MDLPA. Proiect: O.G. privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare

12 aug. 2021
Vizualizari: 355

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (www.mlpda.ro) a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordonanță a Guvernului privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare.

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului (11 august 2021), pe adresa de e-mail: transparenta@mlpda.ro.

Redăm, în continuare, cele mai importante prevederi ale proiectului:

Art. 1 – (1) Pentru obiectivele/proiectele de investiții finanțate, integral sau parțial, din fondurile publice prevăzute la art. 1 alin. (2) din Legea finanțelor publice nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, și, respectiv, la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, prețul contractelor de achiziție publică de lucrări definite la art. 3 alin. (1) lit. m) din Legea achizițiilor publice nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare, aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, se poate ajusta prin actualizarea prețurilor aferente materialelor, prin aplicarea unui coeficient de ajustare, pentru a ține seama de orice creștere sau diminuare a costului materialelor pe baza căruia s-a fundamentat prețul contractelor, conform prevederilor art. 221 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Ajustarea prevăzută la alin. (1) se aplică următoarelor contracte de achiziție publică de lucrări:

a) încheiate înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare, definite conform legislației achizițiilor publice în vigoare la data încheierii;

b) încheiate după data intrării în vigoare a Legii nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de durata de execuție a acestora și în cuprinsul cărora și al documentațiilor de atribuire inițiale nu au fost prevăzute clauze de revizuire cu privire la preț, conform prevederilor art. 221 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Ajustarea prevăzută la alin. (1) se aplică la fiecare solicitare de plată, până la finalizarea și recepționarea lucrărilor aferente obiectivelor/proiectelor de investiții, conform prevederilor Regulamentului privind recepția construcțiilor aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 273/1994, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 2 – (1) Ajustarea prevăzută la art. 1 alin. (1) se realizează la fiecare solicitare de plată, pe întreaga perioadă de derulare a contractului, pe baza situațiilor de lucrări însușite de executant, diriginte de șantier și autoritatea contractantă, ca urmare a unei solicitări justificate din partea contractantului.

(2) Pentru determinarea valorii aferentă cheltuielilor cu materiale din solicitarea de plată, se utilizează ponderile materialelor de construcții, exprimate procentual, stabilite în funcție de categoriile principale de lucrări de construcții și de tipurile de obiecte de construcții prevăzute în Buletinul Statistic de Prețuri, prin raportare la obiectul contractului de achiziție publică de lucrări, astfel:

a) clădiri rezidențiale noi – 47,31%;

b) clădiri nerezențiale noi – 45,82%;

c) construcții inginerești noi – 47,21%;

d) clădiri rezidențiale reparații capitale – 37,76%;

e) clădiri nerezențiale reparații capitale – 42,42%;

f) construcții inginerești reparații capitale – 33,89%;

g) clădiri rezidențiale reparații – 42,82%;

h) clădiri nerezențiale reparații – 46,95%;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

i) construcții inginerești reparații – 46,82%.

(…)

Art. 4 – (1) Prin derogare de la prevederile art. 47 alin. (4), (9) și (10) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, pe parcursul derulării contractelor de achiziție publică de lucrări, se autorizează ordonatorii principali de credite ai bugetului general consolidat al statului să efectueze virări de credite bugetare între capitole bugetare și între programe, peste limitele prevăzute, pe tot parcursul fiecărui an, până la finalizarea și recepționarea lucrărilor, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate, în vederea finanțării cheltuielilor rezultate ca urmare a ajustării prețurilor contractelor de achiziție publică de lucrări conform art. 2.

(2) Prin derogare de la prevederile art. 49 alin. (7) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, pe parcursul derulării contractelor de achiziție publică de lucrări, se autorizează ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale să efectueze virări de credite bugetare între capitole bugetare și între programe, peste limitele prevăzute, pe tot parcursul fiecărui an, până la finalizarea și recepționarea lucrărilor, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate, în vederea finanțării cheltuielilor rezultate ca urmare a ajustării prețurilor contractelor de achiziție publică de lucrări conform art. 2.

Art. 5 Ajustarea prețului contractelor de achiziție publică de lucrări finanțate din fondurile publice prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare, respectiv art. 1 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare, se face cu respectarea și în limita  prevederilor acordurilor în baza cărora au fost acordate.

(…)”

Proiectul poate fi accesat aici, iar nota de fundamentare aici.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și MDLPA. Proiect: O.U.G. pentru modificarea și completarea Legii nr. 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe

MDLPA. Proiect: O.G. privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare was last modified: august 11th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.