Ministerul Justiției. Proiect: Ordin pentru stabilirea categoriilor de polițiști de penitenciare care își desfășoară efectiv activitatea în locuri de muncă cu condiții deosebite, precum și durata concediului de odihnă suplimentar

17 dec. 2021
Vizualizari: 431

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordin pentru stabilirea categoriilor de polițiști de penitenciare care își desfășoară efectiv activitatea în locuri de muncă cu condiții deosebite – vătămătoare, grele sau periculoase, precum și durata concediului de odihnă suplimentar de care aceștia beneficiază în fiecare an calendaristic.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

Art. 1 – Polițiștii de penitenciare din sistemul administrației penitenciare, care își desfășoară activitatea în locuri de muncă cu condiții deosebite – vătămătoare, grele sau periculoase, stabilite pe baza determinărilor pentru evaluările de risc profesional prevăzute de cadrul legal aplicabil, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar, plătit, de 7 zile calendaristice.

Art. 2 – (1) Nominalizarea polițiștilor de penitenciare care beneficiază de concediu de odihnă suplimentar se face de către comisiile tehnice de securitate și sănătate în muncă, constituite la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor și al fiecărei unități subordonate potrivit dispozițiilor Anexei nr. 5 la Instrucțiunile privind organizarea și desfășurarea activității de securitate și sănătate în muncă în unitățile sistemului administrației penitenciare, aprobate prin Decizia nr. 530 din 22 septembrie 2008 a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

(2) Comisiile tehnice de securitate și sănătate în muncă prevăzute la alin. (1) întocmesc documentația necesară în vederea încadrării locurilor de muncă în condiții deosebite – grele, vătămătoare sau periculoase, în baza buletinelor de determinare/expertizare eliberate de către autoritățile abilitate, ca urmare a evaluării de risc profesional efectuate la locurile de muncă.  

Art. 3 – (1) Pentru polițiștii de penitenciare care la data efectuării concediului de odihnă suplimentar nu mai lucrează în condiții deosebite – vătămătoare, grele sau periculoase, durata acestuia se stabilește proporțional cu timpul lucrat în asemenea condiții în anul calendaristic respectiv.

(2) Pentru polițiștii de penitenciare care sunt încadrați în cursul anului, durata concediului de odihnă suplimentar se stabilește proporțional cu timpul efectiv lucrat în asemenea condiții, de la data încadrării până la sfârșitul anului calendaristic.

Art. 4  – Comisiile prevăzute la art. 2 alin. (1) analizează anual sau ori de câte ori este nevoie evoluția condițiilor specifice de muncă și dispun toate măsurile necesare normalizării acestora.

Art. 5 – Prevederile prezentului ordin se aplică și polițiștilor de penitenciare din cadrul Ministerului Justiției, atribuțiile prevăzute la art. 2 și art. 4 fiind îndeplinite de structurile de lucru de la nivelul ministerului care au atribuții pe linie de securitate și sănătate în muncă potrivit prevederilor legale în vigoare.

Art. 6 –  La data intrării în vigoare a prezentului ordin, orice dispoziție contrară se abrogă.

Art. 7 –  Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris, pe adresa Ministerului Justiției sau la adresa de e-mail: dean@just.ro.

Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect și Referatul de aprobare, vă rugăm să accesați sursa informației.

 

Sursa informației

(Copyright foto: freepik)

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

🎫VEZI ȘI MINISTERUL JUSTIȚIEI. PROIECT: ORDIN PENTRU STABILIREA VALORII FINANCIARE A NORMEI DE HRANĂ NR. 12 C -1 – SUPLIMENT PENTRU ZILE FESTIVE, ÎN ZIUA DE 25 DECEMBRIE A ANULUI 2021

Ministerul Justiției. Proiect: Ordin pentru stabilirea categoriilor de polițiști de penitenciare care își desfășoară efectiv activitatea în locuri de muncă cu condiții deosebite, precum și durata concediului de odihnă suplimentar was last modified: decembrie 17th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.