Ministerul Justiției. Proiect: H.G. privind condiţiile de acordare a asistenţei medicale şi psihologice, medicamentelor, protezelor, dispozitivelor medicale destinate recuperării pentru afecțiuni medicale dobândite în timpul exercitării profesiei pentru polițiștii de penitenciare

31 dec. 2021
Vizualizari: 518

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul de Hotărâre privind condițiile de acordare a asistenței medicale și psihologice, medicamentelor, protezelor, dispozitivelor medicale destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale, în mod gratuit, a biletelor de tratament balnear și recuperare fizică și psihică și a tratamentului medical în străinătate pentru afecțiuni medicale dobândite în timpul exercitării profesiei pentru polițiștii de penitenciare.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

 ART. 1. (1) Polițistul de penitenciare în activitate ori pensionat, soțul sau soția acestuia, precum și copiii aflați în întreținerea acestuia beneficiază, în mod gratuit, de asistență medicală, medicamente și proteze, în condițiile prezentei hotărâri, ale actelor normative aplicabile sistemului de asigurări sociale de sănătate și cu respectarea dispozițiilor legale privind plata contribuției pentru asigurările sociale de sănătate.

(2) În bugetul unităților din poliția penitenciară se prevăd fondurile necesare pentru asigurarea gratuității asistenței medicale, medicamentelor, protezelor și dispozitivelor medicale, pentru toate categoriile de persoane care beneficiază de acest drept.

ART. 2. (1) Polițistul de penitenciare în activitate beneficiază, în mod gratuit, în afara drepturilor prevăzute la art. 1, și de dispozitive medicale destinate recuperării unor deficiențe organice sau funcționale, cu respectarea dispozițiilor legale privind plata contribuției pentru asigurările sociale de sănătate, precum și de bilete de tratament balnear și recuperare fizică și psihică, în condițiile prezentei hotărâri.

(2) Polițistul de penitenciare în activitate are dreptul la tratament medical în străinătate pentru afecțiuni medicale dobândite în timpul exercitării profesiei, dacă nu pot fi tratate în țară, în condițiile prezentei hotărâri.

(3) Polițistul de penitenciare în activitate beneficiază, la recomandarea medicului oftalmolog, de lentile necesare corecției vizuale a căror contravaloare se decontează din bugetul angajatorului, în limita unui plafon valoric stabilit prin ordin al ministrului justiției; decontarea contravalorii privind preschimbarea lentilelor necesare corecției vizuale se face numai la modificarea recomandării oftalmologice inițiale.

(4)  Polițistul de penitenciare trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar ori care urmează cursuri de formare sau specializări în străinătate, organizate sau finanțate de Administrația Națională a Penitenciarelor are dreptul la asistență medicală potrivit dispozițiilor legale privind drepturile personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.

ART. 3. În sensul prezentei hotărâri, termenii și expresiile de mai jos au următoarele semnificații:

a) copii aflați în întreținere:

i) copiii în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, și care nu realizează venituri din muncă;

ii) copiii încadrați în grade de invaliditate, pe toată durata invalidității, dacă nu au venituri proprii și se află în îngrijirea familiei.

b) afecțiuni medicale dobândite în timpul exercitării profesiei – afecțiunile medicale dobândite de polițistul de penitenciare în perioada desfășurării activității în sistemul administrației penitenciare;

c) angajator – unitatea din sistemul administrației penitenciare al cărei salariat este polițistul de penitenciare în activitate sau cea de la care s-a pensionat polițistul de penitenciare ori, după caz, funcționarul public cu statut special/cadrul militar.

ART. 4. (1)  Prin asistență medicală, în sensul prezentei hotărâri, se înțelege:

a) prestarea de servicii medicale profilactice, curative și recuperatorii, de către personalul medico-sanitar, indiferent de specialitatea medicală, inclusiv servicii de medicină dentară, pentru prevenirea îmbolnăvirilor, precizarea diagnosticului și tratamentului necesar restabilirii stării de sănătate, recuperarea medicală a capacității de muncă și efort;

b) precizarea diagnosticului, a stadiului evolutiv al bolii prin examene clinice, paraclinice, de laborator și de înaltă performanță;

c) prescrierea și efectuarea tratamentului adecvat afecțiunii, precum și a unor proceduri complementare de tratament, atât pe perioada internării, cât și pe perioada asistenței ambulatorii, a celei recuperatorii, de îngrijiri medicale la domiciliu și cea a dispensarizării;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

d) asistența medicală specifică personalului din sistemul administrației penitenciare.

(2) Asistența medicală prevăzută la alin. (1) lit. a)-c) se acordă prin intermediul furnizorilor de servicii medicale evaluați și autorizați potrivit legii, aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

 

Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris, pe adresa Ministerului Justiției sau la adresa de e-mail: dean@just.ro.

Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect și Referatul de aprobare, vă rugăm să accesați sursa informației.

 

Sursa informației

(Copyright foto: freepik)

🔔Vezi și Ministerul Justiției. Proiect: Ordin pentru stabilirea categoriilor de polițiști de penitenciare care își desfășoară efectiv activitatea în locuri de muncă cu condiții deosebite, precum și durata concediului de odihnă suplimentar

Ministerul Justiției. Proiect: H.G. privind condițiile de acordare a asistenței medicale și psihologice, medicamentelor, protezelor, dispozitivelor medicale destinate recuperării pentru afecțiuni medicale dobândite în timpul exercitării profesiei pentru polițiștii de penitenciare was last modified: decembrie 30th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.