JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Suspendarea executării vremelnice. Stoparea procedurii de executare silită

31 ian. 2018
Vizualizari: 128
  • C.proc.civ. din 1865: art. 280

Executarea silită este procedura prin mijlocirea căreia creditorul, titular al dreptului recunoscut printr-o hotărâre judecătorească sau printr-un alt titlu executoriu, constrânge pe debitorul său, care nu-și execută de bunăvoie obligațiile decurgând dintr-un asemenea titlu, de a și le aduce la îndeplinire în mod silit, astfel că stoparea, chiar temporară, a procedurii de executare silită are caracter excepțional și trebuie să fie temeinic justificată.
Instanța are obligația de a asigura un just echilibru între interesele debitorului și interesele creditorului.
Deși situațiile în care se poate dispune suspendarea executării vremelnice în temeiul dispozițiilor art. 280 din vechiul C. proc. civ. nu sunt prevăzute în mod expres de legiuitor, aceste cazuri nu pot fi stabilite în mod arbitrar, ci în funcție de următoarele aspecte: în primul rând, trebuie avut în vedere prejudiciul sau inconvenientul serios și grav la care ar fi expus cel executat silit, iar în al doilea rând pertinența și gradul de temeinicie aparentă a criticilor invocate în susținerea cererii.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 192 din 31 ianuarie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Suspendarea executării vremelnice. Stoparea procedurii de executare silită was last modified: iulie 1st, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.