JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acţiune în constatarea nulităţii clauzelor abuzive. Neinformarea consumatorului de către instituţia financiară creditoare asupra posibilităţii de negociere a componentelor valorii totale a creditului

14 sept. 2016
Vizualizari: 107
  • Directiva 93/13/CEE/1993: art. 3
  • Directiva 93/13/CEE/1993: art. 4
  • Directiva 93/13/CEE/1993: art. 8
  • Legea nr. 193/2000 art. 4
  • Legea nr. 193/2000: art. 14
  • O.U.G. nr. 50/2010: art. 34
  • O.U.G. nr. 50/2010: art. 36

În lipsa unei exprimări clare și neechivoce, pentru consumator fundamentul perceperii comisioanelor este necunoscut, putând fi indusă ideea perceperii mai multor costuri pentru același serviciu al băncii, fără ca distincția dintre acestea să fie exprimată în mod clar. În mod corespunzător, motivul revizuirii dobânzii bancare constând în schimbările semnificative de pe piața monetară este neclar. În consecință, deși dobânda și comisioanele fac parte din costul total al contractului, față de caracterul neclar și echivoc al clauzelor care le reglementează, acestea pot fi supuse analizei din perspectiva caracterului abuziv.

(Curtea de Apel Timișoara, s. a II-a civ., decizia nr. 634 din 14 septembrie 2016)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Acțiune în constatarea nulității clauzelor abuzive. Neinformarea consumatorului de către instituția financiară creditoare asupra posibilității de negociere a componentelor valorii totale a creditului was last modified: mai 18th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.