MDLPA. Proiect: Legea pentru aprobarea Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor

14 apr. 2022
Vizualizari: 404

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a supus dezbaterii publice Proiectul de Lege pentru aprobarea Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor.

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi transmise în termen de 30 de zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului (13 aprilie 2022), pe adresa de e-mail: transparenta@mlpda.ro.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale proiectului:

CARTEA I. DESPRE AMENAJAREA TERITORIULUI ȘI URBANISM

PARTEA I. DISPOZIȚII GENERALE PENTRU AMENAJAREA TERITORIULUI ȘI PENTRU URBANISM

Titlul I. Dispoziții cu privire la amenajarea teritoriului și urbanism

Capitolul I. Dispoziții generale

1. Obiectul de reglementare

(1) Obiectul prezentului cod este de a asigura cadrul normativ pentru dezvoltarea durabilă și echilibată și pentru atractivitatea întregului teritoriu național, cu respectarea interesului public și a principiilor activității de amenajare a teritoriului și a activității de urbanism.

(2) Prezentul cod se complează cu prevederile Codului administrativ aprobat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare precum și cu alte reglementări de drept comun aplicabile în materie, în măsura în care prevederile acestora nu contravin prevederilor prezentului cod.

2. Dezvoltarea echilibrată și durabilă a teritoriului României

(1) Teritoriul României constituie spațiul necesar procesului de dezvoltare durabilă și este parte a avuției naționale de care beneficiază toți cetățenii țării prin gestionarea proceselor de dezvoltare, prin activitățile de amenajare a teritoriului și prin activitățile de urbanism sau de dezvoltare urbană durabilă ale autorităților publice centrale și locale.

(2) Autoritățile administrației publice centrale și locale sunt gestionarul acestei avuții și garantul dezvoltării durabile și echilbrate, în limitele competențelor legale.

(3) Statul, prin intermediul autorităților administrației publice și instituțiilor publice, are dreptul și datoria de a asigura, prin activitatea de amenajare a teritoriului și prin activitatea de urbanism, condițiile de dezvoltare durabilă și respectarea interesului public, potrivit legii. În acest sens, administrația publică are dreptul de a impune restricții modului de folosire a proprietății private în favoarea interesului public.

(4) În sensul prezentului cod, asigurarea interesul public este reprezentată de prioritizarea utilizării teritoriului pentru realizarea investițiilor publice necesare dezvoltării durabile și echilibrate a teritoriului prevăzute la nivelul strategiilor, documentațiilor de amenajare a teritoriului și a documentațiilor de urbanism, protejarea valorilor de patrimoniu natural și construit, asigurarea calității mediului natural și construit și asigurarea accesului echitabil al cetățenilor la servicii de interes general.

(5) În vederea protejării interesului public, în sensul alin. (4), autoritățile administrației publice centrale și locale pot institui delimitări teritoriale, măsuri și interdicții privitoare la realizarea de construcții, lucrări, dezvoltări sau exploatări agricole, forestiere sau artizanale, comerciale sau industriale.

3. Gestionarea spațială a teritoriului

(1) Gestionarea spațială a teritoriului este o activitate obligatorie, continuă și de perspectivă a autorităților administrației publice centrale și locale prin intermediul căreia se asigură: dreptul și responsabilitatea cetățenilor pentru folosirea echitabilă și utilizarea eficientă și sustenabilă a terenurilor, condiții de locuire, de muncă și de transport adecvate, protejarea identității arhitecturale, urbanistice și culturale a localităților urbane și rurale, condiții de muncă, de servicii publice și de transport ce răspund diversității nevoilor și resurselor populației, reducerea consumului de energie, asigurarea protecției peisajelor naturale și construite, conservarea biodiversității și crearea de continuități ecologice, securitatea și salubritatea publică precum și raționalizarea cererii de deplasări.

(2) Gestionarea spațială se realizează prin intermediul activităților de amenajarea teritoriului și de urbanism.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

4. Activitatea de amenajare a teritoriului

(1) Activitatea de amenajare a teritoriului este activitatea de planificare și gestiune a teritoriului, de interes public, realizată de către autoritățile administrației publice, prin intermediul căreia se realizează coordonarea la nivelul teritoriului a politicii de dezvoltare regională și a celorlalte politici sectoriale la nivel național, regional, județean sau intercomunitar.

(2) Scopul activității de amenajare a teritoriului este de a asigura dezvoltarea echilibrată, coerentă și durabilă a teritoriului național urmărindu-se creșterea coeziunii economice și sociale și teritoriale, armonizarea la nivelul întregului teritoriu a tuturor politicilor sectoriale, stabilite la nivel național și local pentru asigurarea echilibrului în dezvoltarea diferitelor zone ale țării.

5. Activitatea de urbanism

(1) Activitatea de urbanism reprezintă activitatea realizată de către autoritățile administrației publice, prin intermediul căreia acestea realizează planificarea, organizarea și stabilirea direcțiilor de dezvoltare, stabilesc modul de utilizare și ocupare a terenurilor și a imobilelor din cadrul unităților administrativ-teritoriale de bază, asigură protecția peisajelor naturale și construite, conservarea biodiversității și crearea de continuități ecologice, securitatea și salubritatea publică, precum și raționalizarea cererii de deplasări și asigurarea accesibilității și designului incluziv, mobilitatea durabilă, reziliență climatică și eficiență energetică.

(2) Activitatea de urbanism are ca principal scop stimularea evoluției complexe a localităților în acord cu direcțiile de dezvoltare a teritoriului național, regional, județean și intercomunitar, cu potențialul economic, social, cultural și teritorial al acestora și cu aspirațiile locuitorilor (…).”

Pentru detalii suplimentare privind Proiectul și Expunerea de motive, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și MDLPA. Proiect: O.U.G. privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente reducerilor procentuale și/sau corecțiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislația din domeniul achizițiilor publice

MDLPA. Proiect: Legea pentru aprobarea Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor was last modified: aprilie 14th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.