Aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2023 a operatorilor economici (OMF nr. 2195/2023)

25 iul. 2023
Vizualizari: 166
Actul public în Monitorul OficialPreambulSumar

Ordinul ministrului finanțelor (OMF) nr. 2195/2023 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2023 a operatorilor economici

(M. Of. nr. 677 din 24 iulie 2023)

În temeiul:

– art. 10 alin. (4) din H.G. nr. 34/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor;

– art. 4 alin. (1) și art. 28 alin. (2) din Legea contabilității nr. 82/1991, republicată.

Se aprobă Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2023 a operatorilor economici.

 

În M. Of. nr. 677 din data de 24 iulie 2023 s-a publicat Ordinul ministrului finanțelor (OMF) nr. 2195/2023 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2023 a operatorilor economici.

Art. 1

Se aprobă Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2023 a operatorilor economici, cuprins în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2

(1) Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2023 a operatorilor economici prevăzut la art. 1 se aplică entităților cărora le sunt incidente Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, și care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri netă mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro.

(2) Sistemul de raportare contabilă la 30 iunie 2023 a operatorilor economici prevăzut la art. 1 se aplică, de asemenea, persoanelor cărora le sunt incidente Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare, și care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri netă mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro.

(3) Prevederile prezentului ordin se aplică inclusiv operatorilor economici al căror exercițiu financiar este diferit de anul calendaristic.

(4) Pentru întocmirea raportărilor contabile la 30 iunie 2023, încadrarea în criteriile prevăzute la alin. (1), respectiv alin. (2) se efectuează pe baza indicatorilor determinați din situațiile financiare anuale ale exercițiului financiar precedent, respectiv a balanței de verificare încheiate la finele exercițiului financiar precedent, utilizând cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României, valabil la data încheierii exercițiului financiar precedent. Aceleași prevederi se aplică și în cazul entităților care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(5) Persoanele care fac obiectul prezentului ordin sunt denumite în înțelesul acestuia entități.

Art. 3

(1) În scopul stabilirii formularelor de raportare contabilă la 30 iunie 2023, operatorii economici care aplică Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare, au în vedere criteriile prevăzute la pct. 9 din reglementările respective.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(2) Indicatorii total active, cifră de afaceri netă și număr mediu de salariați, în funcție de care se stabilesc formularele aplicabile pentru raportarea contabilă, se determină pe baza situațiilor financiare anuale ale exercițiului financiar precedent. Aceleași prevederi se aplică și în cazul entităților care au optat pentru un exercițiu financiar diferit de anul calendaristic, potrivit Legii contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 4

În cazul persoanelor juridice care au subunități fără personalitate juridică, activitatea desfășurată de acestea se însumează de persoana juridică care întocmește raportarea contabilă la 30 iunie 2023.

Art. 5

(1) Pentru asigurarea informațiilor destinate sistemului instituțional al statului, prevederile prezentului ordin se aplică, de asemenea, subunităților din România care aparțin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, precum și sediilor permanente din România care aparțin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, indiferent de exercițiul financiar ales, în condițiile legii.

(2) Subunitățile deschise în România de societăți rezidente în state aparținând Spațiului Economic European verifică încadrarea în criteriul prevăzut la art. 2 pe baza indicatorilor determinați conform raportării contabile anuale la 31 decembrie 2022.

(3) În situația în care persoana juridică cu sediul în străinătate își desfășoară activitatea în România prin mai multe sedii permanente, raportările contabile cerute de Legea contabilității nr. 82/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se întocmesc de sediul permanent desemnat să îndeplinească obligațiile fiscale, acestea reflectând activitatea tuturor sediilor permanente. În acest scop, sediul permanent desemnat procedează la însumarea informațiilor corespunzătoare activității desfășurate de fiecare sediu permanent.

(4) Nu fac obiectul raportării contabile la 30 iunie 2023 persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România.

Art. 6

Obligațiile de raportare instituite prin prezentul ordin nu înlătură obligația operatorilor economici cu capital/patrimoniu integral ori majoritar deținut direct sau indirect de autoritățile publice centrale ori locale de a efectua raportările prevăzute de legislația aplicabilă acestora.

Art. 7

Entitățile care intră în sfera de reglementare contabilă a Băncii Naționale a României, respectiv a Autorității de Supraveghere Financiară depun la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor raportări contabile la 30 iunie 2023 în formatul și în termenele prevăzute de reglementările emise de Banca Națională a României, respectiv de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Art. 8

Prevederile prezentului ordin intră în vigoare la data publicării.

Art. 9

La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului finanțelor nr. 1.669/2022 pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2022 a operatorilor economici, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 723 din 19 iulie 2022.

ANEXĂ SISTEMUL de raportare contabilă la 30 iunie 2023 a operatorilor economici

CAPITOLUL I: Prevederi generale

SUBCAPITOLUL 1: A. Norme metodologice privind întocmirea și depunerea raportărilor contabile la 30 iunie 2023

SUBCAPITOLUL 2: B. Nomenclator – forme de proprietate

CodulDenumirea
10PROPRIETATE INTEGRALĂ DE STAT
11Regii autonome
12Societăți cu capital integral de stat
13Institute naționale de cercetare-dezvoltare
14Companii și societăți naționale1

_______

1La codul 14 se înscriu doar acele companii și societăți naționale care au capital integral de stat.

15Societăți reprezentând filiale ale unor societăți cu capital integral de stat și societăți la care una sau mai multe societăți cu capital integral de stat dețin capitalul social
16Alte unități economice de stat netransformate în societăți sau regii autonome
20PROPRIETATE MIXTĂ2 (cu capital de stat și privat – sub 50%, 50% și peste 50%)

_______

2La proprietatea mixtă se înscriu și acele companii și societăți naționale al căror capital nu este integral de stat.

PROPRIETATE MIXTĂ (cu capital de stat – sub 50%)
21Societăți cu capital de stat autohton și de stat străin
22Societăți cu capital de stat și privat autohton și străin
23Societăți cu capital de stat și privat autohton
24Societăți cu capital de stat și privat străin
PROPRIETATE MIXTĂ (cu capital de stat – 50% și peste 50%)
25Societăți cu capital de stat autohton și de stat străin
26Societăți cu capital de stat și privat autohton și străin
27Societăți cu capital de stat și privat autohton
28Societăți cu capital de stat și privat străin
29Societăți reprezentând filiale ale unor societăți cu capital de stat de peste 50% inclusiv și societăți la care una sau mai multe societăți cu capital de stat de peste 50% inclusiv dețin între 50% și 100% din capitalul social al acestora
30PROPRIETATE INDIVIDUALĂ – PRIVATĂ (cu capital: privat autohton, privat autohton și străin, privat străin, societăți agricole)
31Societăți în nume colectiv
32Societăți în comandită simplă
33Societăți în comandită pe acțiuni
34Societăți pe acțiuni
35Societăți cu răspundere limitată
36Societăți agricole
37Societăți cu capital de stat, privatizate în cursul anului curent
40PROPRIETATE COOPERATISTĂ
41Cooperative de consum
42Cooperative meșteșugărești
43Cooperative și asociații agricole netransformate
44Cooperative de credit
50PROPRIETATE OBȘTEASCĂ (societăți aparținând organizațiilor și instituțiilor politice și obștești)

 

CAPITOLUL II: Conținutul de informații al formularelor de raportare contabilă la data de 30 iunie 2023 întocmite de entitățile cărora le sunt incidente Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, și care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri netă mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro

SUBCAPITOLUL 1: A. Aspecte generale

SUBCAPITOLUL 2: B. Raportări contabile la data de 30 iunie 2023 întocmite de microentități definite de Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, și care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri netă mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro

SUBCAPITOLUL 3: C. Raportări contabile la data de 30 iunie 2023 întocmite de entitățile mici, respectiv mijlocii și mari, precum și de entitățile de interes public definite de Reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.802/2014, și care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri netă mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro

CAPITOLUL III: Conținutul de informații al formularelor de raportare contabilă la data de 30 iunie 2023 întocmite de entitățile cărora le sunt incidente Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2.844/2016, cu modificările și completările ulterioare, și care în exercițiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri netă mai mare decât echivalentul în lei a 1.000.000 euro

 

Aprobarea Sistemului de raportare contabilă la 30 iunie 2023 a operatorilor economici (OMF nr. 2195/2023) was last modified: iulie 25th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.