MMPS. Proiect: Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative

14 oct. 2020
Vizualizari: 617

Potrivit site-ului oficial (www.mmuncii.ro), Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Astfel, propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la acest proiect de act normativ pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, în perioada 14-23 octombrie 2020.

Redăm, în continuare, o parte dintre principalele prevederi ale Ordonanței:

ART. I Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. După alineatul (1) al articolului 16 se introduc opt noi alineate, alin. (1¹ )-(18) cu următorul cuprins:
„(1¹ ) Părțile pot opta să utilizeze la încheierea contractului individual de muncă/actului adițional la contract, după caz, semnătura electronică calificată, însoțită de marca temporală și emisă de un furnizor de servicii de încredere calificat potrivit Regulamentului (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE și acreditat de către autoritatea competentă la nivel național.
(1²) Angajatul poate obține semnătura electronică calificată prin solicitare directă la furnizorul de servicii acreditat sau prin intermediul angajatorului” etc.

2. Alineatul (2) al articolului 16¹ se modifică și va avea următorul cuprins:
(2) Copia contractului individual de muncă/actului adițional se păstrează la locul de muncă definit conform alin. (1) pe suport electronic sau pe suport hârtie, de către persoana desemnată de angajator în acest scop, cu respectarea prevederilor privind confidențialitatea datelor cu caracter personal și se pune la dispoziția organelor de control competente, la solicitarea acestora.

3. După alineatul (2) al art. 110 se introduce un nou alineat, alin. (3) cu următorul cuprins:
(3) Salariații care își desfășoară activitatea la domiciliul au obligația de a respecta secretul de serviciu și confidențialitatea informațiilor și a documentelor utilizate.

ART. II. Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 296 din 2 aprilie 2018, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Litera a) a articolului 2 se modifică și va avea următorul cuprins:
a) telemuncă – forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, folosind tehnologia informației și comunicațiilor;

– 4. Litera a) a articolului 7 se modifică și va avea următorul cuprins:
a) să asigure mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor și/sau echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii, cu excepția cazului în care părțile convin printr-un acord scris să fie utilizate cele proprii ale telesalariatului, cu specificarea condițiilor de utilizare;

ART. III Legea securității și sănătății în muncă nr. 319 din 14 iulie 2006, cu modificările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 646 din 26 iulie 2006, se modifică și se completează după cum urmează:

1. Litera f) a articolului 5 se modifică și va avea următorul cuprins:
„ f) eveniment – accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situația de persoană dată dispărută sau accidentul de circulație, în condițiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum și cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;”

 

Pentru mai multe detalii cu privire la proiect, precum și nota de fundamentare, vă rugăm să urmați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și MMPS. Concluziile Consiliului Uniunii Europene pe tema îmbunătățirii condițiilor de muncă și de viață ale lucrătorilor sezonieri și ale altor lucrători mobili

MMPS. Proiect: Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative was last modified: octombrie 14th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.