Condiţiile care se cer a fi îndeplinite în vederea exercitării acţiunii civile. Existenţa interesului (NCPC)

7 dec. 2021
Vizualizari: 1068
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Dec. ÎCCJ (SC II) nr. 364/2021

NCPC: art. 32 alin. (1) lit. d), art. 33 teza I, art. 450 alin. (1)-(4), art. 458

Potrivit art. 32 alin. (1) lit. d) din C. proc. civ., orice cerere poate fi formulată și susținută numai dacă autorul acesteia justifică un interes.

Astfel, printre condițiile care se cer a fi îndeplinite în vederea exercitării acțiunii civile se numără și existența interesului, prin interes înțelegându-se folosul practic pe care o parte îl urmărește prin punerea în mișcare a procedurii judiciare, fiind necesar ca acesta să fie determinat, legitim, personal, născut și actual, astfel cum impun dispozițiile art. 33 teza I C. proc. civ.

Cerința interesului trebuie să se verifice nu numai la data sesizării instanței, ci pe tot parcursul procesului, ori de câte ori se apelează la una sau alta dintre formele procedurale care alcătuiesc conținutul acțiunii civile (cereri, excepții, exercitarea căilor de atac etc.).

Pentru a stabili dacă o parte are interes în exercitarea căii de atac, instanța trebuie să prefigureze folosul efectiv pe care aceasta l-ar obține în ipoteza admiterii cererii în procedura specifică.

Conform art. 458 C. proc. civ.:

„Căile de atac pot fi exercitate numai de părțile aflate în proces care justifică un interes (…)”.

În cauză, Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne a solicitat suspendarea provizorie a executării sentinței civile nr. 387 din 16 iunie 2020, pronunțată de Tribunalul Suceava, până la soluționarea căii de atac a apelului, declarată împotriva sentinței indicate.

Obiectul prezentului recurs este reprezentat de încheierea pronunțată de Curtea de Apel Suceava prin care, în temeiul dispozițiilor art. 450 alin. (1)-(4) C. proc. civ., a fost respinsă ca nefondată cererea, formulată de CASA DE PENSII SECTORIALĂ A MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE, privind suspendarea provizorie a executării sentinței civile nr. 387 din 16 iunie 2020, pronunțată de Tribunalul Suceava, secția I civilă, în dosarul nr. x/2020.

Înalta Curte de Casație și Justiție constată că, ulterior promovării recursului, la 5 octombrie 2020, prin decizia civilă nr. 615 din 15 octombrie 2020, Curtea de Apel Suceava, secția I civilă a admis apelul declarat de pârâta Casa de Pensii Sectorială a MAI, în contradictoriu cu reclamantul A., împotriva sentinței civile nr. 387 din 16 iunie 2020 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. x/2020, a schimbat în parte sentința atacată, în sensul că a respins acțiunea, ca nefondată.

În consecință, interesul promovării prezentei cereri de recurs nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege, în sensul că nu mai este actual, recurenta nu mai poate justifica un interes în exercitarea căii de atac, câtă vreme acțiunea reclamantului a fost respinsă în mod definitiv.

Astfel, cererea de recurs promovată de recurentă a rămas lipsită de interes, demersul procesual, inițial justificat, a rămas fără o finalitate practică din punct de vedere juridic, iar soluția consacrată jurisprudențial în atare situații este aceea a respingerii cererii ca fiind lipsită de interes.

Pentru rațiunile înfățișate, Înalta Curte de Casație și Justiție va respinge ca lipsit de interes, recursul declarat de recurenta-pârâtă CASA DE PENSII SECTORIALĂ A MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE împotriva încheierii nr. 35 din 17 septembrie 2020 pronunțată de Curtea de Apel Suceava, secția I civilă.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Sursa informației: www.scj.ro.

Condițiile care se cer a fi îndeplinite în vederea exercitării acțiunii civile. Existența interesului (NCPC) was last modified: decembrie 7th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.