ANAF. Proiect: Ordin pentru modificarea unor prevederi privind înregistrarea/anularea înregistrării în scopuri de TVA

9 feb. 2023
Vizualizari: 214

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordin pentru modificarea unor prevederi privind înregistrarea/anularea înregistrării în scopuri de TVA.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Ordinului:

Art. I – Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 631/2016 pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare de înregistrare/anulare a înregistrării în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 131 din 19 februarie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 1, litera d) se abrogă.

2. Anexa nr. 4 se abrogă.

3. La anexa nr. 7, punctul IV se abrogă.

Art. II – Trimiterile la formularul „Cererea de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare (098)”, din cuprinsul actelor normative în vigoare, se consideră a fi făcute la secțiunea „Taxa pe valoarea adăugată” din formularul „Cerere de înregistrare fiscală”, care reprezintă anexă la formularul „Cerere de înregistrare în registrul comerțului”, aprobat prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală și al ministrului justiției nr. 2509/5672/C/2022 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului “Cerere de înregistrare fiscală” și a instrucțiunilor de completare a formularului „Cerere de înregistrare fiscală”.

Art. III – Punctele 3 și 4 din Anexa la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 239/2021 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit prevederilor art. 316 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 182 din 23 februarie 2021, se modifică și vor avea următorul cuprins:

„3. (1) Persoana impozabilă supusă înmatriculării la registrul comerțului, care solicită înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, respectiv de la data înregistrării în registrul comerțului, depune la oficiul registrului comerțului de pe lângă tribunal, formularul „Cerere de înregistrare fiscală”, care reprezintă anexă la formularul „Cerere de înregistrare în registrul comerțului”, având completată secțiunea corespunzătoarea taxei pe valoare adăugată.

(2) Persoana impozabilă care nu este supusă înmatriculării la registrul comerțului, care solicită înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, depune la organul fiscal competent, declarația de înregistrare fiscală. În această situație, declarația de înregistrare fiscală se depune cu ocazia primei înregistrări fiscale, de regulă cu ocazia înființării, iar solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA se face prin completarea rubricii „Date privind vectorul fiscal”, secțiunea „Taxa pe valoarea adăugată” din declarație.

(3) Persoana impozabilă care solicită înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit dispozițiilor art.316 alin.(1) lit.b) sau c) din Codul fiscal, depune la organul fiscal competent declarația de mențiuni, având completată rubrica „Date privind vectorul fiscal”, secțiunea „Taxa pe valoarea adăugată”.

(4) Declarația prin care se solicită înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit alin. (2) sau alin. (3), se depune la registratura organului fiscal competent sau se comunică prin poștă, cu confirmare de primire, ori prin mijloace electronice sau prin sisteme electronice de transmitere la distanță.

4. (1) După primirea declarației, depusă potrivit pct. 3 alin. (2) sau pct. 3 alin. (3), compartimentul de specialitate analizează informațiile cuprinse în declarație și, după caz, în documentația prezentată și verifică caracterul complet și corectitudinea acestora.

(2) Compartimentul de specialitate întocmește Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, având înscrise data înregistrării și codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit.

(3) Pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit pct. 3 alin. (1), compartimentul de specialitate întocmește Certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, potrivit alin. (2), pe baza informațiilor transmise de oficiul registrului comerțului”.

Art. IV – Capitolul II din Anexa nr. 1 la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2012/2016 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum și a modelului și conținutului unor formulare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 592 din 3 august 2016, cu modificările ulterioare se modifică și se completează, după cum urmează:

1. Punctul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

„2. Prin excepție, organul fiscal nu notifică persoana impozabilă în situația în care constatarea a fost efectuată de organele cu atribuții de inspecție fiscală, cu respectarea dispozițiilor pct. 84 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a titlului VII din Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările și completările ulterioare. În această situație, decizia privind înregistrarea, din oficiu, în scopuri de TVA, prevăzută la pct. 82 lit. b), se emite pe baza deciziei de impunere privind obligațiile fiscale principale aferente diferențelor bazelor de impozitare stabilite în cadrul inspecțiilor fiscale la persoane juridice sau fizice, după caz, și/sau a raportului de inspecție fiscală care cuprind constatări privind neîndeplinirea obligației de înregistrare în scopuri de TVA.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

2. Punctul 8 se modifică și va avea următorul cuprins:

„8. În cazul în care contribuabilul nu se prezintă în urma notificării, precum și în situația prevăzută la pct. 2, compartimentul de specialitate verifică dacă persoana impozabilă este declarată ca inactiv fiscal, prin decizie emisă de organul fiscal competent, potrivit dispozițiilor art. 92 din Codul de procedură fiscală.”

(…)

Art. V – Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. VI – Structurile competente din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Direcția generală de administrare a marilor contribuabili, direcțiile generale regionale ale finanțelor publice și organele fiscale centrale din subordine vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Pentru informații suplimentare privind Proiectul și Referatul de aprobare, vă invităm să consultați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și ANAF. Proiect: Ordin privind persoanele fizice cu averi mari

 

ANAF. Proiect: Ordin pentru modificarea unor prevederi privind înregistrarea/anularea înregistrării în scopuri de TVA was last modified: februarie 9th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.