ANAF. Proiect: Ordin pentru modificarea unor prevederi privind aplicarea sistemului TVA la încasare

19 mart. 2021
Vizualizari: 303

Potrivit site-ului oficial (www.anaf.ro), joi, 19 martie 2021, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a supus dezbaterii publice Proiectul de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru modificarea unor prevederi privind aplicarea sistemului TVA la încasare.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Ordinului:

Art. I – Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr.1503/2016 pentru aprobarea Procedurii de înregistrare, la cerere, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare și a Procedurii de radiere, la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, precum și a modelului și conținutului unor formulare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.403 din 27 mai 2016, se modifică după cum urmează:

1. În tot cuprinsul ordinului, sintagma „plafonul de 2.250.000 lei” se înlocuiește cu sintagma „plafonul prevăzut la art. 282 din Codul fiscal”.

2. La Anexa nr.1, capitolul I, punctul 6 lit. g) se modifică și va avea următorul cuprins:

„g) șeful Administrației fiscale pentru contribuabili mijlocii din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice București”;

3. La Anexa nr.1, capitolul I, punctul 7 lit. d) se modifică și va avea următorul cuprins:

„d) șeful administrației adjunct – colectare din cadrul Administrației fiscale pentru contribuabili mijlocii din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice București”;

4. La Anexa nr.1, capitolul I, punctul 7, după lit. d), se introduce o nouă literă, lit. e), cu următorul cuprins:

„e) șeful administrației adjunct – colectare din cadrul Administrației fiscale pentru contribuabili nerezidenți din cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice București”.

5. La Anexa nr.1, capitolul II, punctele 2, 3 și 4 se modifică și vor avea următorul cuprins:

„2. Notificarea se completează potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin (formularv097) și se depune la organul fiscal competent, până la data de 20 inclusiv a lunii anterioare începerii perioadei fiscale din care va aplica sistemul TVA la încasare, în vederea înregistrării în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, potrivit prevederilor prezentului capitol.
3.1. Notificările depuse în termenul prevăzut la pct.2 se prelucrează de organul fiscal, iar persoanele impozabile care le-au depus sunt înscrise în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare până la data de 1 a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea, potrivit dispozițiilor art. 324 alin. (16) teza a III-a din Codul fiscal.
3.2. Notificările depuse peste termenul prevăzut la pct.2 nu se prelucrează de organul fiscal, iar persoanele impozabile care le-au depus nu sunt înscrise în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, potrivit dispozițiilor art. 324 alin. (16) teza a IV-a din Codul fiscal.
4. Persoanele impozabile aplică sistemul TVA la încasare începând cu prima zi a perioadei fiscale următoare celei în care și-au exercitat, în termen, opțiunea, potrivit dispozițiilor art. 282 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, cu condiția ca la data exercitării opțiunii să nu fi depășit plafonul pentru anul în curs.”
6. La Anexa nr.1, capitolul III, punctele 1, 2, 3 și 4 se modifică și vor avea următorul cuprins:
„1. Persoanele impozabile care se înregistrează în scopuri de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal, în cursul anului calendaristic, pot opta pentru aplicarea sistemului TVA la încasare fie începând cu data înregistrării în scopuri de TVA, fie ulterior în cursul anului înregistrării în scopuri de TVA.
2.1. Persoana impozabilă prevăzută la art. 282 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, care optează să aplice sistemul TVA la încasare, începând cu data înregistrării în scopuri de TVA, trebuie să depună la organele fiscale competente, odată cu declarația de înregistrare/mențiuni prin care se solicită înregistrarea în scopuri de TVA, notificarea (formular 097) potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin, din care să rezulte că optează pentru aplicarea sistemului începând cu data înregistrării în scopuri de TVA.
2.2. Notificările depuse în termenul prevăzut la pct.2.1, de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic, care optează să aplice sistemul TVA la încasare începând cu data înregistrării în scopuri de TVA, se prelucrează de organul fiscal, iar persoanele impozabile care le-au depus sunt înscrise, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, de la data înregistrării acestora în scopuri de TVA.
3.1. Persoana impozabilă prevăzută la art. 282 alin. (3) lit. b) care optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare ulterior înregistrării în scopuri de TVA, în cursul anului înregistrării, trebuie să depună la organele fiscale competente, până la data de 20 inclusiv a lunii anterioare începerii perioadei fiscale din care va aplica sistemul TVA la încasare, notificarea (formular 097) potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin, din care să rezulte că cifra de afaceri determinată potrivit prevederilor art. 282 alin. (3) lit. a) nu depășește plafonul prevăzut la art. 282 din Codul fiscal în anul calendaristic în curs, până la data depunerii notificării, și că optează pentru aplicarea sistemului TVA la încasare.

