Locuinţele sociale cu 5% TVA – în continuă schimbare

22 sept. 2022
Vizualizari: 269

Epopeea cotei reduse de TVA pentru livrările de locuințe continuă. Încă din 2008, când a fost introdusă pentru prima oară cota de TVA de 5% pentru locuințele livrate ca parte a politicii sociale, TVA a fost unul din instrumentele prin care s-a dorit încurajarea sectorului imobiliar. Impactul investițiilor în dezvoltări imobiliare este general recunoscut ca având un efect pozitiv asupra economiei (și implicit asupra veniturilor bugetare), dar și asupra condițiilor de trai.

Așa cum arată datele publicate de Eurostat la sfârșitul anului trecut, deși un număr covârșitor de români dețin locuințe proprietate personală, lucrurile nu arată la fel de bine când vorbim despre calitatea condițiilor de locuit, România fiind fruntașă în statisticile privind aglomerarea locuințelor și pe ultimul loc în UE când vine vorba de mărimea locuinței. Deși cota redusă de TVA pentru locuințele sociale a fost implementată deja de mai bine de 14 ani, criteriile de aplicare sunt într-o continuă dinamică.

Plafonul de preț al locuințelor ce pot beneficia de 5% TVA, precum și numărul de achiziții ce pot fi efectuate de o persoană s-au tot modificat în timp, în prezent existând chiar două astfel de plafoane și posibilitatea de a achiziționa una sau mai multe locuințe în funcție de prețul lor. Dar nici regulile actuale nu vor rezista foarte mult, fiind anunțată modificarea lor după doar un an de la intrarea în vigoare.

S-ar putea considera că unul dintre motivele preconizatei schimbări îl reprezintă creșterea veniturilor la bugetul de stat și, poate, temperarea apetitului persoanelor fizice de a investi în mai multe locuințe “sociale” cu cota de TVA redusă (în prezent, posibilă în anumite cazuri).

Dar să vedem concret care sunt noutățile. Astfel, de la 1 ianuarie 2023, cota de 5% TVA se va aplica pentru achiziția unei singure locuințe cu un preț de cel mult 600.000 lei (aprox. 120.000 EUR), exclusiv TVA . Comparativ cu regulile actuale (două plafoane existente, unul cu număr nelimitat de achiziții și altul aplicabil pentru o singură achiziție posibilă), regulile noi par mai simple: un singur plafon de preț și o singură achiziție posibilă.

În același timp însă, așa cum se arată și în expunerea de motive ce însoțește cea mai recentă modificare a cotei de TVA, intenția legiuitorului este de a restrânge sfera de aplicare a cotei reduse de 5% TVA, scăzând limita superioară de preț și impunând, cu titlu generic, achiziția unei singure locuințe la preț redus. Ținând cont de preocuparea constantă a autorităților fiscale, de a menține caracterul social al cotei reduse de 5%, ne putem gândi că existența unui plafon mai ridicat (de 700.000 lei) pentru achiziția unei singure locuințe, precum și posibilitatea de a achiziționa mai multe locuințe sub 450.000 lei, sunt criterii care puteau favoriza în unele cazuri mai curând investițiile și nu erau neapărat caracteristice politicii sociale în anumite cazuri, pe care se fundamentează introducerea cotei reduse.

Dacă ținem cont de recentele modificări aduse impozitării veniturilor din chirii în cazul persoanelor fizice (eliminarea cotei forfetare, ce atrage un impozit pe chirii mai mare), precum și limitarea accesului la o singură locuință supusă cotei reduse de TVA și în limita unui plafon redus, se poate observa o tendință ce poate descuraja astfel de investiții în rândul persoanelor fizice. Rămâne de văzut dacă acest lucru va avea ca efect o migrare a acestui tip de investiții către companii (în cazul cărora se poate aplica taxarea inversă și se pot aplica anumite deduceri) (…).

Materialul integral este disponibil aici.

Locuințele sociale cu 5% TVA – în continuă schimbare was last modified: septembrie 22nd, 2022 by Costin Manta

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice