APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO

29 apr. 2024
35 views
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Procedura penală. Partea specială

Procedura penală. Partea specială

Procedura penală. Partea specială

Manualul de procedură penală, partea specială, prezintă cititorilor elementele de tehnică juridică ce permit constituirea dosarului unei proceduri penale, orientarea și aprecierea acestuia. Consacrat derulării procesului penal, respectiv laturii sale dinamice, acesta este opera unei convingeri: aceea că nimic nu trebuie întreprins în această materie fără să se ia în considerare exigențele unei societăți democratice, ale unui veritabil Stat de drept.

În această lucrare se găsesc, pe lângă expunerea tehnică a regulilor desprinse din Partea specială a Codului de procedură penală și legile speciale, din reglementările europene și internaționale în materie și din jurisprudența „legală” constituită pe baza deciziilor Curții Constituționale, Curții Europene a Drepturilor Omului și Curții de Justiție a Uniunii Europene, precum și a hotărârilor prealabile și deciziilor în interesul legii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, rațiunile istorice și conceptele care le fundamentează, sistemele judiciare în care sunt ancorate și reflecțiile asupra evoluției actuale și de perspectivă a procedurii penale în desfășurarea sa.

Acest parcurs reflectă două preocupări majore: una universitară, de formare și de vocație, și alta practică, de aplicare a principiilor și normelor pozitive, profund atașate obligației legiuitorului de a asigura eficacitatea represiunii penale cu respectarea garanțiilor procesuale. Ne exprimăm speranța că cititorii se vor recunoaște în această dublă preocupare ca studenți, universitari sau practicieni și că vor găsi în paginile manualului răspunsurile la orice întrebare pe care și-o pun cu privire la o problemă tehnică particulară de aplicare a normei procesuale penale.

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
 
 
 
 

Protecția martorilor și a victimelor infracțiunilor

Protecția martorilor și a victimelor infracțiunilor

Protecția martorilor și a victimelor infracțiunilor

Cartea de față nu reprezintă doar o incursiune în materia protecției martorilor și a victimelor infracțiunilor, ci își propune repoziționarea comprehensibilă a rolului martorilor și victimelor în procesul penal.

Exercitând funcția de veghe asupra cetățenilor săi, statul trebuie să se asigure că, în timpul unui proces penal, martorul poate să depună orice declarație veridică în siguranță, fără teama de a suferi consecințe negative din partea persoanelor împotriva cărora a depus mărturia, iar victimele sunt protejate împotriva victimizărilor secundare, având dreptul efectiv la compensații pentru prejudiciile suferite. Fiecare stat are obligația și datoria constituțională de a proteja viața și libertatea cetățenilor săi. Aceasta este cerința fundamentală pentru respectarea statului de drept.

Lucrarea își propune să antameze deficiențele ivite în materia protecției martorilor și a victimelor, ca urmare a evoluției fenomenului infracțional, ridicând întrebări precum: „Este necesară elaborarea unui instrument în materia protecției martorilor la nivelul Uniunii Europene?”, „Au nevoie victimele infracțiunilor de tipul white collar de o protecție specială?” și „Cum putem proteja copiii, astfel încât să nu devină victime în cyberspace?”.

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
 
 
 
 

Proprietatea intelectuală. Legislație, jurisprudență și repere bibliografice: aprilie 2024. Ediție tipărită pe hârtie albă

Proprietatea intelectuală. Legislație, jurisprudență și repere bibliografice: aprilie 2024. Ediție tipărită pe hârtie albă

Proprietatea intelectuală. Legislație, jurisprudență și repere bibliografice: aprilie 2024. Ediție tipărită pe hârtie albă

Dreptul proprietății intelectuale are două mari componente: pe de o parte, dreptul de autor și drepturile conexe (vizând opere literare, publicistice, științifice, muzicale, coregrafice, cinematografice, dramatice, fotografice, de artă grafică sau plastică, de arhitectură, topografice, conferințe, cursuri, traduceri, programe pentru calculator, baze de date, înregistrări audiovizuale, radiodifuziunea, televiziunea, gestiunea colectivă ș.a.); pe de altă parte, proprietatea industrială (vizând mărci, indicații geografice, invenții, desene, modele, combaterea concurenței neloiale ș.a.).

Cunoașterea legislației aferente este, așadar, deosebit de importantă astăzi nu doar pentru teoreticienii și practicienii domeniului (judecători, procurori, avocați, consilieri juridici, consilieri în proprietate industrială, cadre didactice) și pentru studenți, nu doar pentru toți cei care desfășoară o activitate creativă și/sau comercială conexă acesteia, ci și pentru toate instituțiile, societățile, asociațiile, fundațiile, persoanele fizice autorizate, pentru angajatori și angajați – în fapt, pentru orice persoană care deține un blog sau o pagină de Facebook și care trebuie să știe cum le poate proteja conținutul, ce drepturi și ce obligații are și la ce anume să fie atentă pentru a nu încălca drepturile de proprietate intelectuală ale altor persoane (o asemenea încălcare, chiar rezultată din neștiință, poate avea consecințe legale grave).

Publicată cu avizul Asociației Științifice de Dreptul Proprietății Intelectuale și al Asociației Literare și Artistice Internaționale – Grupul ALAI România, îngrijită de prof. univ. dr. Viorel Roș și de conf. univ. dr. Ciprian Raul Romițan, ediția a 5-a (revizuită) a culegerii cuprinde principalele acte normative care reglementează domeniul, numeroase extrase relevante din acte normative incidente, trimiteri la decizii ORDA, spețe atent selectate, repere bibliografice utile, precum și Statutul lucrătorului cultural profesionist (recent adoptat), constituind astfel un instrument de lucru eficient, destinat inclusiv publicului larg.

👍VEZI CARTEA ÎN UJMAG.RO!
 
 

APARIȚII EDITORIALE ÎN UJMAG.RO was last modified: aprilie 29th, 2024 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: