Curatelă. Cerere de revizuire (CPC)

9 iun. 2017
Vizualizari: 1094
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 21/2015

CPC: art. 322, art. 324

Potrivit normei legale anterior evocate, termenul pentru declararea cererii de revizuire este de o lună și se va socoti în cazul prevăzut de art. 322 pct. 2 C. proc. civ., când hotărârea a fost dată de instanța de recurs, de la pronunțare.

În cazul prevăzut de pct. 5 al art. 322 C. proc. civ., termenul de o lună curge din ziua în care s-au descoperit înscrisurile ce se invocă ori, după caz, din ziua în care partea a luat cunoștință de hotărârea desființată sau modificată pe care s-a întemeiat hotărârea a cărei revizuire se cere.

În ceea ce privește cazul prevăzut de art. 322 pct. 6 același cod, potrivit căruia revizuirea se poate cere dacă (…) incapabilii sau cei puși sub curatelă nu au fost apărați deloc sau au fost apărați cu viclenie de cei însărcinați să-i apere, termenul este de 6 luni și curge de la dobândirea capacității.

În ceea ce privește cazul prevăzut de art. 322 pct. 8 C. proc. civ., termenul este de 15 zile și se socotește de la încetarea împiedicării, potrivit art. 324 alin. (2) C. proc. civ.

În speță, revizuenta, în temeiul dispozițiilor art. 322 pct. 2, 5, 6 și 8 C. proc. civ., solicită revizuirea Deciziei nr. 661 din 20 februarie 2014 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, secția a ll-a civilă, prin care a fost respins ca inadmisibil recursul declarat de aceasta împotriva Deciziei civile nr. 68/R din 6 februarie 2013 a Curții de Apel Galați, secția I civilă.

Deși a invocat cazurile de revizuire menționate anterior, din memoriul depus la dosarul cauzei nu pot fi identificate aspecte ce ar atrage incidența dispozițiilor art. 322 pct. 5, 6 și 8 C. proc. civ.

Astfel, în ceea ce privește cazul prevăzut de pct. 5 al art. 322 C. proc. civ., cu referire la descoperirea unui înscris nou, respectiv raportul de expertiză efectuat într-un dosar penal, se constată că acesta nu întrunește condițiile prevăzute cumulativ de textul legal invocat, respectiv caracterul de noutate și imposibilitatea înfățișării lui cu cele două ipoteze, fiind reținut de partea potrivnică sau dintr-o împrejurare mai presus de voința părții.

Referitor la cazul de revizuire prevăzut de art. 322 pct. 6 C. proc. civ., potrivit căruia cei puși sub curatelă nu au fost apărați deloc sau au fost apărați cu viclenie, se constată de asemenea că susținerile revizuentei nu sunt de natură a atrage incidența acestui caz de revizuire, nefiind dezvoltate de altfel argumente în acest sens.

În ceea ce privește cazul de revizuire prevăzut de pct. 8 al art. 322 C. proc. civ., potrivit căruia revizuirea se poate cere dacă partea a fost împiedicată să se înfățișeze la judecată și să înștiințeze instanța despre aceasta, dintr-o împrejurare mai presus de voința sa, se constată de asemenea a nu fi fost dezvoltate argumente în sensul textului legal invocat pentru a demonstra îndeplinirea cumulativă a condițiilor prevăzute de acest caz de revizuire, respectiv că împiedicarea înfățișării și înștiințarea instanței s-au datorat unei împrejurări mai presus de voința sa.

Așa fiind, revenind la cazul de revizuire prevăzut de art. 322 pct. 2 C. proc. civ., potrivit căruia revizuirea se poate cere dacă instanța s-a pronunțat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronunțat asupra unui lucru cerut, ori dacă s-a dat mai mult decât s-a cerut, termenul de o lună în care partea are deschisă calea revizuirii curge de la pronunțare în situația unei hotărâri date în recurs.

Astfel, având în vedere că hotărârea atacată este o hotărâre pronunțată în recurs, termenul de o lună pentru declararea cererii de revizuire se calculează de la 20 februarie 2014, data pronunțării hotărârii a cărei revizuire s-a solicitat, termen care se constată împlinit la data de 20 martie 2014.

Constatând că cererea de revizuire pendinte a fost formulată la 18 aprilie 2014, cu depășirea termenului legal, Înalta Curte, în baza dispozițiilor art. 324 alin. (1) C. proc. civ., urmează să o respingă ca tardiv formulată.

Sursa informației: www.scj.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Curatelă. Cerere de revizuire (CPC) was last modified: iunie 8th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: