Cum ar putea arăta o expunere de motive construită potrivit articolului 17 al DSA?

19 oct. 2023
Articol UJ Premium
Vizualizari: 199
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Să presupunem că în condițiile de utilizare ale forumului online pus la dispoziție de Popescu există un articol prin care se declară interzisă publicarea de conținut cu tentă obscenă. Sau că, pentru a menține un climat potrivit unor discuții utile, Popescu nu-și dorește în forumul lui nicio formă de conținut care să hărțuiască, deranjeze ori intimideze anumiți utilizatori. Cum unele dintre aceste forme de conținut nu sunt interzise de lege, Popescu a ales varianta introducerii unei prevederi în condițiile de utilizare, pentru a modera conținutul în cauză.

La un moment dat, cineva face câteva afirmații pe care ceilalți utilizatori le consideră nepotrivite iar Popescu, observând situația, alege să șteargă acel conținut. Așa cum spune articolul 17, cel târziu la momentul eliminării conținutului, trebuie să îl informeze pe utilizatorul care l-a publicat. Iar textul informării ar putea suna astfel.

Subiect: Explicații privind ștergerea unui conținut din forumul de construcții

Bună ziua,

Dorim să vă informăm cu privire la decizia noastră de a elimina un conținut furnizat de dumneavoastră în forumul de construcții. Conform prevederilor Articolului 17 al DSA, vă prezentăm o expunere de motive clară și specifică cu privire la această decizie.

A. Eliminarea conținutului:

Decizia noastră implică eliminarea conținutului furnizat de dumneavoastră în forum, ca urmare a încălcării condițiilor generale de utilizare ale serviciului. Conținutul eliminat se regăsea în discuția de mai jos:

………………..

B. Faptele și circumstanțele care au stat la baza deciziei:

Am constatat că materialul postat de dumneavoastră conține afirmații care încalcă prevederile din condițiile noastre de utilizare, care interzic explicit postarea de materiale obscene sau cu tentă obscenă.

C. Temeiul contractual invocat:

Decizia de a elimina conținutul se bazează pe încălcarea clauzei 21 din condițiile generale de utilizare ale serviciului, pe care îl reproducem mai jos.

„21. Nu puteți publica, transmite sau face referire în niciun fel la conținut sau materiale care conțin texte ilegale, amenințătoare, abuzive, indecente, denigratoare, obscene, pornografice, discriminatorii sau care încalcă în orice fel dreptul de autor sau alte drepturi și interese legitime pe care le are o altă persoană”.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

D. Motivele pentru care am considerat că informațiile sunt incompatibile:

Conținutul furnizat de dumneavoastră contravine prevederilor din condițiile generale de utilizare, deoarece conține elemente care pot fi considerate obscene și ofensatoare pentru ceilalți utilizatori ai platformei. Prin urmare, am decis să eliminăm conținutul pentru a asigura un mediu sigur și respectuos pentru toți utilizatorii noștri.

E. Căile de atac disponibile:

Dacă nu sunteți de acord cu decizia noastră, aveți dreptul să recurgeți la următoarele căi de atac:

a) Mecanismele interne de soluționare a plângerilor:

Puteți depune o plângere internă în termen de șase luni de la data eliminării conținutului, iar noi vom revizui decizia și vă vom informa cu privire la rezultat.

b) Soluționarea extrajudiciară a litigiilor:

Puteți apela la un organism independent de soluționare a litigiilor pentru a contesta decizia noastră. Acest lucru nu vă îngrădește dreptul de a merge direct la instanță pentru a contesta decizia noastră.

c) Căile de atac judiciare:

Dacă nu sunteți mulțumit de rezultatul plângerii interne sau al soluționării extrajudiciare a litigiilor, aveți dreptul să contestați decizia noastră în instanță (cu menționarea instanței competente și a termenului de contestare).

Vă mulțumim pentru înțelegere și vă rugăm să respectați condițiile generale de utilizare ale platformei pentru a preveni situații similare în viitor.

Echipa de moderare,

Telefon: […]

E-mail: […]

Sigur, textul de mai sus este construit simplist și pleacă de la niște premise deloc elaborate. El e doar o direcție, nu un document de utilizat. E foarte important, dincolo de păstrarea unui șablon de organizare a comunicării, ca găzduitorul să explice cu adevărat de ce a ales să elimine acel conținut și care sunt pașii pe care îi poate face furnizorul conținutului pentru a contesta decizia, dacă este cazul.

* Extras din lucrarea domnului Alin POPESCU, Viitorul cuvintelor noastre. Digital Services Act. Reguli explicate, studii de caz și exemple practice, pe înțelesul tuturor, Ed. Universul Juridic, București, 2023, în curs de apariție.

Cum ar putea arăta o expunere de motive construită potrivit articolului 17 al DSA? was last modified: octombrie 18th, 2023 by Alin Popescu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice