JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Insolvenţă. Asociaţii şi fundaţii

24 feb. 2012
Vizualizari: 362
  • Legea nr. 85/2006: art. 1 alin. (1) pct. 6
  • O.G. nr. 26/2000: art. 56 alin. (1) lit.d)

Pentru asociații și fundații, regimul juridic de drept comun este reglementat de O.G. 26/2000, care prevede drept sancțiune a insolvabilității asociației dizolvarea. Însă acest regim juridic de drept comun este aplicabil când nu există normă derogatorie specială, conform principiului specialia generalibus derogant. Or, tocmai ținând cont de faptul că pot exista persoane juridice de drept privat care, deși declarând un scop general, colectiv sau personal nepatrimonial, desfășoara (și) activități economice și că, în cazul acestora regimul juridic de drept comun al asociațiilor și fundațiilor nu ar permite o acoperire conforma a debitelor, legiuitorul a stabilit că și acestea pot fi supuse procedurii insolvenței dacă desfășoara și activități economice.

(Curtea de Apel București, s. a V-a civ., decizia nr. 518 din 24 februarie 2012)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Insolvență. Asociații și fundații was last modified: august 2nd, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.