Fatmir Braka: Cred că în aproape toate țările există presiunea guvernului asupra independenței avocaților

9 iun. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 758
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nicolae Cîrstea: Ne bucurăm să fim împreună cu dvs. dl. decan al Baroului Tirana astăzi la Craiova la acestă conferință extrem de interesantă despre independența avocaților.

Campanie Craciun UJmag 2020

Fatmir Braka: Și eu sunt foarte mulțumit pentru invitația făcută de dl Decan Lucian Săuleanu și toată echipa Baroului. Noi am venit în cadrul uneri colaborări și am răspuns pozitiv la invitația făcută de Baroul Dolj, cu multă plăcere. Așa cum am evidențiat și în cadrul Conferinței, acest moment este considerat un punct de pornire pentru a aprofunda cooperarea în viitor.

Nicolae Cîrstea: Experiențe foarte interesante din diverse zone ale Europei relative la acestă independență a avocațiilor cum se situează țara dvs., baroul din care face parte în ceea ce privește independența colegilor avocați?

Fatmir Braka: Aproape toate țările, îndeosebi cele Balcanice, în cea ce privește profesia de avocat, au aceeași experiență și aproape „înotă în aceleași ape”. Este foarte important că această experiență se răspândește și acesta este unul dintre motivele pentru care participăm la Conferință.
Revenind la întrebarea dumneavoastră, aș vrea să subliniez că Baroul Național din Albania și Baroul de la Tirana, ca și colegii din alte țări, au „luptat” cu guvernul respectiv pentru legile taxelor și impozitelor, care, încercând să deterioreze, au afectat independența avocatului. Această experiență am întâlnit-o la colegii din Grecia, la colegii din Serbia și la ceilalți, unde guvernul a încercat în timp să se implice. Poate Baroul din Albania a fost puțin mai avansat la găsirea soluțiilor, pentru că în trei cazuri când guvernul Republicii Albania a încercat să intervină, prin efectuarea unor modificări legislative, sau deciziile guvernului, Curtea Constituțională a Albaniei a decis în toate aceste cazuri în favoarea avocaților.

Nicolae Cîrstea: Care sunt cele mai mari pericole sau de unde vin acestea în țara dvs. ,în Albania, din zona autoritățiilor care pun o presiune foarte mare din zona legislației care nu este foarte clară, precisă în acestă zonă a independenței avocaților

Fatmir Braka Am încrederea că în aproape toate țările există presiunea guvernului asupra independenței avocaților. Și noi, în toată această perioadă, am încercat să ne opunem deciziilor guvernului albanez și modificărilor legislative, care sunt propuse și inițiate de către guvern. Și noi ca Barou am răspuns la fiecare presiune a guvernului. În ultimul caz, noi ne-am raportat și la experiența grecească, independent de faptul că ei nu au reușit să aibă un rezultat în cea ce au încercat în Grecia. Guvernul Albanez a intervenit să schimbe valoarea și taxarea asigurărilor sociale și medicale, cea ce presupunea că, îndeosebi, avocații tineri, aproape 40%-50%, să se afle în afara pieței muncii. Dar noi ca Barou am început să luăm toate măsurile legale, organizând și grevă și un boicot al ședințelor curții. În aceleași timp, am încercat să facem un lobby puternic în guvern, printre deputații Parlamentului Albanez sau în mass-media. Și în final am prezentat și o cerere Curții Constituționale a Albaniei. Curtea a decis să anuleze hotărârea de guvern, pe care noi am recunoscut-o ca o victorie foarte importantă pentru profesia de avocat și în special pentru avocații tineri.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc dl. decan, sper ca interacțiunea care a avut loc la acestă conferința, experiențele internaționale iată pe acestă zonă a independenței avocaților să contribuie inclusiv pt. dvs., în șara dvs. la acestă protecție a colegilor avocați.

Fatmir Braka Va mulțumesc pentru interviu și aș vrea să repet mulțumirile mele pentru Baroul Dolj și îndeosebi pentru dl Decan Lucian Săuleanu. Eu cred că această cooperare va fi una de durată.

Fatmir Braka: Cred că în aproape toate țările există presiunea guvernului asupra independenței avocaților was last modified: iunie 8th, 2017 by Fatmir Braka

Vă recomandăm:

Abonează-te la newsletter