CSM. Un nou apel la necesitatea ponderării discursului public care vizează soluţiile organelor judiciare

28 iul. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 46

Prin comunicatul dat publicității marți, 27 iulie a.c., Plenul Consiliului Superior al Magistraturii face un nou apel la necesitatea ponderării discursului public care vizează soluțiile organelor judiciare, pentru a nu fi afectate independența, imparțialitatea și autoritatea instanțelor judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea.

Redăm, în continuare, comunicatul, așa cum a fost publicat pe site-ul oficial:

„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii face un nou apel la necesitatea ponderării discursului public care vizează soluțiile organelor judiciare, astfel încât să nu fie afectate independența, imparțialitatea și autoritatea instanțelor judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea.

Soluțiile organelor judiciare, indiferent că acestea sunt de condamnare, achitare, trimitere în judecată sau clasare, sunt rezultatul exclusiv al aplicării legii, iar orice speculații contrare vizând alte rațiuni care le-ar fundamenta sunt complet neavenite și trebuie respinse cu fermitate.

Calificarea acestor soluții ca fiind politice sau invocarea tendențioasă a faptului că ar avea un alt temei decât legea ori alte rațiuni ascunse sunt complet străine echilibrului care ar trebui să caracterizeze discursul public referitor la justiție și conduc, inevitabil, la polarizarea nepermisă a societății.

În abordările publice actuale, o hotărâre definitivă de condamnare (sau de achitare) criticată de o parte a actorilor publici este apreciată de o altă parte a acestora, iar tendința aproape generalizată de a cântări public într-un mod speculativ legalitatea și temeinicia hotărârilor judecătorești nu poate fi decât dăunătoare actului de justiție și credibilității celor care o înfăptuiesc.

Hotărârile judecătorești reprezintă un pilon al statului de drept, iar tendința repetată de a le discuta și contesta public, în scopul invalidării adevărului juridic pe care îl exprimă, afectează chiar esența statului de drept.

Tot astfel, criticile lipsite de fundament aduse măsurilor dispuse de parchete potrivit atribuțiilor legale, vizând chemarea unor persoane în fața organelor judiciare și asocierea acestor măsuri cu pretinse scopuri șicanatorii au potențialul de a dăuna semnificativ încrederii că activitatea de urmărire penală este condusă de principiului legalității.

Asemenea consecințe negative care se răsfrâng în final asupra întregii societăți trebuie să îndemne la reflecție pe toți exponenții discursului public, aceștia având datoria civică de a nu prezenta denaturat rolul și scopul justiției, care se înfăptuiește doar în numele legii, fără accente particulare în raport de persoanele vizate de procedurile judiciare.”

Sursa informației

Vezi și Concursul de admitere la INM – 30 iulie 2021-5 aprilie 2022

CSM. Un nou apel la necesitatea ponderării discursului public care vizează soluțiile organelor judiciare was last modified: iulie 28th, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter