Avocatul Poporului. Excepție de neconstituționalitate: art. 108 alin. 12 lit. a) din Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar

30 ian. 2024
Vizualizari: 82

Instituția Avocatul Poporului a publicat un comunicat privind sesizarea Curții Constituționale a României cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 108 alin. (12) lit. a) din Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 613 din data de 5 iulie 2023.

Astfel, în opinia Avocatului Poporului, dispozițiile menționate încalcă prevederile constituționale, din perspectiva următoarelor motive de neconstituționalitate:

Textele legale criticate fac parte din Secțiunea IV, cu denumirea marginală „Bursele elevilor”, și au următorul conținut:

„(12) Bursele elevilor din învățământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educa/iei, după cum urmează:

a) bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condifiilor stabilite prin metodologia-cadru”.

Dispozițiile legale criticate aduc atingere principiului previzibilității și clarității normelor juridice, consacrat de art. I alin. (5) din Constituție, context în care se consideră că legea criticată nu reglementează previzibil și accesibil acordarea burselor de merit pentru performanță și nu respectă criteriile de previzibilitate și accesibilitate specifice unui act normativ, astfel cum acestea au fost statuate atât în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, cât și în cea a Curții Constituționale.

În analiza articolului 108 alin. (12) lit. a) din Legea nr. 198/2023, reiese că aceasta, prin conținutul său normativ, deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevii cu performanțe slabe să beneficieze de o bursă de merit.

Bursa de merit este definită de art. 108 alin. (4) din lege ca fiind o formă de stimulare a performanței elevilor. Or, în pofida acordării unei burse pentru stimularea performanței, dispozițiile criticate reglementează neconstituțional posibilitatea ca elevii cu note scăzute la învățătură să obțină bursă de merit, singura performanță a acestora fiind aceea că se înscriu în procentul de 30% din fiecare clasă de gimnaziu și liceu.

În aceste condiții, lipsa criteriului notelor, ca rezultat al evaluării selective, din conținutul juridic al normei prin care se acordă bursele de merit, este de natură să contravină principiului securității normei juridice și dreptului la învățătură.

Acordarea bursei de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar determină o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învățătură, în contextul în care simpla trimitere la un procent, în lipsa unui criteriu de evaluare a performanței școlare și a meritului școlar, este lipsită de orice logică juridică.

Întreaga motivație pe care se bazează opinia Avocatului Poporului se regăsește aici.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Avocatul Poporului. Excepție de neconstituționalitate: art. I pct. 9 din Legea nr. 217/2023 pentru modificarea C. pen., C. de pr. pen. și a Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu referire la art. 218^1 alin. (7)

 

Avocatul Poporului. Excepție de neconstituționalitate: art. 108 alin. 12 lit. a) din Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar was last modified: ianuarie 29th, 2024 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: