Comisia Europeană. Țările din Balcanii de Vest și din Parteneriatul estic îndeplinesc cerințele pentru a beneficia în continuare de un regim de călătorii fără viză

4 aug. 2021
Vizualizari: 123

Comisia Europeană a prezentat cel de al 4-lea raport privind monitorizarea regimului UE de călătorii fără viză cu Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia, precum și cu Georgia, Moldova și Ucraina, care se axează pe acțiunile întreprinse în 2020 pentru a da curs recomandărilor celui de al 3-lea raport din cadrul mecanismului privind suspendarea exceptării de la obligativitatea vizelor.

Astfel, concluzia raportului este că toate țările în cauză continuă să îndeplinească cerințele privind liberalizarea vizelor și au înregistrat progrese în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandărilor de anul trecut.

De asemenea, raportul evidențiază domeniile în care sunt necesare eforturi suplimentare din partea fiecărei țări, precizându-se, de asemenea, că circulația fără viză continuă să aducă beneficii economice, sociale și culturale statelor membre ale UE și țărilor partenere.

Totodată, raportul evidențiază că toate țările evaluate au continuat să ia măsuri de combatere a migrației ilegale, dar sunt necesare eforturi suplimentare pentru a răspunde preocupărilor actuale:

„− Numărul cererilor de azil a scăzut drastic în primăvara anului 2020.

−Deși ratele de returnare au scăzut din cauza disponibilității limitate a zborurilor, buna cooperare în materie de returnare și readmisie continuă între statele membre și țările participante.

−În ciuda scăderii globale a numărului de treceri ilegale ale frontierei, sunt necesare în continuare îmbunătățiri în domeniile gestionării frontierelor și migrației. Capacitatea de primire în unele țări din Balcanii de Vest pune în continuare probleme, în special în Bosnia și Herțegovina.

Acordurile privind statutul Frontex cu Macedonia de Nord și Bosnia și Herțegovina ar trebui să fie finalizate și puse în aplicare rapid.

−Pentru a asigura un mediu bine gestionat în materie de migrație și securitate, care reprezintă o condiție prealabilă pentru îndeplinirea continuă a criteriilor de liberalizare a vizelor, țările evaluate trebuie să asigure alinierea în continuare la politica UE în domeniul vizelor.”

Nu în ultimul rând, raportul reliefează că țările evaluate au continuat să ia măsuri de prevenire și combatere a criminalității organizate, dar sunt necesare eforturi suplimentare pentru a răspunde preocupărilor legate de securitatea internă:

„− Țările în cauză ar trebui să ia măsuri pentru a combate în mod eficace criminalitatea organizată, frauda financiară și spălarea banilor, în special printr-o mai bună coordonare între agențiile de aplicare a legii.

Corupția la nivel înalt rămâne un motiv de îngrijorare. În unele cazuri, eforturile de combatere a corupției sunt în continuare îngreunate de capacitatea limitată și de statutul juridic al agențiilor anticorupție, precum și de numărul redus de condamnări în cazurile de corupție care sunt judecate (în special în Moldova și Ucraina).

− Țările beneficiare ale regimului de călătorii fără viză care acordă cetățenia în schimbul investițiilor ar trebui să elimine treptat și efectiv astfel de sisteme, pentru a împiedica resortisanții altor țări care au obligația de a deține viză să eludeze procedura UE de acordare a vizelor de scurtă ședere și evaluarea aprofundată a riscurilor în materie de migrație și securitate inerentă acestei proceduri.”

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și Comisia Europeană. Cereri de propuneri în sprijinul mass-mediei de știri și al sferei publice a UE

Comisia Europeană. Țările din Balcanii de Vest și din Parteneriatul estic îndeplinesc cerințele pentru a beneficia în continuare de un regim de călătorii fără viză was last modified: august 4th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: