Viitorul democrației în lumea inteligenței artificiale

25 aug. 2023
Vizualizari: 98

Din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au imaginat un sistem politic ai cărui membri se consideră egali din punct de vedere politic, guvernează împreună și sunt înzestrați cu toate calitățile, resursele și instituțiile necesare pentru a se autoguverna. 

Din Antichitate și până în zilele noastre, conceptul de democrație a făcut obiectul studiului amănunțit al filosofilor, politologilor, sociologilor etc. Întrebarea care a stat pe buzele tuturor a fost: „Ce este democrația?”. Democrația este un concept care, în principiu, sfidează definirea. Democrația este o formă de perfecțiune morală. Ea dimensionează atât organizarea și funcționarea puterii, pentru a o umaniza, cât și modul de viață al cetățenilor, pentru a-l modela. 

De la democrația directă la cea semidirectă, la cea reprezentativă sau cea referendară, astăzi s-au avansat concepte precum democrație colaborativă sau crowdocrație ori democrație wiki. 

Societatea omenească se află în fața unor noi provocări. Schimbările care se petrec cu o viteză uimitoare în viața noastră determină adaptarea din mers a indivizilor la tehnici și instrumente digitale, care le-au schimbat profund felul de a-și desfășura activitatea de a comunica, de a interelaționa. 

Tehnologia digitală modelează deja comportamentul și emoțiile umane, care, la rândul lor, influențează angajamentul oamenilor față de autoritățile statale sau față de procesul democratic. 

Click aici pentru a citi articolul complet.

Viitorul democrației în lumea inteligenței artificiale was last modified: august 25th, 2023 by Gilia Claudia

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Gilia Claudia

Gilia Claudia

Este conf. univ. dr. la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, Universitatea „Valahia” din Târgoviște.
A mai scris: