ÎCCJ (Complet HP/P): art. 308 Cod penal, art. 6 Cod penal și art. 465 Cod procedură penală

12 mart. 2015
Vizualizari: 5587

Despre

  • ÎCCJ (Complet HP/P)
  • Hotărâri prealabile pentru dezlegarea de drept unei chestiuni de drept
  • Art. 308 Cod penal

ÎCCJ a admis, în lunile ianuarie și februarie a.c., trei sesizări cu privire la pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, în materie penală.

Vom prezenta, în continuare, dispozitivul celor trei decizii:

Decizia ÎCCJ (Complet HP/P) nr. 1/2015

Prin Decizia nr. 1/2015, ÎCCJ (Complet HP/P) a admis sesizarea formulată de către Curtea de Apel Oradea – Secția penală și pentru cauze cu minori în dosarul nr. 1819/271/2009 prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemelor de drept, respectiv: dacă infracțiunea prevăzută de art. 308 Cod penal este o infracțiune autonomă, o cauză de reducere a limitelor de pedeapsă sau o formă atenuată a infracțiunii prevăzute de art. 295 Cod penal și dacă, pentru infracțiunea prevăzută de art. 308 Cod penal, termenul de prescripție a răspunderii penale este de 5 ani, potrivit art. 154 alin. (1) lit. d) din Codul penal, corespunzător limitelor de pedeapsă reduse și cuprinse între 1 an 4 luni închisoare și 4 ani 8 luni închisoare sau este de 8 ani, potrivit art. 154 alin. (1) lit. c) din același cod, corespunzător limitelor de pedeapsă stipulate de lege pentru forma de bază, respectiv între 2 ani și 7 ani închisoare.

ÎCCJ a stabilit că dispozițiile art. 308 din Codul penal reprezintă o variantă atenuată a infracțiunii de delapidare prevăzută de art. 295 din Codul penal.

La calcularea termenului de prescripție a răspunderii penale se ține seama de pedeapsa prevăzută de art. 295 din Codul penal raportat la art. 308 alin. (2) din Codul penal.

Decizia ÎCCJ (Complet HP/P) nr. 2/2015

Prin Decizia nr. 2/2015, ÎCCJ (Complet HP/P) a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Timișoara – Secția Penală, în dosarul 214/59/2008 prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „care este calea de atac legală în urma desființării deciziei date în recurs, în calea de atac a revizuirii reglementată în procedura prevăzută de art. 465 Cod procedură penală (revizuirea în cazul hotărârilor CEDO), în condițiile în care cauza a parcurs trei grade de jurisdicție (primă instanță, apel și recurs), în ultimă instanță soluționându-se recursul procurorului”.

ÎCCJ a stabilit că, în urma desființării deciziei date în recurs, în calea de atac a revizuirii reglementată în procedura prevăzută de art. 465 din Codul de procedură penală, în condițiile în care cauza a parcurs trei grade de jurisdicție (primă instanță, apel și recurs), în ultimă instanță soluționându-se recursul procurorului, calea de atac este recursul în forma și reglementarea prevăzută de lege la data judecării recursului inițial.

Decizia ÎCCJ (Complet HP/P) nr. 3/2015

Prin Decizia nr. 3/2015, ÎCCJ (Complet HP/P) a admis sesizarea formulată de Tribunalul Iași – Secția penală, în dosarul nr. 8624/245/2014 prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „dacă, în aplicarea dispozițiilor art. 6 Cod penal, la stabilirea pedepsei aplicabile potrivit noii legi în cazul unei pluralități de infracțiuni care, potrivit Codului penal din 1969, presupunea reținerea stării de recidivă postcondamnatorie, iar, potrivit Noului Cod penal condițiile art. 41 nu mai sunt întrunite, se ia în considerare pedeapsa aplicabilă potrivit art. 43 alin. (1), fără aprecieri asupra stării de recidivă, sau cea aplicabilă potrivit art. 44 raportat la art. 39 Cod penal”.

ÎCCJ statuează în sensul că, în aplicarea dispozițiilor art. 6 Cod penal, stabilirea pedepsei în baza legii noi, în cazul pluralității de infracțiuni care, potrivit Codului penal din 1969, presupunea reținerea stării de recidivă postcondamnatorie cu revocarea suspendării condiționate, iar, potrivit Codului penal, condițiile recidivei postcondamnatorii cu privire la primul termen nu mai sunt întrunite, se determină conform art. 44 raportat la art. 39 din Codul penal, referitoare la pluralitatea intermediară.

Pentru mai multe detalii vizitați site-ul ÎCCJ.

ÎCCJ (Complet HP/P): art. 308 Cod penal, art. 6 Cod penal și art. 465 Cod procedură penală was last modified: martie 8th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.