Inadmisibilitatea. Sancţiune procedurală care intervine atunci când părţile implicate în proces efectuează un act pe care legea nu îl prevede sau îl exclude sau când se încearcă exercitarea unui drept epuizat pe o altă cale procesuală ori chiar printr-un act neprocesual

16 aug. 2023
Vizualizari: 636
  • CPP: art. 275 alin. (2)
  • NCPP: art. 597 alin. (7)
  • NCPP: art. 598 alin. (1) lit. d)
  • NCPP: art. 599

Prin decizia penală nr. 48 din data de 10 martie 2022, pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, a fost respinsă ca nefondată contestația formulată de persoana condamnată A., aflat în Penitenciarul Mărgineni, împotriva sentinței penale nr. 259 din data de 14.12.2021 pronunțată de către Tribunalul Dâmbovița.

Pentru a dispune astfel, în esență, Curtea de Apel Ploiești a reținut că prin sentința penală nr. 259/14.12.2021 pronunțată de Tribunalul Dâmbovița, în temeiul disp. art. 598 alin. (1) lit. d) C. proc. pen., s-a respins ca neîntemeiată contestația la executare formulată de condamnatul A. împotriva sentinței penale nr. 38 C. civ./9.11.2018 pronunțată de Curtea de Apel Ploiești în dosarul nr. x/2018.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 330 din 24 mai 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Examinând excepția inadmisibilității căii de atac invocată în cauză, Înalta Curte constată următoarele:

În speță, petentul A. a formulat contestație la executare împotriva sentinței penale nr. 38 C. civ./9.11.2018 pronunțată de Curtea de Apel Ploiești în dosarul nr. x/2018, care a fost soluționată prin sentința penală nr. 259/14.12.2021 pronunțată de Tribunalul Dâmbovița, în temeiul disp. art. 598 alin. (1) lit. d) C. proc. pen., fiind respinsă ca neîntemeiată contestația la executare formulată de către acesta.

Dispozițiile art. 599 C. proc. pen. având denumirea marginală rezolvarea contestației la executare, prevăd la alin. (1) că procedura de rezolvare a contestației la executare este cea prevăzută la art. 597.

Potrivit dispozițiilor art. 597 alin. (7) C. proc. pen., hotărârile pronunțate în primă instanță în materia executării potrivit prezentului titlu pot fi atacate cu contestație la instanța ierarhic superioară, în termen de 3 zile de la comunicare.

La alin. (8) al art. 597 C. proc. pen., se prevede că judecarea contestației la hotărârea primei instanțe se face în ședință publică, cu citarea persoanei condamnate. Condamnatul aflat în stare de detenție sau internat într-un centru educativ este adus la judecată. Participarea procurorului este obligatorie. Decizia instanței prin care se soluționează contestația este definitivă. Prevederile alin. (5) se aplică în mod corespunzător.

Se constată că în speță contestatorul condamnat A. a exercitat calea de atac a contestației împotriva sentinței penale a Tribunalului Dâmbovița prin care s-a soluționat contestația la executare formulată de acesta, prin decizia penală nr. 48 din data de 10 martie 2022, Curtea de Apel Ploiești respingând ca nefondată contestația formulată de persoana condamnată A. împotriva sentinței penale nr. 259 din data de 14.12.2021 pronunțată de către Tribunalul Dâmbovița.

Prin urmare, decizia prin care a fost soluționată contestația promovată de contestator, nr. 48 din 10.03.2022 pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, contestată în prezenta cauză, este definitivă, astfel cum prevăd dispozițiile art. 597 alin. (8) din C. proc. pen., iar împotriva acestei decizii legea nu prevede nicio cale de atac ordinară sau extraordinară.

Or, recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală constituie o încălcare a principiului legalității acesteia, precum și a principiului constituțional al egalității în fața legii și autorităților și, din acest motiv, apare ca o situație inadmisibilă în ordinea de drept.

Inadmisibilitatea reprezintă o sancțiune procedurală care intervine atunci când părțile implicate în proces efectuează un act pe care legea nu îl prevede sau îl exclude, precum și în situația când se încearcă exercitarea unui drept epuizat pe o altă cale procesuală ori chiar printr-un act neprocesual.

În consecință, în condițiile în care contestatorul condamnat A. a formulat contestație împotriva unei hotărâri definitive, pronunțate în ultimul grad de jurisdicție, se constată că prezenta cale de atac declarată împotriva acesteia este inadmisibilă, urmând a fi respinsă ca atare.

Pentru aceste considerente, Înalta Curte de Casație și Justiție va respinge, ca inadmisibilă, contestația formulată de contestatorul A. împotriva deciziei penale nr. 48 din data de 10 martie 2022, pronunțată de Curtea de Apel Ploiești, secția penală și pentru cauze cu minori și de familie.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., contestatorul va fi obligat la plata cheltuielilor judiciare către stat, conform dispozitivului, iar potrivit art. 275 alin. (6) C. proc. pen., onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestator va rămâne în sarcina statului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Inadmisibilitatea. Sancțiune procedurală care intervine atunci când părțile implicate în proces efectuează un act pe care legea nu îl prevede sau îl exclude sau când se încearcă exercitarea unui drept epuizat pe o altă cale procesuală ori chiar printr-un act neprocesual was last modified: august 15th, 2023 by Redacția ProLege
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.