JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Răspundere civilă delictuală. Invocarea autorității de lucru judecat implicite a celor statuate pe aspectul laturii civile prin hotărâre penală. Condiții

5 oct. 2017
Vizualizari: 82

Extensiunea autorității de lucru judecat asupra chestiunilor rezolvate de o manieră implicită poate fi admisă doar dacă între ceea ce s-a statuat și lucrul judecat implicit există o legătură necesară care să facă să se presupună că în statuarea expresă a instanței se regăsește și rezolvarea altei chestiuni. De asemenea, presupune – tocmai pentru a nu se eluda funcția și rolul autorității de lucru judecat, de a da imutabilitate dezlegărilor jurisdicționale – să nu se detașeze lucrul judecat implicit de circumstanțele în care s-a realizat judecata, pentru că numai astfel se poate aprecia dacă a fost supus dezbaterii și dacă mai poate sau nu să facă obiect al discuției ceea ce și-a găsit o rezolvare implicită. Or, câtă vreme, în cadrul judecății penale pe aspectul laturii civile, problema răspunderii asigurătorului, a limitelor întinderii acesteia și a legislației aplicabile nu a constituit obiect de dezbatere și nici al unei analize jurisdicționale, nu se poate susține că există o dezlegare sub acest aspect din partea instanței penale, aptă să se opună cu autoritate de lucru judecat în fața jurisdicției civile. Simpla constatare a calității în care partea a stat în proces – ca asigurător al părții responsabile civilmente obligate la despăgubiri civile – nu înseamnă o dezlegare a chestiunii litigioase referitoare la condițiile angajării răspunderii sale, în absența oricărei statuări a instanței penale pe acest aspect.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1503 din 5 octombrie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Răspundere civilă delictuală. Invocarea autorității de lucru judecat implicite a celor statuate pe aspectul laturii civile prin hotărâre penală. Condiții was last modified: aprilie 14th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.