Anularea dreptului de servitute ca efect al anulării actului administrativ. Respingerea cererii de revizuire ca fiind nefondată

30 mart. 2023
Vizualizari: 460
  • NCPC: art. 509 pct. 8

Împotriva acestei decizii au formulat cerere de revizuire revizuienții A. si B., C. si D., E., solicitând instanței admiterea cererii de revizuire și anularea în tot a hotărârii atacate, cu trimiterea cauzei spre rejudecare primei instanțe.

(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 310 din 20 ianuarie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În cauza de față, prin decizia civilă a cărei revizuire s-a solicitat, instanța Curții de Apel Cluj a decis admiterea recursului declarat de pârâtul Consiliul Local al Municipiului Zalău, casarea în tot a sentinței civile nr. 230/22.05.2020 pronunțată în dosarul nr. x/2019 al Tribunalului Sălaj și în rejudecare, admiterea excepției inadmisibilității acțiunii invocată din oficiu, cu consecința respingerii ca inadmisibilă a acțiunii în contencios administrativ formulată de reclamanții revizuenți în prezenta procedură.

Soluția pronunțată a fost fundamentată pe considerente de ordin exclusiv procedural, constând în omisiunea atragerii în proces a terților beneficiari ai Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Zalău, a căror participare la proces a fost apreciată de instanța de recurs ca fiind obligatorie, în considerarea faptului că anularea dreptului de servitute, ca efect al anulării actului administrativ, nu se putea analiza și dispune decât în contradictoriu cu acești terți beneficiari, indiferent de poziția acestora față de raportul de drept material.

Totodată, instanța de revizuire în motivarea soluției pronunțate a arătat că substanța dreptului de servitute recunoscut prin actul administrativ atacat nu a fost analizată de Curtea de Apel Cluj care s-a limitat la soluționarea acelei excepții de procedură de ordine publică al cărui efect peremptoriu nu permite analizarea pe fond a raporturilor juridice de drept material. Or, în astfel de condiții, instanța de control judiciar reține că, în mod corect instanța a apreciat că, în condițiile în care substanța dreptului nu a fost analizată de instanța de recurs care a pronunțat decizia civilă nr. 1069/2020, nu avea cum să aducă atingere efectului pozitiv al autorității de lucru judecat.

Prin urmare, susținerile recurenților revizuienți, sunt neîntemeiate, instanța de revizuire apreciind legalitatea hotărârii pronunțate, fundamentată pe considerente de ordin procedural.

De asemenea, recurenții consideră că prin neanalizarea execepției autorității de lucru judecat, hotărârea ce face obiectul prezentului recurs este nelegală, însă după cum se poate observa, instanța de revizuire tocmai ca urmare a verificării temeiniciei cererii întemeiată pe prevederile art. 509 pct. 8 din C. proc. civ. potrivit cărora revizuirea unei hotărâri pronunțate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă există hotărâri definitive potrivnice, date de instanțe de același grad sau de grade diferite, care încalcă autoritatea de lucru judecat a primei hotărâri, a pronunțat această soluție ce face obiectul cererii de revizuire.

În acest context, instanța de revizuire a apreciat că, pentru ca cererea de revizuire să fie motivată este necesară încălcarea autorității lucrului judecat, care să împiedice astfel executarea simultană a două hotărâri, or, în speță soluția dată în recurs prin prisma dezlegărilor pe care le conține, nu aduce atingere efectului pozitiv al autorității de lucru judecat, ceea ce a condus la respingerea pe cale de consecință a cererii de revizuire ca nefondată.

Pentru considerentele expuse, Înalta Curte respinge recursul ca nefondat.

Sursa informației: www.scj.ro.

Anularea dreptului de servitute ca efect al anulării actului administrativ. Respingerea cererii de revizuire ca fiind nefondată was last modified: martie 29th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.