JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere de anulare a promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare formulată în condiţiile prevăzute de art. 117 alin. 2 lit. b şi c din Legea nr. 85/2014. Cerere reconvenţională privind obligarea practicianului în insolvenţă la executarea promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare în temeiul art. 131 din Legea nr. 85/2014

5 mart. 2019
Vizualizari: 27
  • 131
  • Legea nr. 85/2014: art
  • Legea nr. 85/2014: art. 117

Plata prețului stabilit sub valoarea pieții în cadrul unei promisiuni bilaterale de vânzare – cumpărare prin achitarea celei mai mari părți către un creditor al debitorului creează disproporție vădită de valoare între prestația debitorului promitent vânzător, care transmite bunul și prestația promitentului cumpărător, care plătește prețul și, totodată, fraudează dreptul celorlalți creditori prin ignorarea principiului recunoașterii drepturilor existente ale creditorilor și respectării ordinii de prioritate a creanțelor pe baza unui set de reguli clar determinate și uniform aplicabile prevăzut de art. 4 din Legea nr. 85/2014.
Reprezentarea debitorului promitent vânzător de aceeași persoană care în calitate de persoană fizică dobândește bunul ca promitent cumpărător conduce la concluzia conștientizării faptului că vânzarea diminuează patrimoniul debitorului, cu atât mai mult cu cât cea mai mare parte a prețului nu a înlocuit activele, ajungându se evident la starea de insuficiență a fondurilor bănești și implică și complicitatea la fraudă a terțului contractant.
Textul art. 131 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 85/2014 condiționează executarea de către practicianul în insolvență a obligației derivate dintr o promisiune bilaterală de vânzare a debitorului promitent vânzător anterioară deschiderii procedurii de achitarea integrală a prețului sau de posibilitatea achitării acestui preț la data formulării cererii. Textul de lege nu poate fi interpretat în sensul că plata poate fi făcută persoanei indicate de creditorul prețului conform art. 1475 C. civ., din redactarea textului rezultând că prețul trebuie să ia locul bunului și să constituie gajul general al creditorilor în procedura insolvenței.
Articolul 131 din Legea nr. 85/2014 impune, pe lângă condiția referitoare la achitarea integrală a prețului sau posibilitatea achitării și întrunirea cumulativă a condițiilor: prețul să nu fie inferior valorii de piață a bunului, bunul să nu aibă o importanță determinantă pentru reușita unui plan de reorganizare și, în cazul imobilelor, promisiunea să fie notată.

(Curtea de Apel Craiova, Decizia nr. 132 din data de 05 martie 2019 – Secția a II a Civilă)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Cerere de anulare a promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare formulată în condițiile prevăzute de art. 117 alin. 2 lit. b și c din Legea nr. 85/2014. Cerere reconvențională privind obligarea practicianului în insolvență la executarea promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare în temeiul art. 131 din Legea nr. 85/2014 was last modified: decembrie 28th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.