Conferință [CUM A FOST] Conferința națională „Data Protection – Soluții și responsabilități”, Ediția a IX-a

177       0
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.

În perioada 14-15 decembrie 2020, s-a desfășurat în mediul online, ediția a IX-a a Conferinței naționale „Data Protection – Soluții și responsabilități”, evenimentul organizat de Grupul editorial Universul Juridic și Revista Română pentru Protecția și Securitatea Datelor cu Caracter Personal (RRPSDCP). Conferința a beneficiat de o transmisiune live integrală, pe Portalul Universul Juridic, evenimentul fiind în curs de acreditare I.N.P.P.A. și inclus în programul de pregătire și perfecționare continuă a avocaților.

Pe parcursul a două zile, conferința a reunit atât juriști consacrați, cu experiență în materia protecției datelor și a aplicării Regulamentului General privind Protecția Datelor, cât și alți specialiști în acest domeniu.

Desfășurarea evenimentului a fost facilitată de permanenta implicare și susținere a comitetului de organizare format din domnul Nicolae Cîrstea – Președintele Grupului Editorial Universul Juridic, lect. asoc. dr. Doru Dorobanțu – Universitatea Politehnică din București și asist. univ. drd. Silviu-Dorin Șchiopu – Universitatea „Transilvania” din Brașov.

De asemenea, în organizarea conferinței, un rol deosebit de important a revenit comitetului științific, alcătuit din specialiști în domeniu, după cum urmează:

Prof. univ. dr. Alina BÂRGĂOANU – Școala Națională de Științe Politice și Administrative;

Conf.univ. dr. Maria DUMITRU – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava;

Conf. univ. dr. Nicolae PLOEȘTEANU – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu-Mureș;

Conf. univ. dr. av. Ciprian PĂUN – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca;

Lector univ. av. Raul-Felix HODOȘ – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu-Mureș;

Dr. Catalina GOANȚĂ – asistent profesor, Maastricht University, Olanda.

În cadrul celor două secțiuni ale conferinței, a fost abordată o largă paletă de subiecte referitoare la protecția datelor cu caracter personal și la modul în care aceasta se realizează în concret. Specialiștii invitați au emis puncte de vedere complexe privind, pe de o parte, cadrul juridic general stabilit în materia protecției datelor, iar pe de altă parte, unele aspecte controversate privind aplicarea în practică a dispozițiilor Regulamentului General privind Protecția Datelor. Totodată, au fost avute în vedere provocările pe care le-a adus cu sine obligativitatea aplicării în România a dispozițiilor regulamentului mai sus amintit. În acest context, prelegerile susținute de către participanți au vizat teme de actualitate, între care menționăm limitele prelucrării datelor cu caracter personal, legalitatea transferului acestor date, evaluarea impactului asupra protecției datelor cu caracter personal ori tratarea încălcărilor de securitate a datelor clu caracter personal.

De asemenea, prezentările au avut în vedere și aspecte referitoare la rolul și competențele Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, respectarea obligației de transparență în prelucrarea datelor acestor date, respectarea drepturilor vizate și altele asemenea. Așadar, trebuie remarcată atenta preocupare a invitaților vis-á-vis de îmbinarea armonioasă, în cadrul prelegerilor susținute, a componentei teoretice cu elementele de factură practică.

În fiecare dintre cele două zile ale conferinței au fost organizate câte două paneluri, în cadrul cărora au susținut prezentări următorii invitați:

– Alina SĂVOIU, Director, Direcția Juridică și Comunicare, ANSPDCP;

Dr. Gabriela ZANFIR-FORTUNA, Specialist în protecția datelor, Senior Counsel for the Future of Privacy Forum;

– Alin POPESCU, Fondator și CEO la avocatnet.ro;

– Florența RĂDUCANU, Director General, ARGO Security SRL;

– Dr. Cătălina GOANȚĂ, Assistant Professor of Private Law & Technology, Maastricht University;

– drd. Alexandru ȘOTROPA, Maastricht University, Olanda;

– Prof. univ. dr. Alina BÂRGĂOANU, Decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice (SNSPA) , Președinte al Consiliului de Administrație al Institutului European din România;

– Cătălin GIULESCU, Specialist în protecția datelor cu caracter personal;

– Conf. univ. dr., av. Ciprian PĂUN, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca;

– Lector univ. dr., av. Raul-Felix HODOȘ, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș;

– Conf. univ. dr. Nicolae PLOEȘTEANU, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Directorul Centrului de Studii pentru Protecția Datelor;

– Asist. univ. Silviu-Dorin ȘCHIOPU, Facultatea de Drept, Universitatea „Transilvania” din Brașov;

– Marius DUMITRESCU, Data Management and Compliance Solutions Specialist, NeoPrivacy Romania;

– Lect. univ. dr. Vasile-Adrian CĂMĂRĂȘAN, CIPP/E, Facultatea de Istorie și Filosofie, Departamentul de Studii Internaționale și Istorie Contemporană, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca;

– Av. Raluca COMĂNESCU, , SCA Grecu și Asociații, și av. Georgiana TRIFAN, Senior Associate, SCA Grecu și Asociații;

– Ionuț SAVU, Șeful Oficiului Responsabilului cu Protecția Datelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;

– Bogdan MANOLEA, Director Executiv, Asociația pentru Tehnologie si Internet (ApTI);

– Flavius FLOREA, Technology and data protection lawyer;

– Dr. Ana-Maria GOLDAN, Asistent universitar asociat, Facultatea de Drept, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași;

– Bogdan PANAIT, Managing Partner, Prescure & Partners, Fondator LEXDATA;

– Av. Aura-Elena AMIRONESEI;

– Ionuț RITEȘ, Expert în protecția informațiilor clasificate;

– Daniela CIREAȘĂ, Vicepreședinte al Asociației Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor, Specialist în protecția datelor.

Primul panel al conferinței a inclus o serie de lucrări privind problematici variate, dintre care amintim prelucrarea datelor cu caracter personal în cadrul serviciilor de pază și securitate, prelucrarea acestui tip de date în scopuri statistice ori comentarii privind horărârea Schrems II, respectiv invalidarea deciziei privind Privacy Schield UE-SUA. Astfel, programul primului panel a cuprins următoarele prelegeri:

Alina SĂVOIU – director Direcția Juridică și Comunicare – A.N.S.P.D.C.P. – Rolul si competențele A.N.S.P.D.C.P.;
Florența RĂDUCANU – Director general ARGO Security SRL –Prelucrarea datelor cu caracter personal în serviciile de pază și Securitate;
– Lector univ. dr. Felix-Raul HODOȘ – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu-Mureș – Aplicarea GDPR în activitatea profesiilor liberale;
– dr. Cătălina GOANȚĂ – assistent professor – Maastricht University – Olanda – Explorarea recentei spețe CJUE – Orange România;
– drd. Alexandru SOTROPA – Maastricht University – Olanda – Explorarea recentei spețe CJUE – Orange România;
Cătălin GIULESCU – specialist protecția datelor, director DEPABD – Prelucrarea datelor cu caracter personal în scopuri statistice – considerații cu privire la liberul acces la informațiile de interes public constând în date statistice rezultate din prelucrarea datelor cu caracter personal;
– Prof. univ. dr. Alina BÂRGĂOANU – decan Facultatea de Comunicare și Relații Publice – Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Președinte al Consiliului de Administrație al Institutului European din România – TBD;
– dr. Gabriela ZANFIR-FORTUNA – specialist în protecția datelor – Senior Counsel for the Future of Privacy Forum – Hotărârea Schrems II – invalidarea deciziei privind Privacy Shield UE-SUA.

Evenimentul a continuat cu panelul al doilea, pe durata căruia specialiști în domeniul protecției datelor cu caracter personal, dar și experți în alte domenii au adus în atenția auditoriului subiecte de larg interes, astfel:

Flavius FLOREA – Technology and data protection lawyer at KPMG Legal – Prelucrarea datelor cu caracter personal în contextul furnizării de servicii online;
–  Lector univ. dr. Adrian Vasile CĂMĂRĂȘAN – CIPP/E, Facultatea de Istorie și Filosofie, Departamentul de Studii Internaționale și Istorie Contemporană, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – Managementul măsurilor tehnice și organizatorice – proces de consolidare instituțională;
– dr. Ionița COCHINȚU – cadru didactic asociat, Facultatea de Administrație Publică – S.N.S.P.A. – Protecția datelor în contextul prelucrării datelor cu caracter personal de către autoritățile competente în scopul prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale și combaterii infracțiunilor sau al executării pedepselor, măsurilor educative și de siguranță, precum și privind libera circulație a acestor date;
– Conf. univ. dr. Nicolae PLOEȘTEANU – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu-Mureș, Directorul Centrului de Studii pentru Protecția Datelor – Critici privind proiectul de lege privind organizarea profesiei de responsabil cu protecția datelor cu caracter personal;
– Marius DUMITRESCU – Președinte Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor – Critici privind proiectul de lege privind organizarea profesiei de responsabil cu protecția datelor cu caracter personal.

Continuând seria dezbaterilor deosebit de fructuoase, ce-a de-a doua zi a conferinței și-a propus să aducă în prim plan subiecte ofertante, apte să dea naștere unui productiv schimb de idei între participanți. Din acest punct de vedere, au fost abordate problematici precum protecția datelor colective și necesitatea reglementării acestora în mod similar GDPR, triajul observațional al clienților unităților de cazare, instruirea online și evoluția transferului de date în sistemul educațional și altele asemenea. Totodată, nu au lipsit nici prezentările ancorate în contextul pandemic actual, unii dintre participanți alegând să își îndrepte atenția asupra unor teme privind impactul GDPR în industria sportivă în contextul pandemiei de Coronavirus ori utilizarea datelor personale în scopuri electorale, cu un accent deosebit pe alegerile din 2020. Așadar, în cadrul primului panel, participanții au susținut următoarele prezentări:

– Alin POPESCU – CEO avocatnet.ro – Protecția datelor colective. De ce e importantă și de ce ar trebui să beneficieze de o reglementare similară GDPR?;
Bogdan MANOLEA – Director executiv Asociatia pentru Tehnologie si Internet – APTI – Datele personale in scopuri electorale – ce am aflat din alegerile din 2020;
– dr. Ana-Maria GOLDAN – asistent univ. asociat Facultatea de Drept a Universității ,,Alexandru Ioan Cuza’’ din Iași – ,, «Mères de l’ombre» Nașterea sub anonimat sau protejarea identității mamelor în dreptul francez;
– Asist. univ. drd. Silviu Dorin SCHIOPU – Universitatea Transilvania din Brașov – Despre nelegalitatea unui act administrativ cu caracter normativ care impune obligația înregistrării unor date cu caracter personal: triajul observațional al clienților unităților de cazare;
– av. Aura-Elena AMIRONESEI – drd. Facultatea de Drept a Universității ,,Alexandru Ioan Cuza’’ din Iași – Publicitatea online prin real-time bidding (RTB) și Facebook Ads, încotro? Efectele Hotărârii Schrems II;
– Av. Raluca COMĂNESCU & av. Georgiana TRIFAN – SCA Grecu și Asociații – Impactul GDPR în industria sportivă în contextul pandemiei de Coronavirus.

Închiderea evenimentului a fost marcată printr-un ultim panel alcătuit din lucrările unor juriști și specialiști atât în domeniul protecției datelor, ce au împletit cu succes componenta teoretică și elementele de factură practică, după cum urmează:

– Conf. univ. dr. av. Ciprian PĂUN – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – Caracterul “echitabil” al prelucrării datelor cu caracter personal;
Marius DUMITRESCU – Președinte Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor – Confidențialitatea actului medical;
Bogdan PANAIT – Managing Partner Prescure & Partners, fondator LEXDATA – Paradigma instruirii online, între revoluție sau evoluție a transferului de date în sistemul educational;
Daniela CIREAȘĂ – Vicepreședinte Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor – Ce a însemnat anul 2020 pentru Responsabilul cu protecția datelor?;
Ionut RITEȘ – Protecția Informațiilor Clasificate, CDEP – Managementul protecției persoanelor deținătoare de date si informatii cu caracter sensibil.

Așadar, pe parcursul a două zile, participanții au avut ocazia de a aduce în atenția publicului subiecte de larg interes privind protecția datelor cu caracter personal și aplicarea în practică a Regulamentului General privind Protecția Datelor, subliniind controversele existente și marcând provocările pe care acest domeniu le aduce cu sine.

[CUM A FOST] Conferința națională „Data Protection – Soluții și responsabilități”, Ediția a IX-a was last modified: decembrie 18th, 2020 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter