ANAP. Introducerea noilor funcționalități în SEAP pentru Sistemul Dinamic de Achiziții (SAD)

3 feb. 2021
Vizualizari: 323

Potrivit site-ului oficial (anap.gov.ro), Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP), în colaborare cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, a demarat testarea, pe mediul DEMO al platformei e-licitație.ro, a noilor funcționalități SEAP dedicate SAD. Aceste funcționalități vor deveni operaționale după eliminarea tuturor disfuncționalităților identificate în dezvoltarea lor, fiind menite să confere o mai mare flexibilitate procedurilor de atribuire specifice pieței de achiziții publice.

De asemenea, ANAP a comunicat și faptul că, în perioada următoare, se pregătește lansarea procesului de consultare publică privind modificarea legislației în materie, așa încât aceasta să includă dispoziții clare și explicite referitoare la folosirea SAD.

Conform informațiilor furnizate, „sistemul dinamic de achiziții (SAD) este un proces complet electronic, o «piață deschisă» concepută pentru a oferi Achizitorului acces la un grup de operatori economici (vânzători) capabili să execute activitățile ce fac obiectul sistemului dinamic. Sistemul dinamic este similar cu acordul-cadru, cu deosebirea că noii furnizori, prestatori sau executanți se pot alătura oricând pe durata sistemului dinamic.

Astfel, în loc să se angajeze timp de patru ani într-un acord-cadru, achizitorul care utilizează sistemul dinamic poate colabora cu noi operatori economici din piață în orice moment, fără să fie nevoie să aștepte până când acordul-cadru își va atinge perioada de valabilitate. Sistemul dinamic odată inițiat rămâne deschis noilor furnizori /prestatori /executanți pe toata durata sa, adică dacă un operator economic nu poate îndeplini cerințele de calificare în momentul în care este stabilită data limită de depunere a candidaturilor pentru prima dată (la inițierea SAD), acestea își poate revizui documentele și poate aplica pentru a fi parte a sistemului dinamic oricând pe durata lui”.

Totodată, potrivit precizărilor ANAP, nu există o limitare a numărului de operatori economici care vor fi parte a sistemului dinamic, acesta fiind gratuit pentru utilizatori. În ceea ce privește participarea IMM-urilor și a întreprinderilor cu puțină experiență la procedurile de achiziții din sectorul public, aceasta este sprijinită prin flexibilitatea procesului care permite cumpărătorilor să își structureze concurența în așa fel încât să o facă atractivă.

Utilizarea SAD se realizează în două etape, prima fiind etapa în care toți cei care îndeplinesc criteriile de calificare vor fi admiși la sistemul dinamic. În cea de-a doua etapă, achizitorul atribuie contracte individuale prin intermediul sistemului dinamic.

Redăm, în continuare, avantajele SAD:

„Pentru autoritatea/entitatea contractantă (cumpărător) avantajele sunt următoarele:

– este un sistem deschis pe toată durata sa: operatorii economici pot intra/aplica oricând pe durata sistemului dinamic (chiar dacă nu reușesc să fie selectați, respectiv să îndeplinească cerințele din prima, își vor revizui solicitările de participare și vor putea aplica, putând fi selectați ulterior);

– este un sistem care duce la atribuirea contractelor individuale/comenzilor mult mai rapid (odată instituit sistemul dinamic, autoritatea/entitatea contractantă nu va mai face altă publicitate a contractului care urmează să fie atribuit, ci va apela direct la vânzătorii din cadrul sistemului dinamic, selectați la acel moment).

Pentru operatorii economici (vânzători) avantajele sunt următoarele:

– sistemul dinamic rămâne deschis noilor vânzători pe toata durata lui;

– nu trebuie să demonstreze capacitatea de fiecare dată când doresc să concureze pentru un contract;

– depun oferta pentru contractele care sunt atractive pentru ei”.

 

Pentru mai multe informații, accesați, vă rugăm, sursa informației.

 

Sursa informației

🔔Vezi și ANAP. Noua Instrucțiune referitoare la modificările contractuale

ANAP. Introducerea noilor funcționalități în SEAP pentru Sistemul Dinamic de Achiziții (SAD) was last modified: februarie 3rd, 2021 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: