Story Highlights
- D.C.C. nr. 51/2016
- Neconstituţionalitatea art. 142 („Punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică”) alin. (1) Cod procedură penală
Pe site-ul Curții Constituționale a fost publicată Decizia nr. 51/2016 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 142 („Punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică”) alin. (1) [„Procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției ori de alte organe specializate ale statului”] din Codul de procedură penală.
Reamintim faptul că prin respectiva decizie, adoptată la data de 16 februarie 2016, Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate ridicată în Dosarul nr. 52586/3/2011 al Tribunalului București – Secția I penală și a constatat că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” din cuprinsul dispozițiilor art. 142 alin. (1) din Codul de procedură penală este neconstituțională.
Curtea a reținut că dispozițiile criticate contravin prevederilor constituționale ale art. 1 alin. (3) conform cărora România este stat de drept, în care drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor sunt garantate. De asemenea, sintagma supusă controlului nu respectă condițiile de calitate inerente unei norme legale, sub aspectul clarității, preciziei și previzibilității, întrucât nu permite subiecților de drept să determine care sunt organele specializate ale statului abilitate să realizeze măsurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnică, măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viața privată a persoanelor.
Pentru a vedea textul integral al D.C.C. nr. 51/2016, dar și opinia separată cu privire la aceasta, vizitați site-ul Curții Constituționale (www.ccr.ro).