[UPDATE: O nouă apariție editorială – volumul „Oameni mari care au făcut România Mare”] UNNPR. Activități dedicate actului istoric al constituirii statului național unitar român

29 nov. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 1259

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Update 29 noiembrie 2018: O nouă apariție editorială, sub egida Anului Centenarului Marii Uniri de la 1918, a văzut lumina tiparului cu sprijinul Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România

Potrivit unui comunicat din data de 29 noiembrie 2018, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a dat publicității detalii în ceea ce privește noua apariție editorială, sub egida Anului Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Astfel, realizatoarea de televiziune Lucia Hossu Longin continuă opera sa de-o viață, dedicată readucerii în actualitate a figurilor emblematice ale istoriei românești, lansând, cu ocazia festivalului de carte Gaudeamus, volumul „Oameni mari care au făcut România Mare”. 

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare respectivul comunicat de presă, astfel cum a fost publicat de către UNNPR:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh)

Sursa informației


Update 24 octombrie 2018: Profesia de notar în An Centenar – Alba Iulia, 11-14 octombrie 2018. Întâlnire profesională omagială în Cetatea Marii Uniri

Potrivit unui comunicat din data de 23 octombrie 2018, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România a dat publicității un buletin informativ referitor la seria manifestărilor dedicate cinstirii memoriei înaintașilor făuritori ai României Mari, care a avut loc în perioada 11-14 octombrie a.c., la Alba Iulia.

Pentru mai multe detalii, redăm în continuare respectivul buletin informativ, astfel cum a fost publicat de către UNNPR:

(Pentru a vedea documentul, vă rugăm dați refresh)

Sursa informației


Update 11 octombrie 2018: Manifestări dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. Lansarea cărții „Notarii și Unirea” – Alba Iulia, 11-14 octombrie 2018

Potrivit unui comunicat din data de 10 octombrie 2018, sub egida „Profesia de notar în an centenar”, Colegiul Director al Camerei Notarilor Publici Alba Iulia organizează o serie de manifestări dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

La Alba Iulia, Cetatea Marii Uniri, în perioada 11-14 octombrie a.c., notarii publici vor marca împlinirea unui secol de la momentul fast al reîntregirii neamului între granițele statului național unitar român.

Pachet: Principiile procedurei judiciare

Seria manifestărilor dedicate cinstirii memoriei înaintașilor făuritori ai României Mari va fi inaugurată de întâlnirea profesională omagială a Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici și a Colegiilor Directoare ale Camerelor Notarilor Publici din România. Cu acest prilej va avea loc lansarea cărții „Notarii și Unirea”. Lucrare reprezintă o contribuție valoroasă la istoria notariatului român, individualizând prezența notarilor publici din Transilvania în contextul evenimentelor care au culminat cu Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918.

Un moment important al agendei festive îl reprezintă și serviciul religios ce urmează să aibă loc la Catedrala Mântuirii Neamului din Alba Iulia.

Germenii profesiei notariale au apărut cu peste nouă secole în urmă, în Transilvania Evului Mediu și tot aici, printr-o lege datând din 1874, a fost consacrată pentru prima dată instituția notarului public. Alegerea orașului Alba Iulia ca loc al desfășurării Marii Adunări Naționale de la 1 Decembrie este încărcată de semnificații istorice. Alba Iulia a fost unul dintre cele mai puternice centre ale Daciei Romane. Mai apoi, prin intrarea triumfală a lui Mihai Viteazul în cetate, la 1 noiembrie 1599, devine pentru scurt timp capitala Țărilor Române unite vremelnic sub sceptrul voievodului. Tot aici a avut loc martiriul lui Horia și Cloșca, precum și întemnițarea lui Avram Iancu. Alba Iulia a devenit în timp,
prin jertfa de sânge a tuturor celor care au luptat pentru împlinirea idealului unității naționale, orașul cu cele mai profunde reverberații în istoria românilor transilvăneni.

Sursa informației


UNNPR. Activități dedicate actului istoric al constituirii statului național unitar român

Potrivit unui anunț, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România marchează aniversarea Centenarului Marii Uniri prin organizarea unei pleiade de activități dedicate actului istoric al constituirii statului național unitar român.

Astfel, notariatul român, reprezentat de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, a demarat, încă de anul trecut, pregătirile în vederea sărbătoririi împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Amintim în acest sens colaborarea cu doamna Lucia Hossu Longin, jurnalist de televiziune, realizator al emisiunii „Memorialul Durerii”. Cu sprijinul sponsorizării acordate de UNNPR, au fost realizate opt episoade ale emisiunii sus amintite, readucând în prim plan personalități care au contribuit la făurirea României Mari:

● Regele Ferdinand I – „Întregitorul de țară”, sub sceptrul căruia s-a realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918;

● Ion I.C. Brătianu, cel care a format, în calitate de prim-ministru liberal, guvernul care a ratificat unirea Transilvaniei cu România și unirea Basarabiei cu România, guvern în componența căruia se regăseau, în premieră, miniștri din toate provinciile istorice românești;

● Dr. Iuliu Hossu, episcop greco-catolic al Diacezei Gherla, a citit mulțimilor adunate pe Platoul Romanilor (Câmpul lui Horea) din Alba Iulia, Declarația Unirii de la 1 Decembrie 1918. Ulterior, a fost ales senator de drept în Parlamentul României Mari, iar în 1945 membru de onoare al Academiei Române;

● Henri Cihoski, general al Armatei României în Primul Război Mondial, decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul” Clasa a III a pentru vitejie pe câmpul de luptă, la Mărășești, în fruntea Diviziei 10 Infanterie;

● Dr. Ioan Ciordaș, avocat, luptător pentru drepturile naționale ale românilor din Transilvania, delegat la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918, membru în marele Sfat Național și prefect al Bihorului. A plătit cu viața pentru convingerile și activitatea sa, murind asasinat de gărzile secuiești la scurt timp după Marea Unire, în aprilie 1919;

● George Pop de Băsești, unul dintre liderii mișcării memorandiste în perioada 1892-1894, luptător pentru drepturile românilor din Transilvania aflată sub ocupație austroungară, a fost condamnat la închisoare pentru activitatea sa revoluționară. Târziu, la vârsta de 84 de ani avea să-și vadă visul împlinit, prezidând Adunarea Națională de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918;

● Alexandru Lapedatu, savant patriot și politician dedicat cauzei naționale, a participat de foarte tânăr la mișcările de protest ale românilor împotriva opresiunii naționale, susținând Mișcarea Memorandistă. În perioada 1914-1916 a activat ca secretar al Comitetului de ajutorare a refugiaților din Transilvania, Banat și Bucovina, iar în 1920 a făcut parte din Comisia de Încoronare însărcinată cu organizarea festivităților care l-au consacrat pe regele Ferdinand I ca rege al tuturor românilor, încheind formal procesul politic al Marii Uniri. A mai îndeplinit funcțiile de președinte al Academiei Române, președinte al Senatului României și a fondat Institutul de Istorie Națională din Cluj;

● Ion Lapedatu, frate geamăn al lui Alexandru Lapedatu, a fost economist, om politic, Ministru de Finanțe (1926-1927), Guvernator al Băncii Naționale a României (1944-1945). S-a afirmat ca promotor al culturii și limbii române în Transilvania ocupată, activând în studenție, la Budapesta, în cadrul Societății Academice Petru Maior, al cărei președinte avea să devină în anul 1902. Ion Lapedatu este considerat fondatorul sistemului de asigurări pentru românii din Transilvania.

În seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, a avut loc la Chișinău, în perioada 14-17 iunie 2018, colocviul profesional notarial organizat de Institutul Notarial Român și Camera Notarilor Publici Galați – „Chișinău 100 de ani de suflet românesc”. Reunind 150 de notari publici români și 30 de notari din Republica Moldova, evenimentul a prilejuit o apropiere între notariatul public autohton și cel de peste Prut.

În perioada 11-14 octombrie a.c., Uniunea Națională a Notarilor Publici din România și Camera Notarilor Publici Alba Iulia organizează, la Alba Iulia, întâlnirea profesională și omagială a Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici și a Colegiilor Directoare ale Camerelor Notarilor Publici din România sub titulatura „Profesia de notar în an centenar”.

Printre activitățile tematice dedicate evenimentului de la 1 Decembrie 1918 se numără lansarea lucrării „Notarii și Unirea”. Cu aceeași ocazie, la Catedrala Mântuirii Neamului din Alba Iulia va avea loc „Parastasul în memoria eroilor neamului și a notarilor publici plecați dintre noi”.

Ateneul Român va găzdui, în perioada sărbătorilor de iarnă, la data de 22 decembrie a.c., un concert de muzică clasică organizat de către Uniunea Națională a Notarilor Publici din România în colaborare cu Camera Notarilor Publici București, cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri.

Sursa informației

[UPDATE: O nouă apariție editorială – volumul „Oameni mari care au făcut România Mare”] UNNPR. Activități dedicate actului istoric al constituirii statului național unitar român was last modified: noiembrie 29th, 2018 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter