JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Citarea. Schimbarea locului citării. Condiţii. Sancţiunea neco-municării noului loc de citare cu respectarea dispoziţiilor legale

25 iun. 2019
Vizualizari: 75
  • Codul de procedură civilă: art. 172

Curtea constată că este posibilă schimbarea locului citării în vederea comunicării actelor de procedură în conformitate cu dispozițiile art. 172 C. pr. civ. care prevăd că „Dacă în cursul procesului una dintre părți și a schimbat locul unde a fost citată, ea este obligată să încunoștințeze instanța, indicând locul unde va fi citată la termenele următoare, precum și partea adversă prin scrisoare recomandată, a cărei recipisă de predare se va depune la dosar odată cu cererea prin care se înștiințează instanța despre schimbarea locului citării. În cazul în care partea nu face această încunoștințare, procedura de citare pentru aceeași instanță este valabil îndeplinită la vechiul loc de citare”.
Curtea învederează că nu există nicio cerere de schimbare a locului citării nici în fața Tribunalului Bihor și nici în fața Tribunalului București.
Singura cerere existentă este cea de la fila 276 din dosarul Tribunalului Bihor, prin care se învederează că se depune dovada achitării diferenței onorariului de expert. În cuprinsul acestei cereri, se menționează că moștenitorii reclamantei ar avea domiciliul procesual ales la Cabinetul de Avocat C. R. L. din (…).
Curtea învederează că această cerere nu reprezintă o schimbare a locului citării, cu respectarea exigențelor art. 172 C. pr. civ., întrucât legiuitorul a indicat în mod expres obligațiile pe care trebuie să le îndeplinească partea în mod cumulativ pentru a fi aplicabile normele juridice menționate.
Astfel, partea trebuie să încunoștințeze instanța de judecată, indicând locul unde dorește să fie citată în continuare, să încunoștințeze partea adversă prin scrisoare recomandată și să depună la dosar cererea prin care înștiințează instanța, însoțită de recipisa de predare a scrisorii recomandate trimise părții adverse.
Curtea învederează, în primul rând că cerere indicată de către recurent a fost depusă în dosarul Tribunalului Bihor, și nu în dosarul Tribunalului București și că în cuprinsul acesteia nu se indică în mod expres intenția părții de a schimba locul citării pe parcursul judecării cauzei în fața primei instanțe, respectiv Tribunalul București.
În al doilea rând, recurentul nu probează că această împrejurare a fost adusă la cunoștința părții adverse prin scrisoare recomandată și nici nu s a depus la dosar recipisa de predare.
În consecință, nefiind respectate exigențele textului legal menționat, se reține că sancțiunea aplicabilă este aceea că procedura de citare în fața Tribunalului București va fi considerată ca fiind legal îndeplinită prin efectuarea citării la domiciliul recurentului.

(Curtea de Apel București, s. a IV-a civ., Decizia civilă nr. 534 din data de 25 iunie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Citarea. Schimbarea locului citării. Condiții. Sancțiunea neco-municării noului loc de citare cu respectarea dispozițiilor legale was last modified: decembrie 12th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.