JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Promisiune bilaterală de vânzare. Executarea cu întârziere a vânzării. Clauză neuzuală privind acceptarea executării cu rezerva valorificării clauzei penale. Condiții și efecte în raport cu dispozițiile art. 1539 din Codul civil

24 mart. 2021
Vizualizari: 53
  • NCC: art. 1266-1272
  • NCC: art. 13
  • NCC: art. 1539

Sunt implicite, deci subînțelese într-un contract, clauzele obișnuite, celelalte, neuzuale, trebuind să fie menționate expres ori demonstrate prin orice alt mijloc. Pot fi considerate ca făcând parte din voința tacită a părților acele clauze deduse din obiectul principal al contractului, inerente acestuia ori cu privire la care părțile au consimțit necontestat.
În cazul unui contract de vânzare imobiliară, sunt considerate implicite doar acele prevederi care cuprind obligații derivate din lege după natura contractului ori obligațiile conforme voinței necontestate a părților, potrivit echității contractuale. Din acest punct de vedere, clauza privind acceptarea vânzării cu rezerva valorificării clauzei penale nu poate fi considerată ca fiind o prevedere implicită, iar în aceste condiții reclamanții au sarcina de a dovedi existența ei la data încheierii contractului de vânzare, moment în care părțile și-au făcut cunoscute ori și-au declarat orice pretenții reciproce aflate în legătură cu acesta.
Astfel, această prevedere neuzuală trebuia inserată în contractul de vânzare sau demonstrată ca fiind cunoscută părții opuse în contractul sinalagmatic la data vânzării, deoarece nu era implicită. Lipsa ei semnifică, în condițiile art. 1539 C.civ., că partea acceptă întocmai executarea obligației debitorului pur și simplu, pierzând justificarea de a pretinde penalitățile de întârziere stabilite pentru executarea cu întârziere.

(ICCJ, secția a II-a civilă, decizia nr. 731 din 24 martie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Promisiune bilaterală de vânzare. Executarea cu întârziere a vânzării. Clauză neuzuală privind acceptarea executării cu rezerva valorificării clauzei penale. Condiții și efecte în raport cu dispozițiile art. 1539 din Codul civil was last modified: noiembrie 25th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.