JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Lipsa tipicităţii obiective şi subiective a faptelor care fac obiectul acuzării. Intervenţia prescripţiei generale a răspunderii penale

19 sept. 2018
Vizualizari: 41
  • Cod penal 1969: art. 250 alin. (1)
  • Cod penal 1969: art. 253^1
  • Cod penal 1969: art. 292

Prezumția simplă pe care și a întemeiat parchetul acuzarea este o prezumție relativă judiciară care permite apărării posibilitatea probei contrare și nu aduce atingerea prerogativelor dreptului la apărare.
Prezumțiile simple au natura unor simple presupuneri, în măsura în care nu se poate reține existența unor premise certe din care să fie trase concluzii în baza unui raționament inductiv sau deductiv. Chiar și în condițiile existenței unor premise certe prezumțiile simple nu oferă, în sine, certitudine, ci numai o concluzie de probabilitate stabilită în baza unui raționament.
În procesul penal organele judiciare pot apela la prezumții simple (judiciare), în special în legătură cu anumite cerințe ale tipicității obiective sau cu privire la tipicitatea subiectivă a faptei ori la imputabilitatea acesteia, însă pentru realizarea unei constatări a comiterii faptei tipice în condițiile standardului de probă dincolo de orice îndoială rezonabilă, aceste prezumții simple trebuie să se plaseze în vecinătatea certitudinii, iar orice dubiu profită inculpatului.
Întreruperea cursului prescripției răspunderii penale nu poate fi realizată prin orice act de procedură, ci numai prin acelea care trebuie comunicate, potrivit legii procesual penale, suspectului sau inculpatului.
Ordinea de prioritate a reținerii cauzelor care împiedică punerea în mișcare sau exercitarea acțiunii penale dezvoltată în mod tradițional în doctrina, precum și posibilitatea solicitării continuării procesului penal stipulată de art. 18 C. pr. pen. trebuie reevaluate prin raportare la jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.
În scopul asigurării unei protecții efective a prezumției de nevinovăție în cazurile în care se pune în discuție incidența prescripției răspunderii penale Curtea Europeană nu face nicio distincție între efectele cauzei care împiedică punerea în mișcare sau exercitarea acțiunii penale pe motiv de lipsă a temeiului de drept și cel al impedimentului care lipsește de obiect acțiunea penală prin incidența cauzei care înlătură răspunderea penală.
În aceste condiții, în vederea garantării prezumției de nevinovăție se impune a fi reevaluată soluția doctrinară clasică potrivit căreia cauzele care împiedică punerea în mișcare sau exercitarea acțiunii penale pe motiv de lipsă a temeiului de drept, au întotdeauna prioritate în fața celor care lipsesc de obiect acțiunea penală și, pe cale de consecință, posibilitatea solicitării și obținerii continuării procesului penal în cazul intervenției prescripției răspunderii penale.
Astfel, viziunea europeană în materia protecției drepturilor fundamentale se opune posibilității procedurale ca instanța să evalueze probele din cauză după incidența prescripției răspunderii penale chiar dacă rezultatul ar fi tot încetarea procesului penal în măsura în care s ar constata ulterior că acuzatul a comis totuși o infracțiune, ori o soluție de achitare în caz contrar.
Practic, din perspectiva respectării dreptului la un proces echitabil în componenta referitoare la prezumția de nevinovăție, Curtea Europeană plasează în aceeași poziție procesuală atât inculpatul care a obținut o soluție de achitare, cât și pe cel care a obținut o soluție de încetare a procesului penal ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale.

(Curtea de Apel Oradea, Secția penală și pentru cauze cu minori, decizia penală nr. 409 din 19 septembrie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Lipsa tipicității obiective și subiective a faptelor care fac obiectul acuzării. Intervenția prescripției generale a răspunderii penale was last modified: decembrie 30th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.