Contestația în anulare. Invocarea excepției tardivității formulării cererii (CPC)

26 ian. 2017
Vizualizari: 7485
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC I) nr. 297/2016

CPC: art. 319 [art. 506 NCPC], CPC: art. 3712 [art. 628 NCPC], CPC: art. 377 [art. 634 NCPC], CPC: art. 401 [art. 715 NCPC]

În ședința publică din 5 februarie 2016, instanța, din oficiu, a invocat excepția tardivității contestației în anulare, în raport de dispozițiile art. 319 alin. (2) C. proc. civ. [art. 506 NCPC] conform cărora, „contestația se poate face oricând înainte de începutul executării silite, iar în timpul ei, până la împlinirea termenului stabilit în art. 401 alin. (1) lit. b) sau c) C. proc. civ. [art. 715 NCPC]

Împotriva hotărârilor irevocabile care nu se aduc la împlinire pe cale de executare silită, contestația poate fi introdusă în termen de 15 zile de la data când contestatorul a luat cunoștință de hotărâre, dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas irevocabilă”.

Decizia ce se solicită a fi retractată este o decizie irevocabilă, conform dispozițiilor art. 377 alin. (2) pct. 5 C. proc. civ. [art. 634 NCPC]. Ea reprezintă o decizie irevocabilă care nu se aduce la îndeplinire pe cale de executare silită, deoarece nu cuprinde vreo dispoziție de stabilire a unei obligații principale, în sarcina vreuneia din părți, susceptibilă de executare silită, în sensul art. 3712 alin. (1) C. proc. civ. [art. 628 NCPC].

Față de împrejurarea că hotărârile irevocabile nu se comunică, art. 319 alin. (2) C. proc. civ. [art. 506 NCPC] instituie două termene pentru exercitarea căii de atac a contestației în anulare și anume un termen subiectiv de 15 zile, care începe să curgă de la data când contestatorul a luat cunoștință de hotărâre și un termen obiectiv de 1 an, care curge de la data când hotărârea a rămas irevocabilă.

Reglementarea de către legiuitor, în limitele competenței sale, a condițiilor de exercitare a unui drept subiectiv sau procedural, inclusiv prin instituirea unui termen reprezintă o modalitate eficientă de a preveni exercitarea sa abuzivă, în detrimentul altor titulari de drepturi, în egală măsură ocrotite.

Termenele instituite prin lege au în vedere soluționarea procesului cu celeritate, în absența lor, contestația în anulare putând fi formulată oricând, fapt ce ar fi de natură a genera o stare de perpetuă incertitudine cât privește raporturile juridice stabilite printr-o hotărâre judecătorească irevocabilă.

Conform înscrisului atașat de la dosarul cauzei, cererea de eliberare a unei copii a Deciziei civile nr. 2860 din 23 octombrie 2014 formulată de contestatorul B.B. prin apărător, rezultă că acesta a primit un exemplar al Deciziei nr. 2860/2014, la data de 13 ianuarie 2015. Termenul de 15 zile prevăzut de art. 319 alin. (2) C. proc. civ. [art. 506 NCPC] s-a împlinit deci la data de 29 ianuarie 2015, iar prezenta contestație a fost formulată la data de 26 octombrie 2015.

Drept urmare, sunt incidente prevederile art. 319 alin. (2) [art. 506 NCPC] teza ultimă C. proc. civ., contestația în anulare fiind tardiv formulată, față de data luării la cunoștință de către contestator (13 ianuarie 2015) a deciziei atacate și data formulării prezentei contestații în anulare – 26 octombrie 2015.

Pentru aceste considerente, prezenta contestație în anulare formulată va fi respinsă ca tardivă.

Sursa informației: www.scj.ro.

Contestația în anulare. Invocarea excepției tardivității formulării cererii (CPC) was last modified: ianuarie 26th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: