Țuca Zbârcea & Asociații. Buletin fiscal: Modificări importante aduse Codului fiscal

21 iul. 2022
Vizualizari: 381

• Ordonanța nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale

În data de 15 iulie 2022, în Monitorul Oficial al României nr. 716, s-a publicat Ordonanța nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale („Ordonanța 16/2022”), prin care s-au adus multiple modificări cadrului fiscal. În cele ce urmează, vă prezentăm principalele noutăți introduse prin acest act normativ:

1. Impozit pe profit

• Scutirea de impozit a profitului reinvestit

Noile prevederi reglementează extinderea facilității fiscale privind scutirea de impozit a profitului reinvestit și pentru investițiile în active utilizate în activitatea de producție și procesare, precum și în activele reprezentând retehnologizare, pentru susținerea contribuabililor de a dezvolta noi capacități de producție, precum și retehnologizarea celor existente.

Aceste măsuri intră în vigoare la 1 ianuarie 2023.

• Impozitul pe dividende

Se majorează cota impozitului pe dividende, de la 5% la 8%, pentru dividendele distribuite/plătite între persoane juridice române.

Această măsură se aplică veniturilor din dividende distribuite după data de 1 ianuarie 2023.

2. Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

Noile prevederi modifică regulile aplicabile microîntreprinderilor începând cu 1 ianuarie 2023, principalele modificări constând în:

• Acest regim fiscal devine opțional;

• Modificarea limitei plafonului cifrei de afaceri, prin reducere de la 1.000.000 euro la 500.000 euro;

• Menținerea cotei de impunere de 1% și eliminarea cotei de 3%;

• Obligativitatea existenței a cel puțin unui salariat;

• Condiția privind limita de maxim 20% venituri din consultanță și management;

• Instituirea unei condiții de deținere de titluri de participare de către același acționar/asociat la cel mult trei microîntreprinderi, în cazul acționarilor/asociaților care dețin mai mult de 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot.

De asemenea, se exclud din sfera de aplicare a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor persoanele juridice care desfășoară activități în următoarele domenii: bancar, asigurări și reasigurări, piețe de capital, jocuri de noroc, explorare/dezvoltare/exploatare a zăcămintelor de petrol și gaze naturale.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Este prevăzută eliminarea posibilității de opțiune pentru aplicarea impozitului pe profit în situația în care erau îndeplinite condițiile legate de valoarea capitalului social de 45.000 lei și a numărului de salariați (minim 2 salariați).

În plus, sunt prevăzute și următoarele aspecte:

• Ordinea de scădere din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor a sumelor reprezentând sponsorizări pentru susținerea entităților nonprofit, precum și achiziții de aparate de marcat electronice fiscale puse în funcțiune. Mai exact, ordinea de scădere este următoarea: i) sumele aferente sponsorizărilor; ii) costul de achiziție al aparatelor de marcat și iii) reducere de impozit conform prevederilor OUG 153/2020;

• Instituirea unei reguli de scădere din baza impozabilă a dividendelor primite din state membre ale UE, chiar dacă veniturile nu au fost impozitate în țara sursă, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiții.

3. Impozitul specific unor activități

Începând cu data de 1 ianuarie 2023 se abrogă Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități.

Astfel, contribuabilii care au intrat sub incidența acestei legi pot opta (i) pentru plata impozitului pe veniturilor microîntreprinderilor, fără verificarea condițiilor de încadrare în sistem și fără să aplice regulile privind ieșirea din acest sistem în cursul anului, sau (ii) pentru plata impozitului pe profit, potrivit titlului II din Codul fiscal (…).

Materialul integral este disponibil aici.

Țuca Zbârcea & Asociații. Buletin fiscal: Modificări importante aduse Codului fiscal was last modified: iulie 21st, 2022 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: