ÎN CURÂND PE UJMAG.RO

20 feb. 2024
Vizualizari: 259
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Codul rutier 2024. Ediție tipărită pe hârtie albă

Codul rutier 2024. Ediție tipărită pe hârtie albă

Codul rutier 2024. Ediție tipărită pe hârtie albă

Încercând să îmbunătățim permanent prezenta lucrare, astfel încât aceasta să constituie un instrument util de lucru pentru practicienii dreptului, dar și pentru cetățenii confruntați cu diferite probleme de aplicare a legislației rutiere, am considerat necesar nu doar să actualizăm și să comentam (pe scurt) legislația, ci și să inserăm, atunci când a fost cazul, noi acte normative cu impact în domeniu.

Pentru ediția de față, am avut în vedere numeroasele modificări recent intervenite (inclusiv O.U.G. nr. 1/2024), dintre care se distinge Legea nr. 254/2023, act normativ care consacră și în materia contravențiilor rutiere o competență alternativă a instanței.

Am păstrat toate actele normative conexe importante, cum ar fi, spre exemplu, O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie cu normele aferente sau Legea nr. 383/2022 privind unele măsuri de eficientizare a monitorizării traficului rutier, prin care se reglementează constatarea contravențiilor prin mijloace tehnice, lege care urmează să devină „operațională” în 2025.

La fel ca în edițiile precedente, includem Ordinul MAI nr. 125/2018 pentru stabilirea modelului de proces-verbal de constatare a contravenției, utilizat în activitatea de control în domeniul circulației pe drumurile publice (intrat în vigoare în ianuarie 2019).

Am păstrat, la final, tabelul care cuprinde o sinteză a aplicării normelor rutiere în materia constatării contravențiilor, tabel care a fost actualizat conform modificărilor de esență survenite de-a lungul timpului.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Instituția libertății

Instituția libertății

Instituția libertății

Prin paginile acestei cărți captivante, cititorii sunt invitați într-o călătorie intelectuală ce dezvăluie genealogia libertății, iluziile atotconsimțământului și răsturnările conceptuale în interpretarea drepturilor individuale.

„Instituția libertății” este mai mult decât o simplă carte de drept; este o contribuție semnificativă la filosofia dreptului și la teoria generală a dreptului, aducând în prim-plan dilemele contemporane ale libertății individuale și ale demnității umane într-o societate în continuă transformare.

În această carte, Muriel Fabre-Magnan explorează complexitatea dreptului în contextul protejării și instituirii libertății individuale. Profesoară la Universitatea Paris 1 – Panthéon-Sorbonne și cercetătoare de renume în domeniul dreptului civil, Fabre-Magnan dezvoltă o analiză exhaustivă a relației dintre libertate, demnitate și drept. Lucrarea sa, tradusă acum și în limba română, oferă o perspectivă unică asupra modului în care dreptul poate fi folosit pentru a institui și proteja libertatea individuală în societatea contemporană.

Autoarea demontează preconcepțiile tradiționale și explorează noile provocări ale dreptului în raport cu libertatea și demnitatea umană. Cartea abordează teme sensibile precum consimțământul, căsătoria între persoane de același sex și avortul, oferind analize critice și soluții jurisprudențiale relevante.

„Instituția libertății” este o lectură indispensabilă pentru cei care doresc să înțeleagă mai bine interacțiunea complexă dintre drept și libertate în lumea modernă și modalitățile prin care dreptul poate fi folosit pentru a asigura și proteja valorile fundamentale ale individului în societate.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Accesul la justiție în procesul civil și standardul convențional

Accesul la justiție în procesul civil și standardul convențional

Accesul la justiție în procesul civil și standardul convențional

În contextul în care există o tendință, atât prin reglementările interne, cât și prin actele normative asumate la nivel european, de a asigura o protecție exhaustivă a drepturilor și libertăților omului, asigurarea efectivității acestora în procedurile judiciare este o preocupare majoră. De altfel, Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, prin chiar denumirea sa, reflectă dezideratul urmărit, de a asigura respectarea și apărarea acestor drepturi, dincolo de faptul că ele sunt proclamate și asumate de statele membre.

În principal, scopul nostru este să conturăm o orientare practică pentru toți participanții implicați în procesul civil, oferind o perspectivă aplicată asupra principalelor probleme legate de garantarea dreptului de acces la instanță, în scopul protejării drepturilor cu caracter civil în cazul încălcării acestora. Lucrarea va evidenția modul în care dreptul de acces este reflectat în procesul civil, inclusiv dintr-o perspectivă jurisprudențială a instanțelor naționale și a Curții Constituționale. De asemenea, se vor analiza aspecte legate de conformitatea reglementărilor interne cu obligațiile asumate la nivel convențional și evoluția jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului în ceea ce privește dreptul de acces, alături de elemente de drept comparat.

Literaturii juridice îi revine rolul de a oferi soluții concrete și actuale pentru problemele întâlnite în practică, propunând soluții viabile în cazurile în care legea nu este clară sau lipsește. Dacă dreptul se dezvoltă în urma practicii, este responsabilitatea literaturii de specialitate să-l interpreteze și să ofere soluții acolo unde acesta este ambiguu, unde lipsește sau atunci când contravine obligațiilor asumate la nivel convențional, furnizând astfel o orientare concretă pentru practica judiciară.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Tratat teoretic și practic de dreptul muncii. Ediția a II-a, revăzută și adăugită

Tratat teoretic și practic de dreptul muncii. Ediția a II-a, revăzută și adăugită

Tratat teoretic și practic de dreptul muncii. Ediția a II-a, revăzută și adăugită

Prezenta ediție a Tratatului a fost elaborată având în vedere, în primul rând, epuizarea primei ediții. Profitând de ocazie, au fost făcute actualizările necesare, consecință a modificărilor legislative intervenite ulterior; au fost introduse noi teme legate de drepturile angajaților la cumulul de funcție și la alte drepturi ale lor și la protecția avertizorilor publici, la încetarea contractului individual de muncă în perioada de probă etc.

Este continuată și accentuată ideea conform căreia dreptul muncii este un drept comun pentru toate raporturile de muncă și de serviciu, deci nu doar pentru cele izvorâte din contractul individual de muncă, dar și pentru cele întemeiate pe acte juridice care consemnează acordul de voință în scopul prestării unor munci subordonate. Este și cazul raporturilor de muncă/de serviciu ale funcționarilor publici, inclusiv ale celor cu statut special (polițiști, polițiști de penitenciare), ale militarilor, ale judecătorilor și procurorilor etc.

Pe baza legislației, a jurisprudenței și a doctrinei actuale, au fost prezentate și analizate aspecte relevante ale relațiilor de muncă și de serviciu, începând cu izvoarele și principiile dreptului muncii, continuând cu dialogul social, organizațiile sindicale și patronale, rolul statului pe piața muncii, contractul și acordul colectiv de muncă, formarea profesională, încheierea raporturilor de muncă și de serviciu, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea acestor raporturi. Totodată, a fost avută în vedere și răspunderea juridică a angajaților și angajatorilor (disciplinară, pentru daune, contravențională și penală).

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 
 

Acțiunile judiciare în materie fiscală. Cadrul normativ și conceptual de analiză a acțiunilor judiciare în materie fiscală

Acțiunile judiciare în materie fiscală. Cadrul normativ și conceptual de analiză a acțiunilor judiciare în materie fiscală

Acțiunile judiciare în materie fiscală. Cadrul normativ și conceptual de analiză a acțiunilor judiciare în materie fiscală

Volumul are ca obiect central de analiză elementele esențiale ale cadrului normativ principal și secundar din domeniul procedurii fiscale, conceptele și noțiunile de bază specifice acțiunilor judiciare în materie fiscală, respectiv raportul juridic fiscal, creanțele fiscale și actele administrative fiscale.

Subiecte de un interes practic deosebit, cum sunt cele care privesc aplicarea legii noi și ultraactivitatea legii vechi în procedurile de administrare a creanțelor fiscale, regulile de bază pentru adoptarea legislației secundare de aplicare a Codului de procedură fiscală și mecanismele administrative de asigurare a interpretării și aplicării unitare a legislației fiscale la nivelul organelor fiscale, se regăsesc prezentate într-o abordare legislativă, jurisprudențială și doctrinară de mare actualitate, ce facilitează buna cunoaștere a regulilor de interpretare și aplicare a actelor normative din domeniul fiscal.

Particularitățile anulării și suspendării executării actelor administrative cu caracter normativ care privesc domeniul fiscal, cazurile particulare de acte administrative din acest domeniu, respectiv soluția fiscală individuală anticipată și acordul de preț în avans, cu evidențierea unor elemente specifice regimului lor juridic și a divergențelor doctrinare identificate în legătură cu natura juridică a acestor acte administrative, precum și analiza modificărilor legislative realizate prin Legea nr. 295/2020 cu privire la cazurile de nulitate a actelor fiscale, reprezintă tot atâtea subiecte de mare interes pentru domeniul fiscal ce se regăsesc analizate în acest volum.

Lucrarea oferă profesioniștilor o analiză integrată a acțiunilor judiciare în materie fiscală care permite nu doar cartografierea problematicii actuale cu care se confruntă deopotrivă organele fiscale și contribuabilii/plătitorii din raporturile juridice fiscale litigioase deduse judecății, ci și o perspectivă amplă, globală, ce o poate clarifica, prin soluții juridice și abordări legislative, doctrinare și jurisprudențiale.

📕PRECOMANDĂ ACUM!
 
 
 

ÎN CURÂND PE UJMAG.RO was last modified: februarie 19th, 2024 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: