MFP. Proiect: Modificarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente

19 aug. 2020
Vizualizari: 384

Potrivit site-ului oficial (www.mfinante.gov.ro), marți, 18 august a.c., Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a supus dezbaterii publice proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.

Redăm, în continuare, principalele modificări și completări propuse prin proiect:

– Punctul 5 al articolului 2 se modifică, cu următorul cuprins:

„5. asigurat cu risc ridicat – persoana pentru care, pe baza încadrării în clasele de risc, cel puțin 3 asigurători RCA ofertează un tarif de primă de N ori mai mare decât tariful de referință;”

– Alineatul (3) al articolului 6 se modifică și va avea următorul cuprins:

 „(3) Asigurătorii RCA își asumă răspunderea pentru toate contractele RCA, inclusiv pentru cele alocate de către BAAR potrivit art. 19 alin. (3), precum și pentru erorile sau omisiunile apărute la emiterea contractelor RCA fie direct, fie prin intermediarii de asigurări sau de asigurări auxiliare, definiți potrivit Legii nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări, cu completările ulterioare.”

– După alineatul (12) al articolul 32 se introduc două noi alineate, alin. (13) și (14), cu următorul cuprins:

 „(13) BAAR stabilește reguli de conduită aplicabile membrilor, inclusiv cu privire la încheierea asigurării RCA pentru asigurații cu risc ridicat.

  (14) BAAR se asigură de punerea în aplicare a regulilor de conduită de către proprii membri și stabilește proceduri privind analizarea conduitei membrilor și măsurile ce pot fi impuse acestora.”

– După alineatul (15) al articolului 37 se introduce un nou alineat, alin. (16) cu următorul cuprins:

,,(16) Prin derogare de la prevederile art. 13 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, aplicarea sancțiunii contravenționale se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei. În cazul contravențiilor continue, termenul de prescripție de 3 ani curge de la data constatării faptei sau de la data încetării ultimului act ori fapt săvârșit, dacă acest moment intervine anterior constatării. ”

– La articolul 43 alineatul (1),  litera m) se abrogă.

Pentru mai multe detalii cu privire la proiect și nota de fundamentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

MFP. Proiect: Modificarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente was last modified: august 19th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.