3.2. Notificările depuse în termenul prevăzut la pct.3.1, de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în cursul anului calendaristic, care optează să aplice sistemul TVA la încasare ulterior în cursul anului înregistrării în scopuri de TVA, se prelucrează de organul fiscal, iar persoanele impozabile care le-au depus sunt înscrise, în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, până la data de 1 a perioadei fiscale următoare celei în care a fost depusă notificarea.
4. Notificările depuse peste termenul prevăzut la pct.2.1 sau 3.1, după caz, nu se prelucrează de organul fiscal, iar persoanele impozabile care le-au depus nu sunt înscrise în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, potrivit dispozițiilor art. 324 alin. (16) teza a IV-a din Codul fiscal.”

7. La Anexa nr.1, capitolul IV, pct.4 se modifică și va avea următorul cuprins:

„4. Împotriva deciziei de îndreptare a erorilor materiale se poate formula contestație la organul fiscal emitent, în conformitate cu dispozițiile art. 269 alin.(4) din Codul de procedură fiscală, în termen de 45 de zile calendaristice de la data comunicării, potrivit art. 270 alin. (1) din același act normativ.”

8. La Anexa nr.2, capitolul II, pct.2 se modifică și va avea următorul cuprins:

„2. Notificarea se completează potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin (formular 097) și se depune la organul fiscal competent, oricând în cursul anului, între data de 1 și 20 ale lunii, în vederea radierii din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, potrivit prevederilor prezentului capitol.”

9. La Anexa nr.2, capitolul III, pct.1 se modifică și va avea următorul cuprins:

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

„1. Persoanele impozabile înscrise în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, care realizează o cifră de afaceri, determinată conform art. 282 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, care depășește plafonul prevăzut la art.282 din Codul fiscal, au obligația, potrivit art. 324 alin. (14) din Codul fiscal să depună notificarea prevăzută de lege (formular 097), completată potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 la ordin, până la data de 20 inclusiv a lunii următoare perioadei fiscale în care au depășit plafonul.”

10. La Anexa nr.2, capitolul IV, punctele 2 și 3 se modifică și vor avea următorul cuprins:

„2.1. Identificarea persoanelor impozabile care utilizează luna ca perioadă fiscală la TVA și care îndeplinesc condiția de radiere din oficiu din registru se face lunar, începând cu data de 26 a fiecărei luni, respectiv după prelucrarea notificărilor primite (formular 097 privind încetarea aplicării sistemului) și a deconturilor de TVA (formular 300) depuse pentru perioadele fiscale anterioare.
2.2. Identificarea persoanelor impozabile utilizează trimestrul ca perioadă fiscală la TVA și care îndeplinesc condiția de radiere din oficiu din registru se face trimestrial, începând cu data de 26 a lunii următoare fiecărui trimestru calendaristic, respectiv după prelucrarea notificărilor primite (formular 097 privind încetarea aplicării sistemului) și a deconturilor de TVA (formular 300) depuse pentru perioadele fiscale din trimestrul anterior.
3. Pentru identificarea persoanelor impozabile care urmează să fie radiate, din oficiu, din registru, compartimentul de specialitate calculează, cu ajutorul aplicației informatice puse la dispoziție de Centrul Național pentru Informații Financiare, cifra de afaceri realizată, în perioada cuprinsă între 1 ianuarie a anului calendaristic curent și sfârșitul lunii/trimestrului de referință, de persoanele impozabile care sunt înregistrate în Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.”

11. La Anexa nr. 2, capitolul IV, pct. 5, sintagma „cifra de afaceri mai mare de 2.250.000 lei” se înlocuiește cu sintagma „cifra de afaceri mai mare decât plafonul prevăzut la art. 282 din Codul fiscal”.

12. La Anexa nr.2, capitolul IV, punctul 9 se modifică și va avea următorul cuprins:

„9. Împotriva deciziei privind radierea, din oficiu, din registru, se poate formula contestație la organul fiscal emitent, în conformitate cu dispozițiile art. 269 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare (Codul de procedură fiscală), în termen de 45 de zile de la data comunicării, potrivit art. 270 alin. (1) din același act normativ.”

13. La Anexa nr.2, capitolul VI, punctul 4 se modifică și va avea următorul cuprins:

„4. Împotriva deciziei de îndreptare a erorilor materiale se poate formula contestație la organul fiscal emitent, în conformitate cu dispozițiile art. 269 alin. (4) din Codul de procedură fiscală, în termen de 45 de zile de la data comunicării, potrivit art. 270 alin. (1) din același act normativ.”

(…)

Pentru mai multe detalii referitoare la proiect, precum și la referatul de aprobare, anexa 1, anexa 2, anexa 3, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și ANAF. Proiect: Ordin pentru aprobarea Procedurii privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA

ANAF. Proiect: Ordin pentru modificarea unor prevederi privind aplicarea sistemului TVA la încasare was last modified: martie 19th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.