Campanie pentru conștientizarea violenței împotriva femeilor în rândul tinerilor, la nivel universitar

25 nov. 2021
Vizualizari: 229

Institutul Român pentru Drepturile Omului

și

Centrul pentru Drepturile Omului  

 

Campanie pentru conștientizarea violenței împotriva femeilor în rândul tinerilor, la nivel universitar

În perioada 25 noiembrie-10 decembrie 2021, Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO) și Centrul pentru Drepturile Omului din cadrul Universității Titu Maiorescu (CEDROM) se alătură demersurilor internaționale din cadrul Campaniei celor „16 zile de activism; Pune Stop Violenței!” și subliniază importanța reunirii, într-un efort sinergic, a demersurilor de conștientizare și sensibilizare a fenomenului violenței împotriva femeilor.

Celebrând, la 25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, este important să conjugăm în spiritul și conștiința noastră dezideratul asigurării unui climat corespunzător realizării demnității femeilor și să identificăm mijloacele și instrumentele concrete care pot susține cristalizarea acestuia.

Protecția drepturilor femeilor trebuie să preocupe conștiința comunității internaționale având în vedere că dimensiunea de gen este un aspect integrat în toate politicile și acțiunile elaborate în domeniul drepturilor omului.

Particularitățile genului feminin sunt aspecte care interesează comunitatea umană în ansamblul său, cultivând prin intermediul lor valorile empatiei, toleranței și solidarității. Asumându-și prin natura lor rolul de ocrotitoare a tuturor membrilor familiei/comunității de apartenență, femeile introduc spiritul comuniunii în acțiunile umane. Pe cale de consecință, limitările sau restricționările drepturilor femeilor sunt aspecte care produc efecte asupra drepturilor și libertăților tuturor categoriilor sociale – fie că ne raportăm la drepturile copiilor și tinerilor, drepturile persoanelor vârstnice, drepturile persoanelor cu dizabilități- dar și asupra unor problematici distincte precum nediscriminare, incluziune, adaptabilitate.

Rezonând la valorile și principiile promovate în discursul internațional asupra drepturilor omului, reiterăm mesajul conform căruia drepturile femeii sunt drepturi ale omului iar violența este un factor perturbator în exercitarea drepturilor femeilor, umanitatea fiind responsabilizată în sensul sprijinirii femeilor pentru ca ele să își poată exercita în mod deplin și în siguranță drepturile și libertățile.

Violența împotriva femeilor nu se răsfrânge exclusiv asupra populației de gen feminin ci este o problemă a tuturor membrilor societății care afectează destinul fiecărui individ și poate crea dezechilibre la nivel de macrosistem social.

Ținând cont de relevanța problematicii violenței împotriva femeilor, este important să acționăm în mod comprehensiv pentru a preveni și combate acest fenomen.

Diversitatea formelor de violență împotriva femeilor (fizică, verbală, emoțională, spirituală, economică), precum și multiplele contexte de manifestare ale actelor de violență și recurența aplicării acestora, reprezintă factori care subliniază actualitatea fenomenului violenței de gen, dar și necesitatea mobilizării tuturor vectorilor sociali relevanți pentru a răspunde în mod adecvat provocărilor adiacente violenței.

Schimbarea atitudinală poate fi produsă prin acțiune comună, responsabilitate și implicare, iar rezultatul acesteia va schimba personalități și destine.

În cadrul Campaniei IRDO-CEDROM ne propunem să subliniem puterea mesajului ca instrument de modelare a personalității umane în scopul prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor.

Pornim de la mesajul Organizației Națiunilor Unite:

STOP VIOLENȚEI ÎMPOTRIVA FEMEILOR!

(Copyright foto: freepik)

În decursul celor 16 zile de activism (25 noiembrie-10 decembrie), IRDO și CEDROM comunică asupra violenței împotriva femeilor prin diseminarea următoarelor mesaje:

Mesajul zilei de joi, 25 noiembrie 2021: Violența este umbra spiritului… Împreună putem aduce victimele în lumină!

Mesajul zilei de vineri, 26 noiembrie 2021: Sufletul feminin vibrează la iubire, nu la violență!

Mesajul zilei de sâmbătă, 27 noiembrie 2021: O femeie – un destin fără violență

Mesajul zilei de duminică, 28 noiembrie 2021: Coeziunea feminin-masculin pentru un viitor lipsit de violență

Mesajul zilei de luni, 29 noiembrie 2021: Responsabilizare și acțiune comună pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor

Mesajul zilei de marți, 30 noiembrie 2021: Ia atitudine și spune NU violenței: schimbarea pornește de la puterea exemplului personal

Mesajul zilei de miercuri, 1 decembrie 2021: Și agresorii se pot schimba! Oprește violența!

Mesajul zilei de joi, 2 decembrie 2021: Nu accepta lipsa de demnitate! Violența îți distruge spiritul!

Mesajul zilei de vineri, 3 decembrie 2021: Dacă reconcilierea nu e posibilă, părăsește relația toxică. Să privim împreună către un viitor al păcii!

Mesajul zilei de sâmbătă, 4 decembrie 2021: Ieși din umbră: violența nu te definește!

Mesajul zilei de duminică, 5 decembrie 2021: Violența împotriva femeilor este un afront la adresa umanității!

Mesajul zilei de luni, 6 decembrie, 2021: Fă-ți vocea auzită și comunică experiența ta! Violența face victime prin tăcere!

Mesajul zilei de marți, 7 decembrie 2021: Să ne restabilim încrederea în umanitate: violența nu trebuie să facă parte din experiența umană comună!

Mesajul zilei de miercuri, 8 decembrie 2021: Privesc, ascult, observ – ACȚIONEZ împotriva violenței față de femei!

Mesajul zilei de joi, 9 decembrie 2021: Să eliberăm femeile de violență prin iubire și respect!

Mesajul zilei de vineri, 10 decembrie 2021: Violența împotriva femeilor este o încălcare a drepturilor omului!

 

ÎMPREUNĂ PUTEM SCHIMBA DESTINE!

 

Campanie pentru conștientizarea violenței împotriva femeilor în rândul tinerilor, la nivel universitar was last modified: noiembrie 24th, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: