Transferul drepturilor de pensie ale funcţionarilor şi agenţilor UE (O.U.G. nr. 86/2021)

16 aug. 2021
Vizualizari: 492

Actul publicat în Monitorul Oficial

Sumar
O.U.G. nr. 86/2021 privind transferul drepturilor de pensie ale funcționarilor și agenților Uniunii Europene

 

(M. Of. nr. 784 din 13 august 2021)

 

Se reglementează procedura transferului drepturilor de pensie ale funcționarilor și agenților Uniunii Europene.

În M. Of. nr. 784 din 13 august 2021 s-a publicat O.U.G. nr. 86/2021 privind transferul drepturilor de pensie ale funcționarilor și agenților Uniunii Europene. 

Redăm, în cele ce urmează, structura respectivei ordonanțe.

Structura

Capitolul I: Dispoziții generale

Capitolul II: Procedura de calcul și transfer către sistemul de pensii al UE al valorii de capital a drepturilor de pensie ale funcționarilor UE dobândite în România

Secțiunea 0:

Secțiunea 1: Procedura de calcul al valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite în sistemul public de pensii

Secțiunea 2: Procedura de calcul al valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite în sistemul de pensii administrate privat, facultative sau ocupaționale

Secțiunea 3: Procedura de calcul al valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite în sistemul pensiilor militare de stat

Secțiunea 4: Procedura de calcul al valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite în alte sisteme de pensii neintegrate sistemului public de pensii, altele decât sistemul pensiilor militare de stat

Secțiunea 5: Procedura de contestare a calculului valorii de capital a drepturilor de pensie de transfer ale funcționarilor UE dobândite în România

Secțiunea 6: Procedura de comunicare și transfer al valorii de capital a drepturilor de pensie ale funcționarilor UE dobândite în România

Capitolul III: Procedura de transfer către sistemul de pensii din România al valorii de capital a drepturilor de pensie ale funcționarilor UE dobândite în sistemul de pensii al UE

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Secțiunea 0:

Secțiunea 1: Transferul valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite de funcționarul UE în sistemul de pensii al UE către sistemul public de pensii

Secțiunea 2: Transferul valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite de funcționarul UE în sistemul de pensii al UE către sistemul de pensii administrate privat, facultative sau ocupaționale

Secțiunea 3: Transferul valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite de funcționarul UE în sistemul de pensii al UE către sistemul pensiilor militare de stat

Secțiunea 4: Transferul valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite de funcționarul UE în sistemul de pensii al UE către alte sisteme neintegrate sistemului public de pensii

Capitolul IV: Dispoziții tranzitorii și finale

Mai departe, vă prezentăm cele mai importante prevederi din respectiva ordonanță.

Art. 5

„Persoanele prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) pot solicita calculul și transferul către sistemul de pensii al UE al valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite în România, în situația în care fac dovada că au realizat stagiu de cotizare și/sau vechime în serviciu și/sau au avut calitatea de participant în:

a) sistemul public de pensii administrat de Casa Națională de Pensii Publice;

b) sistemul pensiilor militare de stat administrat de casele de pensii sectoriale ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații, denumite în continuare case de pensii sectoriale;

c) sistemul de pensii administrate privat reglementat prin Legea nr. 411/2004;

d) sistemul de pensii facultative reglementat prin Legea nr. 204/2006;

e) sistemul pensiilor ocupaționale reglementat prin Legea nr. 1/2020;

f) alte sisteme proprii de pensii, neintegrate în sistemul public de pensii, ale căror organizare și funcționare sunt reglementate de alte acte normative”.

Art. 8

„(1) În termen de 45 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, instituția desemnată determină stagiul de cotizare realizat, numărul total de puncte, data împlinirii vârstei standard de pensionare de către funcționarul UE și stagiul complet de cotizare, în conformitate cu legislația care reglementează sistemul public de pensii din România.

(2) Pe baza elementelor prevăzute la alin. (1) instituția desemnată stabilește cuantumul pensiei funcționarului UE, exclusiv pentru stagiul de cotizare efectiv realizat, prin raportare la prevederile din legislația care reglementează sistemul public de pensii din România, denumită pensie de transfer.

(3) Pensia de transfer nu se supune condițiilor de stagiu minim de cotizare și vârstă standard de pensionare, prevăzute de legislația care reglementează sistemul public de pensii din România.

(4) La determinarea pensiei de transfer nu se valorifică perioadele necontributive prevăzute, definite de legislația care reglementează sistemul public de pensii din România ca stagii asimilate.

(5) Pensia de transfer se calculează pentru stabilirea valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite de funcționarul UE în sistemul public de pensii.

(6) Pensia de transfer nu se supune impozitării pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate.

(7) Decizia privind stabilirea pensiei de transfer nu este supusă procedurii de contestare prevăzute de legislația care reglementează sistemul public de pensii din România.

(8) Decizia privind stabilirea pensiei de transfer cuprinde toate elementele referitoare la condițiile de eligibilitate, precum și de calcul al cuantumului pensiei de transfer, prevăzute de legislația care reglementează sistemul public de pensii din România, respectiv: vârsta standard de pensionare, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare, stagiul de cotizare realizat, precum și numărul total de puncte realizate de către funcționarul UE.

(9) Modelul deciziei privind pensia de transfer se stabilește prin ordin al președintelui Casei Naționale de Pensii Publice emis în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Art. 11

„(1) Valoarea de capital a drepturilor de pensie dobândite în sistemul de pensii administrate privat, facultative sau ocupaționale reprezintă activul personal net al funcționarului UE, acumulat în fondul de pensii private unde acesta deține calitatea de participant, calculat în conformitate cu legislația aplicabilă.

(2) Administratorul fondului de pensii administrate privat, facultative sau ocupaționale emite un document de informare cu privire la valoarea activului personal net deținut de către funcționarul UE în respectivul fond de pensii private”.

Art. 13

„(1) În termen de 45 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, casa de pensii sectorială efectuează un calcul al pensiei de transfer definite conform art. 2 lit. j), în condițiile legislației care reglementează sistemul pensiilor militare de stat din România, proporțional cu vechimea în serviciu realizată.

(2) Pensia de transfer nu se supune condițiilor de vechime efectivă, vechime în serviciu și vârstă standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzute de legislația care reglementează sistemul pensiilor militare de stat din România, respectiv nu se supune impozitării pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate.

(3) Actul administrativ prin care se stabilește pensia de transfer, emis de casele de pensii sectoriale, nu este supus procedurii de contestare prevăzută de legislația care reglementează sistemul pensiilor militare de stat din România.

(4) Actul administrativ privind stabilirea pensiei de transfer cuprinde și data împlinirii vârstei de pensionare pentru limită de vârstă a funcționarului UE.

(5) Modelul actului administrativ prevăzut la alin. (3) se aprobă prin ordin comun al Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Art. 18

„(1) În termen de 45 de zile lucrătoare de la data primirii cererii, casa de pensii care gestionează sistemul propriu de pensii neintegrat sistemului public efectuează un calcul al pensiei de transfer definite conform art. 2 lit. j), în conformitate cu reglementările legale ale acestuia, proporțional cu perioadele de contribuție realizate exclusiv în sistemul respectiv.

(2) Pensia de transfer nu se supune condițiilor de vechime efectivă, vechime în serviciu și vârstă standard de pensionare pentru limită de vârstă sau altor condiții de vechime și vârstă existente în reglementările legale ale sistemului propriu de pensii neintegrat sistemului public, respectiv nu se supune impozitării pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate.

(3) Actul administrativ prin care se stabilește pensia de transfer, emis de casa de pensii care gestionează sistemul propriu de pensii neintegrat sistemului public, nu este supus procedurii de contestare prevăzute de legislația proprie sistemului neintegrat.

(4) Actul administrativ prin care se stabilește pensia de transfer cuprinde și data împlinirii vârstei de pensionare pentru limită de vârstă a funcționarului UE.

(5) Modelul actului administrativ prevăzut la alin. (3) se aprobă prin reglementare internă a casei de pensii care gestionează sistemul propriu de pensii neintegrat sistemului public, emis în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Art. 22

„Casa de pensii care gestionează sistemul propriu de pensii, neintegrat sistemului public, transmite instituției desemnate decizia privind valoarea de capital a drepturilor de pensie de transfer dobândite de către funcționarul UE în sistemul de pensii respectiv, în termenul prevăzut la art. 7 alin. (2)”.

Art. 26

„(1) Decizia de stabilire a valorii de capital și documentul de informare asupra valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite de funcționarul UE, necontestate în termenul prevăzut la art. 24, sunt definitive.

(2) Instituția desemnată transmite instituției competente a Uniunii Europene decizia/documentul de informare privind valoarea de capital a drepturilor de pensie dobândite de funcționarul UE după ce acestea rămân definitive”.

Art. 27

„(1) Funcționarul UE poate opta pentru transferul valorii de capital a drepturilor de pensie de transfer dobândite de către acesta din toate sistemele de pensii în care a acumulat drepturi de pensie sau doar din anumite sisteme de pensii.

(2) Instituția desemnată declanșează procedura de transfer al valorii de capital a drepturilor de pensie de transfer după primirea de la instituția competentă a Uniunii Europene a informațiilor privind opțiunea funcționarului UE cu referire la transferul valorii de capital a drepturilor de pensie de transfer dobândite de către acesta în cadrul sistemelor de pensii din România”.

Art. 29

„(1) Plata valorii de capital a drepturilor de pensie de transfer se face de fiecare instituție competentă în parte, în termenul prevăzut la art. 28 alin. (2), în contul comunicat de instituția europeană competentă.

(2) Plata valorii de capital a drepturilor de pensie de transfer se face în moneda națională.

(3) Valoarea de capital a drepturilor de pensie de transfer dobândite în sistemul public de pensii se transferă din bugetul asigurărilor sociale de stat în contul comunicat de instituția competentă a Uniunii Europene, sumele reprezentând cheltuieli din acest buget. Transferul se realizează de către instituția desemnată din contul de cheltuieli bugetare deschis de aceasta la Trezoreria Statului în conturile proprii deschise la instituțiile bancare din România conform art. 70, ulterior fiind transferate din aceste conturi în contul comunicat de instituția europeană competentă.

(4) Valoarea de capital a drepturilor de pensie dobândite în sistemul pensiilor militare de stat se transferă din bugetul de stat în contul comunicat de instituția competentă a Uniunii Europene, sumele reprezentând cheltuieli din acest buget. Transferul se realizează de către casele de pensii sectoriale din contul de cheltuieli bugetare deschis de acestea la Trezoreria Statului în conturile proprii deschise la instituțiile bancare din România conform art. 71 și ulterior din aceste conturi în contul comunicat de instituția europeană competentă.

(5) Activul personal net deținut în sistemul de pensii administrate privat și/sau în sistemul de pensii facultative și/sau în sistemul de pensii ocupaționale se transferă de către administratorul fondului în contul comunicat de instituția competentă a Uniunii Europene.

(6) Valoarea de capital a drepturilor de pensie de transfer dobândite în sistemele proprii de pensii, neintegrate sistemului public de pensii, altele decât sistemul pensiilor militare de stat, se transferă din bugetul propriu sistemului”.

Art. 31

„(1) Persoanele prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b) care, după încetarea activității în cadrul unei instituții a UE, realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, din exercitarea unei activități pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu, în baza actului de numire sau realizează venituri din activități independente și sau drepturi de proprietate intelectuală pentru care se datorează contribuții de asigurări sociale, în temeiul căreia dobândesc calitatea de asigurat în cadrul sistemului de pensii din România, pot solicita transferul valorii de capital a drepturilor de pensie de transfer dobândite în sistemul de pensii al UE către sistemul de pensii în evidența căruia se află în România, respectiv:

a) sistemul public de pensii reglementat prin legislația care reglementează sistemul public de pensii din România, administrat de Casa Națională de Pensii Publice;

b) un fond de pensii administrat privat, reglementat prin Legea nr. 411/2004;

c) un fond de pensii facultative, reglementat prin Legea nr. 204/2006;

d) un fond de pensii ocupaționale, reglementat prin Legea nr. 1/2020;

e) sistemul pensiilor militare de stat reglementat prin legislația care reglementează sistemul de pensii militare de stat din România gestionat de casele de pensii sectoriale ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații;

f) alte sisteme proprii de pensii neintegrate sistemului public de pensii administrate de casele de pensii proprii.

(2) În situația în care funcționarul UE se află în România în evidența mai multor sisteme de pensii, acesta trebuie să opteze pentru realizarea transferului valorii de capital a drepturilor de pensie de transfer dobândite în sistemul de pensii al UE numai către unul dintre aceste sisteme.

(3) Transferul valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite de funcționarul UE în sistemul de pensii al UE către un fond de pensii administrate privat, facultative sau ocupaționale se face cu respectarea condițiilor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. b) din anexa VIII la Statut”.

Art. 34

„Prin derogare de la prevederile art. 74 din Legea nr. 204/2006, persoanele prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b), care, după încetarea activității în cadrul unei instituții a UE, nu desfășoară o activitate salariată sau independentă în temeiul căreia dobândește calitatea de asigurat și/sau participant în cadrul sistemului de pensii din România, pot solicita transferul valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite în sistemul de pensii al UE către un fond de pensii facultative, în condițiile prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. b) din anexa VIII la Statut”.

Art. 36

„(1) Persoanele prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. b) care optează pentru transferul valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite în sistemul de pensii al UE în condițiile prevăzute la art. 31 și 33 transmit cererea de transfer cuprinzând calculul provizoriu al valorii de capital a drepturilor de pensie către instituția desemnată/instituția care gestionează sistemul de pensii/administratorul fondului de pensii private, facultative sau ocupaționale în care au dobândit calitatea de asigurat sau participant și în care aleg să realizeze transferul.

(2) În cazul sistemelor de pensii prevăzute la art. 5 lit. a), b) și f), cererea de transfer este însoțită de dovada calității de asigurat.

(3) Formularul-tip privind cererea de transfer este stabilit conform procedurii instituției europene.

(4) Calitatea de asigurat se dovedește cu următoarele documente:

a) adeverință eliberată de angajator sau de casa teritorială de pensii competentă, după caz, pentru persoanele aflate în evidența sistemului public de pensii;

b) adeverință eliberată de angajator sau de casa de pensii sectorială, după caz, pentru persoanele aflate în evidența sistemului pensiilor militare de stat;

c) adeverință eliberată de casele de pensii care administrează sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii, altele decât sistemul pensiilor militare de stat”.

Art. 37

„(1) Instituția care gestionează sistemul/Administratorul fondului de pensii pentru care persoana optează să realizeze transferul, căreia/căruia îi este adresată cererea de transfer a drepturilor de pensie dobândite de funcționarul UE în sistemul de pensii al UE, în vederea soluționării cererii, verifică respectarea următoarelor condiții:

a) funcționarul UE se află/s-a aflat în evidența sistemului de pensii sau are calitatea de participant la fondul căruia i s-a adresat cu cererea de transfer al valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite în sistemul de pensii al UE;

b) cererea de transfer al valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite de funcționarul UE în sistemul de pensii al UE cuprinde calculul provizoriu al valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite de funcționarul UE în sistemul de pensii al UE.

(2) În cazul sistemelor de pensii prevăzute la art. 5 lit. a), b) și f), în situația în care, în urma analizării cererii de transfer, instituția sesizată constată lipsa unor documente din cele prevăzute la art. 36, aceasta solicită funcționarului UE să completeze cererea, în termen de 30 de zile lucrătoare, sub sancțiunea respingerii cererii de transfer.

(3) Neîndeplinirea cumulativă a condițiilor prevăzute la alin. (1) atrage respingerea cererii de transfer al valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite de funcționarul UE în sistemul de pensii al UE”.

Art. 41

„Transferul valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite de funcționarul UE în sistemul de pensii al UE se realizează către bugetul de asigurări sociale de stat, în contul indicat de instituția desemnată în cuprinsul notificării transmise instituției competente a Uniunii Europene, sumele reprezentând venituri ale acestui buget. Transferul se realizează de către instituția competentă a Uniunii Europene în conturile proprii deschise de instituția desemnată la instituțiile bancare din România, conform art. 70, ulterior fiind transferate în conturi de venituri ale bugetului de asigurări sociale de stat deschise la Trezoreria Statului”.

Art. 42

„Valoarea de capital a drepturilor de pensie dobândite în sistemul de pensii al UE, transferată către sistemul public de pensii, reprezintă valoarea actuarială prezentă a drepturilor de pensie acumulate în sistemul de pensii al UE până la data transferului”.

Art. 47

„În cazul decesului titularului pensiei pentru limită de vârstă dobândite prin transferul valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite de către funcționarul UE în sistemul de pensii al UE, soțul supraviețuitor și copiii beneficiază de pensie de urmaș, în condițiile prevăzute de legislația care reglementează sistemul public de pensii din România, calculată din pensia pentru limită de vârstă obținută în urma transferului valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite de către funcționarul UE în sistemul de pensii al UE, aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul susținătorul la data decesului, actualizată, după caz”.

Art. 49

„(1) Valoarea de capital a drepturilor de pensie dobândite de funcționarul UE în sistemul de pensii al UE, transferată către fondul de pensii private, se convertește în unități de fond, la valoarea unității de fond valabilă la data convertirii.

(2) La conversia valorii de capital transferate nu se percepe comision de administrare din contribuții”.

Art. 56

„Cuantumul pensiei pentru limită de vârstă cuvenite funcționarului UE în urma transferului se determină prin împărțirea valorii de capital transferate la rata anuității aferente vârstei de pensionare a funcționarului UE, determinată pe baza parametrilor descriși la art. 15 alin. (4)”.

Art. 59

„Transferul valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite de funcționarul UE în sistemul de pensii al UE se realizează către bugetul sistemului de pensii neintegrat sistemului public în contul indicat în cuprinsul notificării transmise instituției competente a Uniunii Europene de către casa de pensii care gestionează sistemul respectiv, sumele reprezentând venituri ale acestui buget”.

Art. 72

„Pentru sistemele neintegrate sistemului public de pensii, casele de pensii care gestionează sistemele respective deschid conturi în lei și/sau în euro, după caz, în vederea încasării/plății sumelor reprezentând valoarea de capital a drepturilor de pensie transferate la/de la bugetul sistemului respectiv”.

Transferul drepturilor de pensie ale funcționarilor și agenților UE (O.U.G. nr. 86/2021) was last modified: august 16th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.