JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ 1) Personal auxiliar și de specialitate al instanțelor judecătorești. Recunoaşterea vechimii în specialitate pentru perioada concediului de creştere a copilului realizat anterior anului 2012. Aplicarea legii civile în timp în ceea ce privește facta pendentia. 2) Perpetuarea prin acte administrative succesive (emise de aceeaşi autoritate) a punerii în aplicare în mod greșit a legii. Consecinţele necontestării actelor administrative anterioare în ceea ce privește exercitarea dreptului de contestare a ultimului act administrativ emis
- Legea nr. 153/2017
- Legea nr. 554/2004
- NCC: art. 6 alin. (5)
- O.U.G. nr. 124 /2011
1) Stabilirea vechimii în specialitate reprezintă o situație juridică în curs de modificare la data intrării în vigoare a legii noi, astfel că din punct de vedere al regulilor aplicării legii civile în timp, se încadrează în prevederile art. 6 alin. (5) din noul Cod civil, fiindu-i aplicabile pe deplin prevederile legii în forma modificată. Prin urmare, stabilirea vechimii (în muncă, în funcție și în specialitate) se face raportat la prevederile legale de la momentul stabilirii acesteia, astfel că orice act administrativ al angajatorului care realizează o asemenea statuare trebuie să respecte dispozițiile legale în vigoare la momentul emiterii acelui act. Cu alte cuvinte, curgerea ca atare a timpului ce poate fi calificat ca vechime de o anumită natură (în speță, vechime în specialitate) se concretizează prin actul de stabilire a vechimii, acesta fiind cel care constituie sau modifică situația juridică a persoanei în cauză.
2) Orice ordin nou emis beneficiază de posibilitatea de atacare de către beneficiar, chiar dacă reiterează aspecte avute în vedere și la emiterea ordinelor anterioare, cât timp, așa cum s-a arătat deja, nu există o consolidare administrativă sau judiciară a refuzului, ca urmare a unei atacări a acestora. Altfel spus, preluarea unei aplicări eronate a legii prin acte administrative succesive neatacate de beneficiar nu poate duce la concluzia pierderii definitive a dreptului de a contesta un act administrativ ulterior.
(ICCJ, secția de contencios administrativ și fiscal, decizia nr. 2160 din 5 aprilie 2021)
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!