ANAF. Proiect în dezbatere publică: Proiectul de Ordin al Președintelui ANAF privind stabilirea operațiunilor care dau dreptul la debitarea contului de TVA

13 aug. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 565

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial (www.anaf.ro), în data de 7 august 2018, ANAF a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordin al Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind stabilirea operațiunilor care dau dreptul la debitarea contului de TVA.

De asemenea, a fost atașat respectivului proiect și Referatul de aprobare.

Monitor Dosare

Astfel prin respectivul proiect se stabilesc următoarele operațiuni care dau dreptul la debitarea contului de TVA:

– înființarea popririi asupra disponibilităților bănești, de către organele de executare silită competente;

– înființarea popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terți, de organele de executare silită competente;

– înființarea popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de încasat de la autorități sau instituții publice, de către organele de executare silită competente;

– valorificarea bunurilor sechestrate/intrate, potrivit legii în proprietatea privata a statului, de către organele de executare silită competente și cele de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii în proprietatea privată a statului;

– alte situații în care TVA aferentă achizițiilor de bunuri și/sau servicii a fost achitată de titular dintr-un alt cont decât un cont de TVA sau prin alte instrumente/mijloace de plata, acesta neavând obligația efectuării plații din contul de TVA.

Aceste operațiuni se aplică în cazul persoanelor impozabile sau instituțiilor publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, care:

– se află în cel puțin una dintre situațiile prevazute la art. 2 alin. (1) din O.G. nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, cu modificările și completarile ulterioare;

– opteaza pentru plata defalcata a TVA.

Cu privire la contextul acestei propuneri normative, ANAF precizează că prin O.G. nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, cu modificările și completările ulterioare, a fost stabilit faptul că persoanele impozabile și instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, au obligația să deschidă și să utilizeze cel puțin un cont de TVA pentru încasarea și plata TVA.

De asemenea, ANAF menționează și faptul că potrivit art. 9 alin. (1) lit. l) din actul normativ mai sus invocat, conturile de TVA ale persoanelor mai sus menționate, se debitează și cu alte sume rezultate din operațiuni care dau dreptul la debitarea contului, stabilite prin ordin al președintelui Agentiei Naționale de Administrare Fiscală.

Față de prevederile legale mai sus invocate, în domeniul colectării creanțelor bugetare și a valorificării bunurilor, sumele rezultate din operațiuni care dau dreptul la debitarea contului TVA, sunt cele generate de înființarea popririi și valorificarea bunurilor, se mai arată în respectivul Referat de fundamentare.

Original Black Friday pe UJmag.ro!

Sursa informațiilor

ANAF. Proiect în dezbatere publică: Proiectul de Ordin al Președintelui ANAF privind stabilirea operațiunilor care dau dreptul la debitarea contului de TVA was last modified: august 13th, 2018 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter