii răspândirii infectării cu COVID-19 was last modified: martie 11th, 2020 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: