Contribuții la studiul Dreptului privat – se încadrează în categoria cunoscută sub numele de Liber Amicorum și se constituie, în opinia mea, într-o modalitate cât se poate de explicită și concretă a culturii recunoștinței

31 aug. 2017
Vizualizari: 1012
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Stimate d-le profesor univ. Ioan Leș, onorat auditoriu!

Invitația primită, de a participa și de a spune câteva cuvinte la manifestarea de față, care are drept scop marcarea, într-o formulă specific academică, a unui important eveniment de viață a d-lui prof. univ. Ioan Leș, împlinirea a șapte decenii de existență, mă onorează, motiv pentru care adresez mulțumiri organizatorilor.

Realizarea volumului ce se lansează azi – Contribuții la studiul Dreptului privat – se încadrează în categoria cunoscută sub numele de Liber Amicorum, așa cum este și marcat pe copertă, și se constituie, în opinia mea, într-o modalitate cât se poate de explicită și concretă a culturii recunoștinței.

În decursul deceniilor am militat și am acționat pentru promovarea acestei forme de comportament social care este cultura recunoștinței. Nivelul de manifestare al acesteia ne dă un indiciu extrem de clar al gradului de civilizație în plan moral al unei comunități. Faptul că discipolii și colaboratorii d-lui profesor Ioan Leș au simțit nevoia să-și exprime recunoștința față de persoana sa ne spune că domnia sa a transmis, la rândul său, celor cu care a interacționat profesional și social nu numai cunoștințe de specialitate, ci și valorile acestei forme avansate de cultură.

Perioada de activitate de 40 de ani ca și cadru didactic universitar, din care 14 ani în intervalul 1990-2004, ca rector al actualei Universități Petru Maior, mi-a oferit suficiente ocazii pentru a cunoaște cutumele, dar și luminile și umbrele vieții academice. Pentru cei care-și desfășoară activitatea predominant în plan spiritual, dar nu numai, recunoașterea publică a muncii depuse constituie un suport moral sine qua non. El depășește, în cele mai multe cazuri, pentru cel în cauză, valoarea recompenselor de natură materială care de regulă lipsesc sau sunt doar simbolice.

Intervalul de timp în care dl profesor Ioan Leș a îndeplinit funcția de decan al Facultății de Drept Simion Bărnuțiu din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, respectiv de membru în comisia națională de evaluare și acreditare academică – iar eu cea de rector al Universității Petru Maior – ne-a dat prilejul să avem multe interferențe specifice vieții academice instituționale, cu efecte benefice reciproce. Faptul că Universitatea Petru Maior din Tg. Mureș i-a acordat, în anul 2002, înaltul titlu de Doctor honoris causa reprezintă, în fapt, o recunoaștere și a acestor contribuții.

Acum, la împlinirea celor șapte decenii de viață, îi doresc dlui profesor Ioan Leș multă sănătate și împlinirea proiectelor pe care, ca oricare profesor universitar veteran, le are, ca rezultat al unor reflexe profesionale datorate deceniilor de activitate didactică și științifică.

Mă folosesc de această ocazie și pentru a-i transmite dlui profesor Ioan Leș cele mai bune urări și din partea dlui Ferencz Peter, președintele Consiliului Județean Mureș. Fac acest lucru având în vedere statutul meu actual, de decan de vârstă al Consiliului Județean Mureș și, în același timp, președinte al Comisiei Social-Culturale.

În încheiere aș dori să adaug, la cele spuse anterior, un post scriptum de natură personală.

Dl profesor Ioan Leș a avut calitatea de coordonator științific al lucrării de licență la absolvirea, în anul 1997, a Facultății de Drept Simion Bărnuțiu din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, a fiicei mele, Crenguța Leaua, actualmente doctor în Drept al Universității din București, conferențiar universitar la Academia de Studii Economice și vicepreședinte în exercițiu al Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris. Îmi exprim public, și cu această ocazie, sentimentele mele de gratitudine la adresa domniei sale, pentru eforturile de îndrumare depuse.

La mulți și fericiți ani, dle profesor Ioan Leș!

Vă mulțumesc.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Contribuții la studiul Dreptului privat – se încadrează în categoria cunoscută sub numele de Liber Amicorum și se constituie, în opinia mea, într-o modalitate cât se poate de explicită și concretă a culturii recunoștinței was last modified: august 31st, 2017 by Vasile Boloș

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice